Discuţiile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor privind legea insolvenţei persoanelor fizice, amânate

Discuţiile din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor privind legea insolvenţei persoanelor fizice, amânate

Deputaţii din Comisia Juridică au amânat, pentru săptămâna viitoare, discuţiile pe marginea proiectului de lege privind insolevenţa persoanelor fizice. Propunerea a fost făcută de vicepreşedintele social-democrat, Ciprian Nica, şi a fost aprobată cu nouă voturi "pentru", în timp ce liberalii au dorit ca şedinţa să fie reluată la o oră ulterioară.

"Fac propunerea de a amâna pentru săptămâna viitoare, cu sugestia ca Biroul permanent să ne aprobe să lucrăm în paralel cu plenul, ca să finalizăm săptămâna viitoare proiectul de lege", a spus Nica, adăugând că aşteaptă să intre în sală membrii Comisiei de Cod electoral. 

Pe de altă parte, liberalii au propus ca proiectul de lege să nu fie amânat pentru săptămâna viitoare, ci pentru o oră ulterioară şedinţei respectivei comisii. 

"Să nu mai amânăm pentru săptămâna viitoare acest proiect de lege, să stabilim o oră ulterioară şedinţei Comisiei de Cod electoral, la ora 14,00 sau la ora 14,30 să ne revedem, să discutăm concret pe amendamente. Eu cred că, dacă vrem să dăm dovadă că într-adevăr ne pasă de cetăţeni şi ne dorim ca acest proiect de lege să fie finalizat, nu ne împiedică nimeni să ne întâlnim aici, la comisie, peste câteva ore şi să discutăm toate amendamentele propuse şi să dăm un vot şi un raport în comisie", a arătat deputata liberală Valeria Schelean, citat de Agerpres. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreşedintele Theodor Nicolescu (PNL) a susţinut propunerea colegei sale şi le-a sugerat deputaţilor să se preocupe în mod concret de textul de lege. 

"Vă reamintesc că dezbaterile generale au avut loc în sesiunea extraordinară special convocată în luna ianuarie şi, din păcate, am constatat că blocajele vin întotdeauna de la discuţii cu caracter general, în loc să discutăm pe articolele şi pe textele respective. Dacă vom veni cu filosofie în loc să ne aplecăm asupra legii, nu o să fim gata cu legea nici peste un an de zile", a spus Nicolescu. 

Secretarul Comisiei, liberalul Gabriel Andronache, a susţinut că ceea ce Ana Birchall a prezentat în comisie este un alt proiect de lege. "Modificările la care face referire sunt peste 80% din conţinutul proiectului de lege. Spun clar că încălcăm principiul bicameralismului în această situaţie", a punctat Andronache. 

În replică, deputatul PSD Marius Manolache a subliniat că nu este un nou proiect de lege. "Ana Birchall a specificat că este vorba de o completare a ceea ce a lucrat în ultima săptămână", a spus Manolache. 

Reprezentanta Ministerului Justiţiei, judecătoarea Marcela Comşa, a pledat pentru amânarea discuţiilor pentru un "termen scurt" în care toate persoanele interesate să ia cunoştinţă de acest proiect. 

"Având în vedere forma ultimă propusă, ca şi amendamente, la acest proiect de lege iniţial, o să vedeţi că filosofia este aceeaşi, nota de fundamentare corespunde, având în vedere nişte reguli de tehnică legislativă, au fost anumite reformulări şi s-a impus această procedură administrativă care de asemenea, a rezultat din dezbateri. Vizavi de acest aspect şi a faptului că în acest moment avem aceste amendamente am observat un interes deosebit al tuturor persoanelor interesate, începând de la mari creditori la consumatori (...). Consider că pentru a avea un proiect bun şi pentru a se putea discuta în cunoştinţă de cauză s-ar impune acordarea unui termen scurt în care toate persoanele interesate să ia cunoştinţă de acest proiect şi să poată formula amendamente care să fie pertinente şi să fie un pas înainte în discutarea acestui proiect", a susţinut Marcela Comşa.