Directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice: SUA folosesc ţările est-europene ca INSTRUMENT contra Rusiei. Kremlinul va reactiva "Trenurile Apocalipsei"

Directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice: SUA folosesc ţările est-europene ca INSTRUMENT contra Rusiei. Kremlinul va reactiva "Trenurile Apocalipsei"

Statele Unite se folosesc de proiectul sistemului antirachetă pentru atingerea obiectivelor geopolitice, iar ţările est-europene sunt doar "un instrument" al Washingtonului, afirmă analistul polonez Mateusz Piskorski, directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice, citat de Sputnik. Rusia a anunţat zilele trecute că se pregăteşte să contracareze scutul antirachetă din România şi Polonia cu trenuri încărcate cu rachete nucleare.

În ultimul an, criticile şi atacurile Kremlinului la adresa Bazei militare de la Deveselu au fost extrem de numeroase. La acestea se adaugă şi declaraţiile făcute recent de analistul polonez care a fost chestionat de Sputnik, publicaţie de propagandă a Kremlinului.

Statele Unite se folosesc de iniţiativa instalării elementelor antirachetă NATO în România şi Polonia pentru atingerea "obiectivelor geopolitice", a precizează Mateusz Piskorski într-un interviu acordat Sputnik.

"Ţările central şi est-europene sunt doar un instrument care ajută Washingtonul să înconjoare Rusia dinspre Vest. Sigur că se folosesc şi de alte state situate la frontierele Rusiei pentru a limita iniţiativele ruse de integrare la nivel regional", apreciază analistul polonez, citat de mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul antirachetă instalat de Alianţa Nord-Atlantică în România este o "ameninţare" pentru Rusia, a concluzionat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. "Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. (...) Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat", a spus Peskov.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite că este vorba de o decizie greşită şi de o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). "Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei", a transmis Ministerul rus de Externe. "Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic", a subliniat diplomaţia rusă. "În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa,  precizând  din nou că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. "Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa", a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. "Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell.

Finalizată în decembrie 2015, Baza de la Deveselu a devenit din 12 mai operaţională, inaugurarea oficială derulându-se în prezenţa premierului Dacian Cioloş, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenber, şi a adjunctului secretarului american al Apărării. Toate componentele au fost instalate şi deja testate. Investiţia de la Deveselu, judeţul Olt, se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari. Baza va fi oficial integrată în sistemul NATO de apărare antirachetă la summitul Alianţei din iulie.

Scutul antirachetă din Europa care mai cuprinde pe langa elementele din România și echipamente mobile, dar şi fixe în Turcia şi Polonia este menit să respingă un eventual atac lansat din Orientul Mijlociu împotriva Statelor Unite sau a celorlalte state membre NATO.

La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete şi echipamente de comunicaţii. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistata de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică şi să elimine pericolul.

Rusia ar putea construi trenuri nucleare în replică la scutul antirachetă al NATO din Europa, au declarat, recent, experţi militari citaţi de agenţia de presă Regnum, care da detalii despre reluarea acestui proiect suspendat în urmă cu câţiva ani.

Aşa-numitele "trenuri ale Apocalipsei", arată la fel că orice tren de marfă şi nu pot fi detectate de niciun adversar. Mai mult, ele se mişcă în permanentă şi poate parcurge până la 1.000 de kilometri pe zi, scrie sâmbătă Sputnik News, citat de News.ro.