Distrugătorul USS Cole, atacat de teroriştii Al Qaida în 2000, a ancorat la Constanţa

Distrugătorul USS Cole, atacat de teroriştii Al Qaida în 2000, a ancorat la Constanţa

Nava americană USS Cole, la bordul căreia, în 2000, şi-au pierdut viaţa 17 marinari şi alţi 37 au fost grav răniţi în urma unui atac al teroriştilor Al Qaida din Yemen, participă la exerciţiul Black Sea Resolve din Marea Neagră. Echipajul navei, împreună cu militarii americani de pe distrugătorul USS Mount Whitney, alături de Forţele Navale Române vor desfăşura misiuni de pregătire în apele teritoriale române.

USS Cole este privită de membrii echipajului ca o navă specială pentru că deşi flota SUA are multe distrugătoare, niciunul nu are o asemenea istorie. În 12 octombrie 2000, când acostase în portul Aden, din Yemen, pentru alimentare cu combustibil, a fost ţinta unui atac terorist cu bombă. Nava a fost distrusă, 17 militari au murit şi 37 au fost grav răniţi. „ Echipajul rămas s-a luptat 96 de ore pentru a salva nava, atât de mari au fost pagubele” povesteşte locotenentul Michael Shanck. În careul ofiţerilor, pe unul dintre pereţi, sunt agăţate trei steaguri împachetate, tablouri cu numele marinarilor decedaţi, medalia de onoare primită în 1945 de la preşedinte Franklin Roosevelt de către familia sergentului Darill Cole, după numele căruia a fost botezat distrugătorul, precum şi o bucată din beton din turnurile gemene prăbuşite în atacul terorist din septembrie 2001.

Lângă careul ofiţerilor se află Holul Eroilor, pe podeaua căruia lucesc 17 stele aurii. „Este un tribut adus celor care şi-au pierdut viaţa în acel atac din 2000. Erau tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. În fiecare an în luna octombrie îi comemorăm de cei care au pierit în portul Aden. Anul acesta, serviciul memorial ne-a găsit în Marea Neagră” spune locotenentul Michael Shanck.  Fiecare din cei 300 de membri ai actualului echipaj este antrenat în plus, pentru asigurarea măsurilor de securitate la bord,”pentru ca asemenea atacuri să nu se mai întâmple”.

Comandorul Dennis Farell este, de 18 luni,  comandantul distrugătorului USS Cole. Extrem de vesel şi jovial vorbeşte despre „bucuria de a fi în România”. Ocoleşte, râzând,  întrebările despre tipul de lansatoare de rachete, ascunse pe punte, sau despre misiunile de război la care a participat. Preferă să laude parteneriatul româno american şi buna cooperare pentru creşterea securităţii în Marea Neagră. Exerciţiile comune încep joi şi presupun, potrivit părţii române, interdicţia maritimă, căutarea şi descoperirea de submarine, precum şi proceduri de idetificare şi urmărire a ţintelor aeriene. Până atunci însă, militarii americani fac excursii la Castelul Bran, vizitează şcoli din Constanţa sau cântă în oraş, împreună cu fanfara Comandamentului Flotei Române.

Ne puteți urmări și pe Google News