Discursul despre feminism al actriţei Emma Watson i-a enervat pe hackerii care fac publice imagini nud pe internet

Discursul despre feminism al actriţei Emma Watson i-a enervat pe hackerii care fac publice imagini nud pe internet

Un discurs pe care l-a ţinut actriţa britanică Emma Watson, pe care toată lumea o cunoaşte ca fiind fata din Harry Potter, în calitate de Ambasador al Bunăvoinţei din partea agenţiei ONU pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor în lume, pe scena Naţiunilor Unite este considerat istoric. De ce? Pentru că bărbaţii sunt invitaţi pentru prima dată să se alăture mişcării feministe.

„Bărbaţi, egalitatea de gen este şi problema voastră!”, a afirmat Emma Watson.

Acest discurs s-ar putea să facă din tânăra actriţa viitoarea victimă în scandalul pozelor nud cu vedete postate ilegal pe internet, deoarece i-a enervat pe hackerii care au făcut publice imaginile nud cu mai multe celebrităţi. Pe site-ul 4chan a apărut mesajul „You are next/ Tu eşti următoarea“, adresat actriţei Emma Watson. Mai mult, un al doilea site, nespecificat, a publicat o fotografie cu Emma Watson plângând, alături de un cronometru care numără minutele până ce presupusele poze nud cu actriţa vor fi făcute publice pe internet.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Actriţa speră că prin intermediul campaniei „HeforShe“ bărbaţii vor realiza că problema inegalităţii de gen nu va dispărea niciodată fără implicarea ambelor părti. După ce a amintit clar şi răspicat definiţia cuvântului „feminism“ din dicţionar, Watson şi-a continuat discursul, spunând că ea însăşi este una dintre femeile care s-au lupat cu prejudecăţile, încă de la vârsta de 8 ani. Printre feministele convinse se numără Amy Poehler, Stephanie Meyer, Katty Perry, Beyonce, Hillary Clinton şiTaylor Swift.

 

Tot mai multe femei îşi recunosc astăzi, în mod public identitatea de feministe, unele neştiute de nimeni, altele foarte cunoscute, staruri care aparţin vieţii publice. „Avem nevoie şi de bărbaţi feminişti, iar ei pot adera la Campania mondială HeForShe (El pentru Ea). Apelez la dumneavoastră pentru că am nevoie de ajutor. Vrem să sfârşim inegalitatea de gen - şi ca să facem acest lucru, toată lumea trebuie să fie implicată. Este prima campanie de acest gen la Naţiunile Unite: vrem să încercăm să însufleţim cât mai mulţi băieţi şi bărbaţi ca posibili avocaţi pentru egalitatea de gen. Şi nu vrem doar să vorbim despre acest lucru, dar să ne asigurăm că este un obiectiv tangibil”, a spus Emma Watson în discursul său.

Actriţa a devenit ambsadoare ONU în urmă şase luni şi cu cât a vorbit mai mult despre feminism, cu atât mai mult a realizat că lupta pentru drepturile femeilor a devenit sinonimă cu ura faţă de bărbaţi. Astfel a înţeles că este necesar ca acest lucru să se oprească. „Feminismul, după definiţie, este: «Credinţa că bărbaţii şi femeile ar trebui să aibă drepturi şi oportunităţi egale. Este teoria egalităţii politice, economice şi sociale a sexelor». Am început să-mi pun problematici de gen când, la 8 ani am fost foarte confuză fiind strigată «autoritară», pentru că voiam să regizez piesele de teatru pe care le cream pentru părinţii noştri - în timp ce băieţilor nu li se reproşa asta. Când, la 14 ani, am început a fi sexualizată de către anumite elemente media. Când, la 15 ani, prietenele mele au renunţat la echipele sportive din care făceau parte fiindcă nu voiau să devina prea «musculoase». Şi când, la 18 ani, pe prietenii mei băieţi îi vedeam incapabili să-şi exprime sentimentele. Am decis că sunt o feministă. Nu este nimic complicat pentru mine din acest punct de vedere. Cercetările mele recente mi-au arătat că feminismul a devenit un cuvânt nu prea popular. Femeile aleg să nu se asocieze acestui cuvânt. Aparent, fac parte dintre acele femei ale căror expresii sunt văzute ca fiind prea puternice, prea agresive, izolate, antibărbaţi şi neatractive”, spune actriţa.

De ce este acest cuvânt unul atât de inconfortabil?, se întreabă Emma Watson. Trăind în Marea Britanie, crede că este un drept al femeii să fie plătită la fel precum colegii ei bărbaţi. Crede că este un drept să fie capabilă să ia decizii în legătură cu propriul ei corp. Crede că este un drept ca femeile să fie implicate în numele ei la luarea deciziilor în ţară. Crede că este un drept ca din punct de vedere social să se bucure de acelaşi respect precum un bărbat. Dar, din păcate, astăzi nu există nicio ţară în lume unde femeile se pot aştepta să primească aceleaşi drepturi precum bărbaţii. „Nicio ţară din lume nu poate spune că a obţinut egalitatea de gen. Consider că aceste drepturi sunt drepturile omului. Eu fac parte dintre cele norocoase. Viaţa mea este un privilegiu absolut fiindcă părinţii mei nu m-au iubit mai puţin fiindcă m-am născut fată. Şcoala mea nu m-a limitat fiindcă eram fată. Mentorii mei nu au pornit cu supoziţia că nu aş ajunge departe doar pentru că într-o bună zi aş da naştere unui copil. Aceşti factori au fost ambasadorii pentru egalitatea de gen care au făcut din mine ceea ce sunt azi”, susţine cu tărie Emma.

În anul 1997, Hillary Clinton ţinea un discurs faimos în Beijing despre drepturile femeilor. Din păcate, multe lucruri pe care ea voia să le schimbe sunt încă o realitate astăzi. Dar ceea ce a uimit-o pe Emma Watson a fost faptul că doar 30% dintre cei care o audiau atunci pe Hillary Clinton erau bărbaţi. Cum se poate produce o schimbare în această lume când doar jumătate din ea este invitată şi se simte binevenită să participe la conversaţie? „Bărbaţi! Mă folosesc de această oportunitate de a extinde o invitaţie formală. Egalitatea de gen este şi problema voastră. Pentru că astăzi am văzut rolul de tată al părintelui meu fiind mult mai puţin valorizat de către societate, în ciuda faptului că un copil are nevoie de un tată exact aşa cum are nevoie de mamă. Am văzut tineri bărbaţi care suferă de boli mentale, fiind incapabili să ceară ajutor de teamă că asta i-ar face mai puţin «macho» - de fapt, în Marea Britanie rata sinuciderilor este mai mare în rândul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 49 de ani; eclipsând rolul accidentelor, cancerului şi bolilor de inimă. Am văzut bărbaţi fragili şi nesiguri din cauza unui mesaj distorsionat despre ceea ce înseamnă să fii un bărbat de succes. Nici bărbaţii nu au beneficiile egalităţii. Nu se vorbeşte despre faptul că şi bărbaţii sunt prizonierii stereotipurilor de gen, dar pot să văd că şi ei sunt. Atunci când vor fi şi ei liberi, lucrurile se vor schimba şi pentru femei, ca o consecinţă naturală. Dacă bărbaţii nu ar trebui să fie agresivi doar ca să fie acceptaţi, femeile nu ar trebui  să fie umile şi supuse. Dacă bărbaţii nu ar avea controlul, femeile nu ar trebui să fie controlate. Şi femeile, şi bărbaţii ar trebui să fie liberi să fie sensibili. Şi bărbaţii, şi femeile trebuie să se simtă liberi să fie puternici”, mărturisea actriţa în discursul său.

În Campania HeForShe este vorba despre libertate. Emma Watson îşi doreşte ca bărbaţii să ia această mantie astfel încât fiicele lor, surorile lor şi mamele să fie libere de prejudicii, dar, de asemenea, ca băieţii să aibă la rândul lor permisiunea să fie vulnerabili şi umani. „Poate vă întrebaţi cine este această fată din Harry Potter şi ce caută ea pe scena Naţiunilor Unite. Este o întrebare foarte bună şi aveţi încredere că m-am gândit şi eu la acest lucru. Nu cred că sunt calificată să mă aflu aici. Dar tot ce ştiu este că îmi pasă de această problemă. Şi că vreau ca lucrurile să fie mai bune. Este datoria mea să spun ceva. Omul de stat englez Edmund Burke a zis: «Tot ceea ce este nevoie pentru ca forţele răului să triumfe este ca destui bărbaţi şi femei buni să nu facă nimic».În agitaţia mea pentru acest discurs şi în momentele mele de îndoială mi-am spus ferm - dacă nu eu, atunci cine, dacă nu acum, atunci când. Dacă aveţi îndoieli similare atunci când oportunităţile vă sunt prezentate, sper ca aceste cuvinte să vă fie de ajutor”, afirmă Emma Watson în discursul ei.

Actriţa crede că dacă nu se va lua o atitudine, şi peste 50 de ani peste 15,5 milioane de fete vor fi măritate de mici, iar fetele africane din zonele rurale nu vor primi toate educaţie secundară. „Dacă şi tu crezi în egalitate, poate că şi tu eşti unul dintre acei feminişti despre care am vorbit mai devreme. Şi pentru acest lucru te aplaud. Ne străduim pentru un cuvânt care să unifice, dar vestea bună este că avem o mişcare de unificare. Se numeşte HeForShe. Vă invit să faceţi un pas înainte, să fiţi văzuţi şi să vorbiţi despre acest lucru, să fiţi El pentru EA. Şi să vă întrebaţi dacă nu eu, atunci cine, dacă nu acum, atunci când”, a încheiat actriţa britanică.

Rămâne de văzut dacă Emma Watson va fi următoarea victimă în scandalul pozelor nud cu vedete postate ilegal pe internet. Indiferent de ce se va întâmpla, cu siguranţă discursul acesteia nu va fi uitat curând.