Din culisele summiturilor. De ce a refuzat NICOLAS SARKOZY să dea mâna cu TRAIAN BĂSESCU

Din culisele summiturilor. De ce a refuzat  NICOLAS SARKOZY să dea mâna cu TRAIAN BĂSESCU

Summiturile UE sunt destul de obositoare, relevă o nouă carte cu titlul "Europa's Strippenzieher” (Cei care trag sforile în Europa), lansată la Berlin, azi, care prezintă amănunte picante și detalii secrete ale summiturilor Uniunii Europene, scrie EUObserver.

Președintele cipriot a avut nevoie să i se instaleze un pat în camera delegației sale, pentru a trage un pui de somn, din când în când, în timpul negocierilor care au durat nopți întregi pe tema împrumutului acordat Greciei și a altor probleme din zona euro.

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, preferă cofeina. El a cerut diplomaților să-i instaleze un expresor în camera sala delegației franceze și și-a adus cu el propriul bucătar, pentru că „nu-i place mâncarea belgiană”.

Autorii cății, Cerstin Gammelin și Raimund Loew, corespondenți ai cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, respectiv al postului austriac ORF, au reușit să obțină și stenogramele secrete  ale aproape tuturor summiturilor UE în perioada 2010-2013, în timpul crizei din zona euro. Sunt numite „protocale Antici”, fiind singurele înregistrări oficiale ale acestor întâlniri. Antici este un cuvânt din jargonul de la Bruxelles, care desemneaă diplomatul național ce păstrează informații referitoare la declarațiile făcute la summit. Numele vine de la diplomatul italian din anii 1970, Paola Massimo Antici, care a inventat acest sistem. Diplomatul Antici al UE, care stă la masă cu liderii europeni iese din sală la fiecare 15 minute pentru a-i informa pe diplomații Antici naționali ce s-a discutat. În  acest timp, un coleg de-al său îl înlocuiește.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele secrete vorbesc foarte mult despre puterea și stilul dur de negociere ale cancelarului german Angela Merkel. Referire la Traian Băsescu Printre datele referitoare la disputele dintre David Cameron, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, se amintește și o reuniune din octombrie 2010, la care oficialul german, supărată pe autoritățile din Grecia, care nu și-au respectat promisiunile, după ce au primit un împrumut din partea UE a propus ca „articolul 7 al Tratatul european, care spune că se poate retrage dreptul de vot unei țări, în situații foarte seriose, precum încălcarea drepturilor omului, să se aplice și pentru statele care pun în pericol zona euro, moneda euro și, în definitiv, existența UE”.

Președintele Traian Băsescu a fost primul care a obiectat. „Situația nu poate fi echivalată cu încălcarea drepturilor omului”, a spus el. Luxemburgul, Spania și Grecia au fost, de asemenea, șocate de această propunere, scriu autorii. Doar Sarkozy a susținut-o pe Merkel atunci, precizând că suspendatea dreptului de vot este menționată în Tratat și nu este nerezonabilă, a explicat el.

Așa se poate explica atitudinea lui Sarkozy, care la summit-ul UE din octombrie 2010, a refuzat să stea de vorbă şi chiar să dea mâna cu Traian Băsescu, după cum a relatat atunci întreaga presă internațională.