Dispută pe referendum între Parlament şi Preşedinte

Dispută pe referendum între Parlament şi Preşedinte

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, au iniţiat un proiect de lege care prevede că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai unul consultativ. Nicolicea a prezentat, ieri, proiectul în cadrul unei dezbateri publice organizată de Comisia juridică.

Modificările propuse

Proiectul prevede că poporul nu poate fi consultat, la cererea președintelui, dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. Potrivit iniţiativei legislative, „nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”.

Proiectul mai arată că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatoriu. De asemenea, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacţia lui Iohannis

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a spus că el crede că „sunt şi alte lucruri mai importante despre care ar trebui să se discute în Parlament”. „Nu mi se pare o iniţiativă grozavă, dar Parlamentul are toată libertatea să discute ce crede că este necesar”, a adăugat Iohannis.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că propunerea lui Nicolicea nu a fost discutată în PSD şi nu este susţinută. „Cred că şi Parlamentul, care este instituţia carei reprezintă pe toţi cetăţenii României, are dreptul şi legitimitatea să convoace organizarea unui referendum. Asta este ceea ce cred că trebuie supus dezbaterii, nu limitarea atribuţiilor preşedintelui, a declarat Dragnea.

PNL a amenințat că, dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, va ataca la CCR.