DNA cere ajutorul CSM ca să o scape de presă

DNA cere ajutorul CSM ca să o scape de presă

Cine a deranjat-o pe șefa DNA: Adevărul, Cristian Burci – inculpat, România Liberă, Alexander Adamescu – acuzat de corupție, fugit din România, News.ro, Orlando Nicoară – trimis în judecată de DNA, Antena 3 și Jurnalul Național, Camelia Voiculescu – inculpată și Dan Voiculescu – condamnat, RomâniaTV, Sebastian Ghiță – inculpat, urmărit internațional, Realitatea TV, Maricel Păcuraru – condamnat, Evenimentul zilei, Dan Andronic – inculpat, Mediafax, Adrian Sârbu – inculpat

Un apel transmis de conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să intervină în ceea ce ei numesc „atacurile mediatice îndreptate împotriva independenței justiției, în general, precum și a Direcției Naționale Anticorupție, în special”. Comunicatul și apelul atașat nu precizează, însă, că multe dintre criticile aduse, în ultima perioadă de timp, sunt îndreptate împotriva procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și nu împotriva instituției, în ansamblul ei.

DNA cere membrilor CSM „să aibă o reacție fermă față de atacurile fără precedent care îi țintesc pe procurorii anticorupție, atacuri declanșate de trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA care fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată”.

Se apără cu MCV

Ne puteți urmări și pe Google News

În mesajul transmis CSM, DNA susține „necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare”, invocând raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) publicat în ianuarie 2017, în care se precizează:„Este nevoie în continuare să se consolideze aderarea la principiile cooperării loiale între instituții și la principiul respectării independenței sistemului judiciar, după cum se poate vedea din atacurile împotriva judecătorilor și procurorilor exprimate prin intermediul mass-mediei române, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora”. La care se adaugă completarea DNA: „De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate”.

DNA mai precizează că, pe parcursul ultimului an, a depus 24 de sesizări privind apărarea independenței sistemului judiciar și informări trimise procurorului general al PICCJ.

„Protocoalele sunt ilegale”

În ziua în care „Evenimentul zilei” dezvăluia „Istoria secretă a protocoalelor SRI- DNA”, sindicaliștii SNAP au transmis o scrisoare deschisă adresată ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, căreia îi atrage atenția că trebuie să verifice protocoalele încheiate de MAI cu SRI, DNA, Parchetul General, ANI dar și cu alte instituții. Iulian Surugiu, membru în Biroul Executiv al SNAP, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că sunt zeci de protocoale încheiate ilegal de fostele conduceri ale MAI. „Orice document care produce efecte juridice, precum un ordin de ministru, trebuie publicat în Monitorul Oficial. Or, niciunul dintre aceste protocoale nu a fost publicat”, a dezvăluit Surugiu. Acesta a adăugat că „în ultimii 27 de ani, polițiștii au fost supuși unor abuzuri”, în baza acestor protocoale. „La percheziții, apărea câte unul, nu se legitima dar începea să dea ordine agenților ce să facă, unde să caute. Dacă ăla le spunea să sape, polițiștii săpau”.