Dincolo de lozinca „Să avem încredere în instituțiile statului”

Dincolo de lozinca „Să avem încredere în instituțiile statului”

Am văzut cât de mult le place politicienilor să spună: „Am încredere în instituțiile statului”. Este o lozincă de proastă calitate. De crezut poți să crezi în bunul Dumnezeu. Instituțiile statului trebuie controlate.

Aceasta este perspectiva din care privesc și criticile aduse în ultima vreme DNA și SRI. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi este supusă periodic controlului Comisiei Europene, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, iar DNA a trecut cu brio acest test. În plus, circa 90% din dosarele trimise în instanță de procurorii anticorupție sunt confirmate prin condamnări. În cazul SRI situația este mai sensibilă.

Din 2006, când Omar Hayssam a fugit din țară, până recent, serviciul nu a trecut prin nici un scandal major. Imensa majoritate a politicienilor a susținut că SRI are o bună reputație externă și o excelentă cooperare cu omologii americani. Situația s-a schimbat în ultimul an: conflicte publice cu judecători ai CCR pe legislația de tip Big Brother, suspiciunea (niciodată infirmată) că fostul director al serviciului se pregătea să devină premier PSD, în cazul în care Victor Ponta câștiga prezidențialele, precum și apariția la suprafață a unor legături cu oameni de afaceri controversați. SRI are o problemă de imagine care va afecta indirect siguranța națională – de exemplu, va fi mult mai greu să convingă opinia publică de buna sa credință atunci când insistă pe promovarea legislației de tip Big Brother. Din păcate, singura instituție care ne poate spune ce este adevărat sau nu din acuzațiile aduse SRI este Parlamentul, prin comisia de control. Aici s-a oprit însă discuția. S-a scris deja despre calitatea oamenilor trimiși în comisiile de control ale SRI și SIE. Trebuie adăugat că parlamentarii din Comisia SRI lucrează însă după un regulament complet desuet, din 1993, în care se afirmă că nu pot fi controlate „acțiunile informative aflate în curs de executare, alte activități operative pentru siguranța națională, apreciate ca atare de comisie, la recomandarea Biroului executiv al Consiliului director al Serviciului Român de Informații, precum și mijloacele și metodele concrete folosite în muncă de informații, în măsură în care nu contravin Constituției și legilor în vigoare”. Practic, SRI decide ce le permite parlamentarilor să controleze.

Hotărârea aceasta trebuie schimbată, așa cum în comisia de control partidele trebuie să aducă oameni integri, deasupra oricărei suspiciuni. Până la urmă, în naivitatea mea, cred că este interesul acestui serviciu să pună capăt zvonurilor și acuzațiilor că a acumulat o putere excesivă, rea.

Ne puteți urmări și pe Google News