Dinu Patriciu falimentează Adevărul Holding

Dinu Patriciu falimentează Adevărul Holding

Mai multe firme cer la Tribunalul Bucureşti falimentul companiei Adevărul Holding. Dinu Patriciu nu mai pare dispus să finanţeze, la nesfârşit, "gaura neagră" din afacerea sa media.

Cinci societăţi comerciale cer în instanţă falimentul companiei care editează cotidianul "Adevărul" - Adevărul Holding SRL -, din cauza neachitării unor datorii. Deşi sumele aferente acestor procese nu sunt foarte mari, surse EVZ susţin că acesta ar fi doar "vârful aisbergului" şi că trustul ar întâmpina dificultăţi mari în piaţă. De altfel, surse apropiate Adevărul Holding spun că societatea înregistrează datorii mari şi către diverşi furnizori - reţele de distribuţie, firme de leasing, agenţii de publicitate, dar şi televiziuni.

Mai mult, în piaţă există reticenţe şi cu privire la reţeaua de magazine controlată de Dinu Patriciu, MIC.ro Retail, mai ales că şi aceasta are diferende de natură materială cu firma care a furnizat casele de marcat şi softul aferent. Ca şi în cazul Adevărul Holding, Patriciu controlează MIC.ro Retail printr-o reţea de offshore- uri din Olanda şi Elveţia.

Iar cererile de declarare a falimentului Adevărul Holding în instanţă vin în pofida faptului că Dinu Patriciu "a pompat", în companie, chiar în martie, 30 de milioane de euro. Bani deja cheltuiţi. Asta după ce, la finalul lui octombrie 2010, una dintre firmele din trust mai contractase un credit de 42.000.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În paralel, contractele de muncă ale angajaţilor cotidianului "Adevărul" au fost mutate pe firma Adevărul Digital Media SRL. Directorul general al cotidianului "Adevărul", Peter Imre, declară însă că trustul dispune de lichidităţi şi că întârzierile la plată ar reprezenta, de fapt, relaţii comerciale normale într-o economie precum cea a României. Imre îl acuză şi pe fostul manager, Răzvan Corneţeanu, în vreme ce acesta din urmă susţine că, la momentul plecării sale, compania era cu plăţile la zi.

PE BANDĂ RULANTĂ

Şase cereri de faliment în doar trei luni

Prima firmă care a cerut falimentul Adevărul Holding este Retail Management Systems, fostă Alsys Data. Cererea a fost depusă la Tribunalul Bucureşti pe 19 ianuarie anul acesta. Reprezentanţii societăţii, care s-au adresat instanţei, reclamă neachitarea unei datorii istorice, aferentă creării reţelei informatice pentru cotidianul "Adevărul". Avocatul firmei creditoare, Cătălin Crăciunescu, evită să comenteze litigiul atâta vreme cât el se află pe rolul instanţei, subliniind doar că, cel mai probabil, toate cererile de faliment adresate de partenerii de afaceri ai Adevărul Holding vor fi conexate de magistraţi.

Două luni mai târziu, mai exact pe 21 martie, SC Visual Efects Studio SRL s-a adresat, de asemenea, Tribunalului Bucureşti, cu o ordonanţă de plată, în comercial, împotriva SC Adevărul Holding SRL. Primul termen a fost stabilit pentru 22 august 2012, însă, la cererea reprezentanţilor Visual Efects, a fost devansat ulterior pentru 17 mai 2011.

Moro Chic Design SRL a solicitat, la rându-i, pe 11 aprilie, insolvenţa Adevărul Holding. Avocatul societăţii creditoare, Viorel Vlad, declară că nu doreşte să comenteze atâta vreme cât litigiul este pe rolul instanţei.

O săptămână mai târziu, SC SamdamGifts SRL s-a adresat, la rându-i, Tribunalului Bucureşti, cerând falimentul firmei care editează cotidianul "Adevărul". Potrivit paginii de internet a instanţei, şi SC Tempo Advertising SRL a introdus, pe 22 aprilie, alte două cereri distincte, o ordonanţă de plată şi o cerere de insolvenţă, împotriva Adevărul Holding, fiind constituite două dosare (30.015/3/2011 şi 30.017/3/2011).

Contractele jurnaliştilor, pe altă firmă

Sumele aferente acestor cereri de faliment nu sunt, totuşi, foarte mari. Surse din piaţă precizează însă că aceste litigii ar fi, de fapt, doar vârful aisbergului şi că trustul ar întâmpina dificultăţi mari în piaţă, înregistrând creanţe la diverşi furnizori - reţele de distribuţie, firme de leasing, agenţii de publicitate, dar şi televiziuni.

Adevărul Holding nu ar fi singura companie controlată de Dinu Patriciu care s-ar confrunta cu dificultăţi de natură economică, reţeaua de magazine MIC.ro Retail aflându-se într-o situaţie similară. Context în care contractele de muncă ale ziariştilor de la "Adevărul" au fost mutate de pe Adevărul Holding pe firma Adevărul Digital Media SRL. 5 este numărul de firme care solicită, în instanţă, falimentul Adevărul Holding: Retail Management Systems, fostă Alsys Data, SC Visual Efects Studio SRL, Moro Chic Design SRL, SC SamdamGifts SRL, SC Tempo Advertising SRL 40 milioane de euro a înghiţit Adevărul Holding din toamna anului trecut

GARANŢIE ÎN FAVOAREA UNEI BĂNCI

Infuzie de 30.000.000 €, împrumut de 10.000.000 €

Cererile de faliment pe bandă rulantă curg în condiţiile în care Dinu Patriciu tocmai ce "a pompat" 30 de milioane de euro în Adevărul Holding, în luna martie a acestui an. Bani deja cheltuiţi. Majorarea capitalului social al SC Adevărul Holding SRL cu suma de 176,54 milioane de lei a fost decisă de Adunarea Generală a Asociaţilor, din data de 4 martie 2011, lui Dan Costache Patriciu fiindu- i, astfel, distribuite un număr de 17.654.991 părţi sociale noi, fiecare cu o valoare nominală de 10 lei. Aşa se face că Patriciu a ajuns să deţină 99,92% din acţiunile Adevărul Holding SRL, în dauna acţionarului minoritar, SC Adevărul Distribuţie SRL, care a rămas cu 0,08%.

Mai mult, trustul Adevărul a mai contractat, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, şi un credit ipotecar în valoare de 42 milioane de lei, adică alte 10 milioane de euro. Creditul a fost acordat de Banca Comercială Română firmei Ti pomedia Prod SRL, ai cărei acţionari sunt însă Adevărul Holding şi SC Adevărul SA. Decizia a fost adoptată de AGA a Tipomedia Prod în data de 26 octombrie 2010: "Se aprobă crearea în favoarea BCR a unei garanţii reale imobiliare asupra mijloacelor fixe (...) situate în Bucureşti, şoseaua Fabrica de Glucoză (...), în Iaşi, str. Aurel Vlaicu (...) şi în mun. Timişoara, Parcul Industrial Tehnologic, clădirea West Tipo International, calea Torontalului (...)". De menţionat că acţionarul majoritar al West Tipo International este tot Adevărul Holding - 75%.

În pofida acestor infuzii de capital, Adevărul Holding se confruntă totuşi cu cereri de faliment.

MODUS OPERANDI

Suveica de firme marca "Dinu Patriciu"

Societatea Adevărul Holding este deţinută de Dan Costache (Dinu) Patriciu şi SC Adevărul Distribuţie SRL. Aceasta din urmă este, la rându-i, deţinută de Adevărul Holding şi Tipomedia Prod, iar pe traseu se interpune şi DP Holding, offshore denumit după iniţialele patronului şi înregistrat în Fribourg, Elveţia.

Compania pe care au fost mutate contractele de muncă ale angajaţilor cotidianului "Adevărul", Adevărul Digital Media SRL, este proprietatea Adevărul Holding şi a Tipomedia Prod. Aceasta din urmă este, la rându-i, deţinută de Adevărul Holding şi Adevărul SA.

Firmele sunt înregistrate la aceeaşi adresă, str. Fabrica de Glucoză, sector 2, Bucureşti, unde este şi redacţia ziarului "Adevărul". Toate sunt reprezentate legal de Peter Ludovic Imre, director general al cotidianului "Adevărul", delegat de către Dan Costache Patriciu.

Firma care controlează altă firmă reprezintă un "modus operandi" deja clasic, atunci când vine vorba despre afacerile lui Dinu Patriciu. EVZ a mai prezentat suveica de offshore-uri interconectate, înregistrate în Olanda şi Elveţia, marca "Dinu Patriciu". Astfel, Mercadia Holland BV este deţinută de Arch Industries Holding BV, ambele fiind înregistrate la aceeaşi adresă din Amsterdam şi gestionate de aceeaşi casă de avocatură specializată în firme offshore. Arch Industries este, la rându-i, deţinută de DP Holding din Fribourg Elveţia, firma-mamă care patronează trustul de presă Adevărul, reţeaua de magazine MIC.ro Retail, două fonduri de investiţii şi casa de licitaţii Artmark.

CONTRE

Fostul versus actualul manager

Fostul director general al Adevărul Holding, Răzvan Corneţeanu, a declarat pentru "Evenimentul zilei" că, la data plecării sale de la conducerea companiei media controlate de Dinu Patriciu, firma nu înregistra nicio datorie.

"Nu am ce să declar şi nici ce să comentez atâta vreme cât nu mai am nicio legătură cu Adevărul Holding. Vă pot spune doar că, în aprilie 2010, Adevărul era cu plăţile la zi. E treaba actualului management ce s-a întâmplat de atunci şi până acum", a precizat Răzvan Corneţeanu.

Actualul manager, Peter Imre, dă vina pe predecesorul său, Răzvan Corneţeanu, în ceea ce priveşte una dintre cererile de faliment ale Adevărul Holding, mai exact prima introdusă, cea a Alsys Data.

POZIŢIE OFICIALĂ

Peter Imre: Trustul dispune de bani

Managerul Adevărul, Peter Imre, susţine că mutarea contractelor de muncă ale ziariştilor pe o altă firmă nu are legătură cu cererile de faliment, ci cu intenţia de a face concedieri Directorul general al Adevărul Holding, Peter Imre, susţine că trustul nu este nici pe departe în insolvabilitate, dar admite: "Am avut, într-adevăr, două luni mai puţin favorabile, ianuarie şi februarie, şi am împins câteva plăţi". Imre este însă de părere că acestea "sunt relaţii comerciale normale într-o economie de piaţă precum cea a României", explicând că "este vorba despre întârzieri de câteva luni, către diverşi furnizori", cauzate de faptul că, la rândul său, Adevărul Holding încasează cu întârziere de la clienţi.

Imre mai spune că trustul Adevărul ar dispune de lichidităţi, în condiţiile în care nu ar fi încasat nici jumătate din creditul bancar care i-a fost aprobat. "Acesta poate fi oricând accesat. Şi ţin să adaug că suntem singura companie media din România căreia i-a fost aprobat un credit ban car", arată Imre.

Cât despre cererile de faliment de pe rolul tribunalului, Peter Imre precizează: "În unele cazuri, este vorba despre sume foarte mici, de ordinul a câteva mii de euro, în altele este vorba despre firme care nu ne-au mai livrat produsele sau serviciile prevăzute în contracte, în altele este vorba despre contracte încheiate de către fostul management, ce au clauze exagerate, ce prevăd comisioane pe care le considerăm ilegale, sunt comisioane pentru bani care nu au mai fost plătiţi".

Referitor la mutarea contractelor de muncă ale ziariştilor pe altă firmă, Imre susţine că decizia ar fi avut, de fapt, legătură cu intenţia de a concedia unii angajaţi şi adaugă: "Mutarea contractelor s-a făcut înainte de introducerea acestor cereri de faliment. Mai mult, prin această mutare, am devenit prima şi singura companie media din România care a trecut toate veniturile ziariştilor pe cărţile de muncă, renunţând, astfel, la celebrele contracte de drepturi de autor, folosite pentru plata unei părţi a salariilor ziariştilor". "Am avut, într-adevăr, două luni mai puţin favorabile (...) şi am împins câteva plăţi." PETER IMRE, manager Adevărul Holding