Dinți strâmbi? CEA MAI FRECVENTĂ greșeala a românilor

Dinți strâmbi? CEA MAI FRECVENTĂ greșeala a românilor

Puțini sunt cei care știu diferența între un medic stomatolog generalist și un medic ortodont, pe înțelesul tuturor specialistul care se ocupă de îndreptarea danturii.

Medic stomatolog generalist sau ortodont specialist?

Oricine conștientizează că are o problemă cu dantura nealiniată corect trebuie să își pună această întrebare și să aleagă răspunsul potrivit. Trei sunt avantajele alegerii unui medic stomatolog generalist: ar putea fi mai ieftin, ar putea fi mai familiar, fiindcă teoretic mergi la cabinetul lui mai frecvent și, eventual, îți mai lucrează și altceva la dantură.

Varianta ortodontului specialist prezintă un singur avantaj, dar decisiv: că aceasta e meseria lui, să îndrepte dinții. A urmat cursuri de specializare ti               mp de mai mulți ani, devenind expert în acest domeniu. Ceea ce el știe foarte bine, pentru că e specialitatea lui, un medic stomatolog generalist bun poate doar să bănuiască. E ca atunci când vrei să îți faci un costum – mergi la croitor, nu la frizer.

Dacă apelezi la un stomatolog generalist ca să îți îndrepți dinții îți asumi câteva riscuri de care trebuie să fii conștient: posibilitatea unui număr mare de ședințe de ajustare a tratamentului, negarantarea rezultatelor finale, riscul ca dinții să nu se îndrepte suficient, sau, dimpotrivă, să se deplaseze prea mult, alte complicații, care pot lăsa urme pentru mult timp, fără a pune la socoteală durerea care însoțește toate aceste incidente.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Parcă făcea experimente pe mine”

Cazul Irinei, o tânără din București care a trecut printr-o experiență traumatizantă, este grăitor. Irina avea nevoie de un aparat dentar, dar în loc să apeleze la un ortodont, a mers pe mâna medicului ei stomatolog. Pentru că acesta nu avea experiență în ortodonție, tratamentul tinerei a durat peste 2 ani, în loc de cel mult un an și jumătate, cât ar fi fost normal. Dar asta nu e totul.

„Mi-a recomandat o apă de gură foarte puternică, fără să realizeze că aceasta ar putea interacționa cu substanțele folosite pentru lipirea brackeților, iar dinții mi s-au colorat foarte tare, s-au pătat. În ultima perioadă a tratamentului, dinții nu se mai îndreptau la fel de repede, astfel că făcea în permanență ajustari, remontări, am purtat tot felul de elastice... Toate acestea păreau ca niște experimente făcute pe mine, pentru că medicul fusese luat prin surprindere”, își amintește Irina.

Chiar și acum, după 6 ani de la tratament, ea spune că are dinții foarte sensibili, în urma presiunilor foarte mari aplicate atunci. Dinții o dor de fiecare dată când mănâncă alimente reci sau foarte calde.

 

Șapte criterii pentru alegerea celui mai potrivit ortodont

 

RECOMANDAREA. Primul pas în alegerea medicului ortodont este recomandarea pe care o primești de la medicul stomatolog, cel care îți atrage atenția că dantura ta trebuie îndreptată. Dacă se cunosc și lucrează bine împreună, stomatologul și ortodontul vor forma o echipă care va da rezultate bune, astfel că noi vom avea numai de câștigat. Acesta este cazul ideal.

EXPERIENȚA. Al doilea pas este informarea despre aparatul dentar și experiența specializarea ortodontului recomandat. Este important ca acesta să fie experimentat în montarea aparatului dentar pe care noi îl dorim.Trebuie ales acela care are experiență cu aparatul dentar pe care noi îl dorim. „De exemplu, aparatul invizibil pe care noi îl recomandăm clienților pacienților are la bază o tehnologie de ultimă generație și nu orice ortodont poate obține cele mai bune rezultate cu ajutorul lui. De aceea, noi avem ortodonți care au urmat cursuri de specializare pentru acest aparat”, precizează Monica Hazizi, medic stomatolog la o clinică din București.

APARATE  DENTARE MODERNE. Ideal este să alegem un ortodont care cunoaște bine aparatele dentare moderne, mult mai eficiente decât cele clasice. Un ortodont pus la punct cu ultimele noutăți în domeniu demonstrează că vrea să învețe mereu lucruri noi și este cu adevărat pasionat de domeniul în care lucrează.

APARATURA DIN CLINICĂ. La fel de mult contează și aparatura de la clinica stomatologică unde lucrează el. Aparatele de ultimă generație sunt o garanție în plus că serviciile de care beneficiem vor fi de calitate.

COMUNICAREA CU PACIENȚII. Un medic ortodont bun trebuie să comunice deschis cu pacienții lui, cărora nu trebuie să le fie teamă să pună întrebări și să obțină explicații pe înțelesul lor. Planul de tratament recomandat și prețul final trebuie prezentate de la început. Prețul final trebuie de asemenea comunicat clar și trebuie specificat dacă el  să includeă aparatul dentar și toate consultațiile necesare din planul de tratament, inclusiv intervențiilesau alte intervenții care trebuie făcute de parcurs, pe măsură ce dinții noștri încep să se îndrepte.

REZULTATELE. Trebuie luate în calcul și realizările de până acum ale ortodontului ales. Acesta ar trebui să pună la dispoziție fotografii tip „înainte/după”, pentru a vedea cum s-au îndreptat după tratament dinții altor pacienți. Dacă diferențele sunt impresionante, înseamnă că ortodontul nostru chiar este priceput și nu avem motive de îngrijorare.

ATMOSFERA DIN CLINICĂ. În cazul tratamentelor ortodontice, care sunt de durată și presupun mai multe vizite la cabinetul stomatologic, contează foarte mult atmosfera pe care o găsim acolo și atitudinea angajaților, care trebuie să fie cât mai amabili. De aceea, este importantă alegerea unei clinici în care pacienții se simt  să ne îndreptăm spre o clinică unde ne simțim confortabil și putem discuta deschis atât cu medicii, cât și cu asistentele despre modul în care evoluează tratamentul nostru sau despre îngrijorările noastre, atunci când este cazul.  Medicii care au urmat specializari sau certificari in ortodontie au mai acumulat atat cunostintele teoretice, cat si experienta necesare pentru a garanta cele mai bune rezultate.