Discriminare între săracii României. Pensiile anticipate parţiale nu vor fi majorate pentru toţi

Discriminare între săracii României. Pensiile anticipate parţiale nu vor fi majorate pentru toţi

Parlamentarii au modificat modul de calcul al pensiei anticipate parţiale, însă de noile prevederi nu vor beneficia deloc cei aflaţi deja în plată

O veste proastă pentru câteva zeci de mii de români pensionaţi înainte de termen. Dacă se bucurau la gândul că vor primi măcar câteva zeci de lei în plus la pensie, ei trebuie să afle că modificările la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii nu li se aplică şi lor.

Ghinion pentru unii

Prin noua lege 142/2016, cuantumul pensiei anticipate parţiale va fi stabilit printr-o diminuare raportată la anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, care până acum nu se luau în considerare. „Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, scrie în legea intrată în vigoare la data de 17 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa Naţională de Pensii Publice ne-a transmis însă că Legea 142/2016 „nu are caracter retroactiv şi se aplică numai persoanelor care îşi deschid drepturile de pensie după data de intrare în vigoare a legii, 17 iulie 2016”. Cu alte cuvinte, nici măcar cei care au apucat doar să îşi depună dosarul de pensionare anticipată parţială până la această dată nu vor avea pensia pe noul sis-tem, ci pe cel vechi. Acesta prevede diminuarea pensiei anticipate parţiale cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet de cotizare. „Persoanele care au depus, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, cerere pentru deschiderea drepturilor de pensie anticipată parţială vor avea stabilite drepturile de pensie în baza Legii nr. 263/2010, fără modificările aduse de Legea nr. 142/2016”, precizează CNPP.

Alte noutăţi aprobate

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă doar de către cei care au realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani) sau l-au depăşit cu până la opt ani. Pensia anticipată parţială nu afectează valoarea pensiei pentru limită de vârstă. Beneficiarii nu au voie să obţină venituri salariale până la atingerea limitei de vârstă. Legea 142/2016 mai prevede nou că fracţiunea de an de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale de muncă poate fi luată în calcul la reducerea vârstei standard de pensionare. Totodată, şi avocaţii, notarii sau personalul clerical se pot asigura în sistemul public de pensii. În plus, locuitorii din Zlatna, Baia Mare, Copşsa Mică şi Târgu Mureş pot ieşi mai deveme cu 2 ani la pensie.

Avocat: Legea nu ar trebui să facă diferențe

În baza noului sistem de calcul, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari. Cu cât, deocamdată nu se ştie.

„Nu se poate realiza un calcul estimativ, întrucât avem variabile, cum ar fi stagiul complet de cotizare împlinit sau depăşit cu până la 8 ani şi numărul de luni cu care se reduce vârsta standard de pensionare”, susţine, în răspuns dat EVZ, Casa Naţională de Pensii Publice.

Instituţia precizează totuşi că „dacă potrivit prevederilor anterioare, penalizarea maximă ce putea fi aplicată pentru o reducere de 5 ani (60 luni) era de 45% indiferent de numărul anilor care depăşesc stagiul complet de cotizare, conform noilor reglementări procentul de penalizare se înscrie între 9% şi 30% din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă”.

La nivelul lunii iunie, potrivit datelor oficiale primite, se aflau în plată 74.305 persoane care beneficiau de pensie anticipată parţială. Mulţi dintre aceştia au făcut parte din prima linie la restructurări în fabrici sau alte companii, din cauza vârstei care nu le-a mai permis un randament ridicat. Sunt prea bătrâni ca să mai fie angajaţi în altă parte, dar prea tineri pentru pensia pe limită de vârstă. Pensia anticipată parţială a fost singura modalitate de subzistenţă, iar veniturile lor sunt la fel. Pensia medie a acestei categorii este de 637 lei, potrivit CNPP.

Totuşi, un avocat specializat în dreptul muncii ne-a declarat că, în lipsa unor menţiuni exprese în lege privind neretroactivitatea, depinde de interpretare. „Nu e corect să se lege aplicarea acestor prevederi mai favorabile de data depunerii dosarului. Cear trebui, să şi-l retragă şi să îl depună din nou ca să beneficieze de ele? Nu văd de ce asta ar fi intenţia legiuitorului. Ar trebui ca prevederile să se aplice oricărui pensionar, cu recalculare de la data intrării în vigoare a legii. Altfel, tratamentul e discriminatoriu şi abuziv. Dar nimic nou sub soare”, susţine avocatul.