Directoarea institutelor Confucius din lume: vrem legături economice cu România

Directoarea institutelor Confucius din lume: vrem legături economice cu România

La șapte ani de la înființarea primului Institut Confucius din România, directoarea Hanban (instituția care coordonează cele peste 450 de institute Confucius din lume) a anunțat, la Sibiu, că a venit vremea ”dezvoltării relațiilor economice”.

Înființat cu scopul de a promova limba și cultura chineză în România, Institutul Confucius din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu este primul de acest fel înființat în țara noastră, în 2007. Iar potrivit lui Xu Lin, directoarea Hanban, va fi primul care se va implica în apropierea economică dintre România și China. Anul viitor, prin institutul de la Sibiu vor veni în România aproximativ 100 de oficiali chinezi, oameni din educație și oameni de afaceri, pentru a participa la prima conferință pe teme economice organizată în acest mod.

100 din China, alături de 100 din România

Directoarea Hanban a anunțat că anul viitor, la Sibiu, Institutul Confucius va organiza o conferință la care să participe 200 de persoane: 100 din China și 100 din România. Invitații principali vor fi profesori universități, autorități din China, dar și șefii unor companii chineze interesați de dezvoltarea afacerilor în această zonă a lumii. ”Prin această conferință, să putem vedea cum dezvoltăm relațiile economice dintre cele două țări. Institutul Confucius de aici este primul înființat în România și, de asemenea, cel mai performant. De anul viitor, sperăm ca Institutul Confucius să joace un rol mult mai important nu doar în promovarea limbii și culturii chineze, dar să devină și un pod al relațiilor economice dintre cele două țări. Sper ca institutul de aici să devină numărul unu nu doar aici, ci și în Europa și la nivel mondial”, a spus Xu Lin (foto stânga). Din punct de vedere economic, această zonă este atractivă pentru potențialul agricol, susține directoarea Hanban. ”Avem nevoie de un pod pentru a îmbunătăți dezvoltarea relațiilor economice. Sibiul este atractiv din acest punct de vedere având în vedere industria turistică, comerțul, iar aici trebuie să remarc bogatele resurse în agricultură, pe care le putem găsi aici. În acest domeniu, avem o lacună, pe care trebuie să o îndepărtăm. Sibienii pot găsi o piață de desfacere în China pentru produsele agricole”, a mai adăugat Xu Lin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programe de licență în parteneriat cu China

Xu Lin a primit, la finele săptămânii trecute, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga    ” din Sibiu. La festivitatea organizată cu acest prilej, Ioan Bondrea, rectorul ULBS a anunțat și alte proiecte pe care le are în vedere în parteneriat cu China prin intermediul Institutului Confucius. ”Institutul Confucius din Universitatea noastră trebuie să fie un vehicul de progres și în zona economică, nu doar în cea culturală sau cea a civilizației chineze. Vă rog să ne sprijiniți pentru dezvoltarea licenței chineză-engleză și, în același timp, pentru o secție de medicină tradițională chinezească în Facultatea de medicină”, a afirmat Bondrea (foto dreapta), după decernarea titlului de Doctor Honoris Causa. Decizia de a o propune pe Xu Lin pentru acest titlu aparține Facultății de Litere și Arte din cadrul ULBS, decizie care ”s-a bazat pe argumente solide, susținute de remarcabila activitate didactică și științifică a domniei sale”, după cum au arătat reprezentanții Facultății, în cadrul ceremoniei care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Xu Lin conduce Biroul de Relații Internaționale pentru Studiul Limbii Chineze (Hanban) din 2004, perioadă în care numărul institutelor Confucius coordonate de Hanban a depășit 450, în peste 120 de țări. Mai bine de 850.000 de studenți au participat la cursurile de învățare a limbii chineze prin intermediul acestor institute. În guvernul chinez, Xu Lin are statutul de vice-ministru.