Din culisele unui Consiliu PNL eșuat: huiduieli pentru Atanasiu și indulgență față de corupți

Din culisele unui Consiliu PNL eșuat: huiduieli pentru Atanasiu și indulgență față de corupți

Planurile liberalilor privind Consiliul Național al PNL de la Pitești, gândit ca o acțiune de imagine, au fost date peste cap de huiduielile sălii la adresa lui Teodor Atanasiu și de prezența unor politicieni cu probleme cu legea tocmai la un eveniment unde au fost aprobate criteriile de integritate ale partidului.

Predoiu, răzbunat

Deși reuniunea liberalilor se anunța a fi lipsită de evenimente, momentul în care prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a dorit să ia cuvântul a trezit sala.

Acesta a început să fie huiduit de către membrii PNL, semn că aceștia nu l-au iertat pentru controversatele stenogramele de la Bistrița, în care spunea că Predoiu nu o să devină premier în eventualitatea în care PNL va prelua guvernarea. Pentru că huiduielile și vociferările nu conteneau, co-președintele PNL Vasile Blaga a încercat să intervină și să calmeze sala. „Vă rog să ne respectăm. Am zis că am trecut peste tot”, a spus Blaga. Printre contestatarii lui Atanasiu s-a remarcat și fosta deputată PD Anca Constantinescu, ce striga „Scuze, scuze” alături de un grup zgomotos din sală. În ciuda apelului făcut de co-președintele PNL, cei prezenți în sală i-au strigat lui Atanasiu: „Scuze, scuze!”. Acesta a refuzat să își ceară scuze, a încercat să își continue discursul, dar a renunțat la scurt timp și a plecat la locul său. „Vă mulțumesc pentru primire!”, a spus acesta. Cătălin Predoiu, așezat strategic pe scenă lângă Teodor Atanasiu, a încercat să aplaneze conflictul și a dat mâna cu colegul său. Sala a reacționat tot de partea premierului desemnat al PNL, scandându-i numele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizibil furios, până la finalul evenimentului, Atanasiu a stat cuminte pe scaun, fără să mai spună vreun cuvânt. Merită remarcat că și înainte de acest incident, discursul lui Cătălin Predoiu a fost primit cel mai bine de către participanții la reuniune, el fiind aplaudat zgomotos de mai multe ori .

Încăpățânat, Atanasiu a afirmat ieri, despre episodul stenogramelor de la Bistrița, că ceea ce discută în mediul privat, cu soţia, cu prietenii sau cu altcineva e problema sa şi nu trebuie să dea răspunsuri publice privind aceste discuţii.

Pas înapoi pe criteriile de integritate

Paradoxal, chiar în ziua în care Consiliul Național al partidului a votat criteriile de integritate ale partidului, în sală s-au remarcat doi liberali cu probleme cu legea.

Fostul președinte al vechiului PNL Prahova, Mircea Roșca, care a stat săptămâni bune în arest, aflat acum sub control judiciar, s-a plimbat ostentativ prin toată sala și a stat chiar în primul rând, pe locurile presei. Și Marian Zlotea, trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, fost secretar general adjunct al vechiului PDL, stătea chiar pe scenă, alături de conducerea partidului.

Pentru că noile prevederi nu se aplică și retroactiv, o serie de liberali scapă de sancțiuni. De exemplu, deputații Thuma Hubert și Verginel Gireadă, condamnați definitiv pentru fapte de corupție la închisoare cu suspendare.

Noile criterii de integritate sunt mai blânde decât cele votate în Biroul Politic de acum câteva luni. Acum, cel condamnat în primă instanță își pierde doar funcția din partid și este exclus numai dacă are o condamnare definitivă. Dacă o persoană se află într-o funcție numită în administrația locală sau centrală și se începe urmărirea penală, acea persoană își pierde funcția, iar, în cazul unei măsuri preventive, este suspendată din funcție.