DNA anchetează votul din Diaspora

DNA anchetează votul din Diaspora

În urma plângerilor penale depuse de mai mulți cetățeni și de oameni politici, procurorii anticorupție au decis reunirea dosarelor de la Parchet și de la DNA. Parchetul General a transmis imediat documentele.

Procurorii DNA au cerut de la Parchetul General dosarul constituit ca urmare a plângerilor depuse de cetățenii din străinătate, români care nu au putut vota la alegerile din noiembrie. DNA a arătat că are în lucru un dosar similar, că există suspiciuni de corupție și că documentele Parchetului ar trebui să ajungă la Direcția Anticorupție.

Imediat, Parchetul General a răspuns cererii și a transmis dosarul către DNA pentru conexarea celor două lucrări și continuarea cercetărilor.

Indicii de corupție

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 18 noiembrie, procurorii Parchetului General au început urmărirea penală față de faptă ca atare, nu și față de persoane anume, sub acuzațiile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. După alegeri, la Parchet au fost făcute mai multe plângeri penale de la cetățeni români din întreaga lume, care nu au putut să voteze din cauza proastei organizări a alegerilor.

Pe de altă parte, Institutul de Politici Publice a depus o plângere penală la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi să investigheze afirma țiile făcute de Mircea Geoană și Marian Vanghelie cu privire la rolul lui Liviu Dragnea și al lui Victor Ponta în obstrucționarea dreptului la vot al românilor din diaspora. Potrivit IPP, unui număr de peste 200.000 de români din Diaspora li s-a încălcat dreptul constituțional de a vota.

Plângerea Monicăi Macovei

Una dintre plângerile făcute la Parchet și care acum a ajuns la DNA este a europarlamentarului Monica Macovei. Politicianul consideră că trebuie începută urmărirea penală față de „persoanele vinovate de împiedicarea, cu ocazia scrutinului electoral din data de 2 noiembrie 2014 a exercitării de către cetățenii români aflați în străinătate, a dreptului lor constituțional de «a alege» președintele României ca urmare a unui vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile legii”. Macovei consideră că trebuie trași la răspundere premierul Victor Ponta, fostul ministru de Externe Titus Corlățean, Bogdan Stanoevici, ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, și „președinții secțiilor de votare din străinătate, care au împiedicat dreptul la vot, și toate celelalte persoane vinovate de săvârșirea faptelor ce fac obiectul prezentei plângeri penale”, se arată în documentul ajuns la DNA.