DNA cere arestarea preventivă a Ioanei Călin, fost vicepreședinte al Ligii Transportatorilor din România

DNA cere arestarea preventivă a Ioanei Călin, fost vicepreședinte al Ligii Transportatorilor din România

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cer Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului vicepreședinte al Ligii Transportatorilor din România Ioana Călin, acuzată de trei infracțiuni de trafic de influență și două de spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au propus instanţei înlocuirea controlului judiciar aplicat inculpatei cu măsura arestării preventive.

Din referatul procurorilor rezultă că există date şi probe că, în 2008, Ioana Călin, la acel moment vicepreşedinte al Ligii, a pretins şi a primit de la doi denunţători suma de un milion lei, aproximativ 225.000 euro, cu promisiunea că, prin relaţiile pe care le are la Ministerul Turismului, le va facilita obţinerea în concesiune, pe o perioadă de 49 ani, a unor hoteluri situate pe litoralul românesc şi pe Valea Prahovei. Case pe numele părinţilor

"Cu banii obţinuţi din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, inculpata a cumpărat în anii 2011 şi 2013, pe numele părinţilor săi, 2 imobile situate în jud.ţul Sibiu. Raportat la reţinerea în sarcina inculpatei a celor două infracţiuni, faţă de aceasta s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, începând cu 13 februarie 2014, incluzând şi interdicţia de a părăsi ţara. În 12 martie, un alt denunţător a sesizat faptul că, în contextul unei întâlniri pe care a avut-o cu inculpata Călin în aceeaşi zi, aceasta din urmă i-a promis că, în baza relaţiilor pe care le are, firma acestuia va câştiga o licitaţie privind o lucrare de extindere a reţelei de canalizare şi colectare în oraşele Azuga, Buşteni şi Sinaia, din jud. Prahova, al cărei beneficiar este Hidro-Prahova SA", susţin procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNA susţine că pentru acest "serviciu" inculpata i-a pretins denunţătorului un procent de 2% din suma de peste 55,2 milioane lei (valoarea lucrării), reprezentând aproximativ 1.110.000 lei, din care, în câteva zile, trebuia să-i achite un avans în valoare de 15.000 euro, în următoarea modalitate: 7.500 euro în numerar şi 7.500 euro prin transfer bancar în ziua achitării celor în numerar. Avansul

În 21 martie, la insistenţele inculpatei, pentru primirea unui avans din suma totală pretinsă anterior, denunţătorul s-a întâlnit cu aceasta într-un restaurant din judeţul Braşov.

"De aici, cei doi s-au deplasat la un birou notarial din judeţul Braşov unde, în contextul întocmirii unui act fictiv de împrumut, inculpata Călin a primit de la denunţător suma de 7.500 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", se spune în comunicat. La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.