Dîncu: Legea salarizării va fi cuplată cu reforma funcției publice

Dîncu: Legea salarizării va fi cuplată cu reforma funcției publice

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, aseară, că legea salarizării, la care Guvernul începe să lucreze, va fi cuplată cu reforma funcţiei publice.

Mnistrul Muncii, Ana Costea, a anunţat că, până la mijlocul lunii februarie, se vor finaliza consultările cu partenerii sociali în privinţa legii salarizării, pentru a vedea standardele pentru fiecare profesie, modul cum se poate obţine performanţă şi pentru a se aplica principiile, cum ar fi cel al echităţii şi cel ierarhic. 

"Trebuie discutat cu fiecare minister, cu fiecare categorie ocupaţională, pentru a vedea standarde. Acum suntem pregătiţi la fiecare minister cu standarde pentru fiecare profesie, vorbim de standarde de cost, despre modul în care se poate obţine performanţă, ce înseamnă performanţă într-o anumită muncă, să vedem, să aplicăm câteva principii", a precizat Vasile Dâncu, potrivit Agerpres. 

El a spus că un principiu important este cel al echităţii, arătând că este normal ca la aceeaşi categorie ocupaţională să fie un singur fel de indemnizaţie egal, iar, pornind de la un standard ocupaţional, să poată fi indexat salariul în funcţie de realizări, de importanţa muncii, de poziţia ocupată. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ar trebui un principiu ierarhic, să existe un raport între cel mai mic salariu şi cel mai mare salariu, raportat la salariul preşedintelui ar trebui să fie acesta. În acest moment, există o grămadă de categorii de bugetari care câştigă mai mult decât preşedintele României. În acest moment, este foarte clar că noi trebuie să construim un standard de salarizare unic în România, pentru că România este plină de privilegii", a mai explicat Dîncu. 

Vicepremierul a arătat că legea salarizării va fi cuplată cu reforma funcţiei publice. 

"Legea aceasta a salarizării, la care începem să lucrăm foarte serios acum, o vom cupla cu reforma funcţiei publice. Adică, noi ar trebui ca, în cadrul reformei funcţiei publice, să vedem câţi funcţionari publici, ştim că în mare sunt în jur de 150.000, 10 % din cei ocupaţi în administraţie. Între funcţionarii publici şi cei ocupaţi în spaţiul public din zona bugetară e o diferenţă şi trebuie să construim, şi pentru aceştia, şi pentru personalul bugetar, standarde care să respecte importanţa socială a muncii şi care să se cupleze cu salarizarea, pentru că trebuie să asigurăm demnitatea celor care lucrează în spaţiul administraţiei. Nu poţi numai să le ceri oamenilor să facă performanţă şi, în acelaşi timp, să nu dai nimic. Nu poţi, în acelaşi timp, să vorbeşti despre funcţionarii publici ca fiind ăla care te umileşte la ghişeu", a mai spus Dîncu. 

El a mai arătat că sunt oameni cu aceeaşi pregătire care au salarii diferite şi trebuie să se refacă strategia pentru funcţia publică, pentru a preciza cum sunt selectaţi cei din spaţiul administraţiei, cum sunt evaluaţi şi cum sunt plătiţi. 

"Vom propune criterii, sisteme de formare pentru cei care există acum, nu înseamnă că, dacă sunt mai în vârstă sau nu au studiile necesare, nu vor avea posibilitate, fiecare va avea o şansă să se integreze în sistem, însă vor fi criterii şi nu se va mai face asta după bunul plac al politicienilor, după vremurile care vin", a mai explicat Dîncu. 

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a adăugat că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie.