DNA cere condamnarea la închisoare cu executare a fostului prim-procuror Mihai Betelie

DNA cere condamnarea la închisoare cu executare a fostului prim-procuror Mihai Betelie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, condamnarea fostului şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, la o pedeapsă cu executare, în dosarul în care este acuzat că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa.

Luni, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a avut loc ultimul termen într-unul dintre dosarele de corupţie ale lui Mihai Betelie, iar procurorii anticorupţie au cerut pentru fostul şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi, pedeapse cu executare, orientate spre mediul prevăzut de lege.

Astfel, potrivit articolului 12 din Legea 78/2000, care stabileşte pedepsele în cazul infracţiunilor de care sunt acuzaţi cei trei - efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite -, limitele de pedeapsă sunt cuprinse între un an şi cinci ani de închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe în 23 octombrie în cazul acestui proces.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 20 martie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mihai Betelie, alături de liberalul Hubert Petru Ştefan Thuma, de fostul secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti Grigorescu Bogdan-Nicolae şi de avocatul bucureştean Ghoerghe Marin Dobre. Nouă luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după ce Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa, în condiţiile în care un Hubert Petru Ştefan Thuma a obţinut un mandat de deputat în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2012.

Ulterior, în iunie 2013, ICCJ disjunge cauza faţă de Mihai Betelie şi Hubert Petru Ştefan Thuma, în ceea priveşte infracţiunile de instigare şi, respectiv, folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Pentru celelalte infracţiuni de care era acuzat Betelie, dar şi ceilalţi doi inculpaţi din dosar, instanţa supremă a decis formarea unui nou dosar la Curtea de Apel Bucureşti pentru continuarea cercetării judecătoreşti. Astfel, în cazul acestui proces, Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, de şantaj în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, de fals intelectual în condiţiile participaţiei improprii şi în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de fals în declaraţii.

Astfel, pentru prima infracţiune, fostul şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti şi deputatul PNL Hubert Petru Ştefan Thuma au fost condamnaţi de Completul de trei judecători de la instanţa supremă, în 22 noiembrie 2013, la şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care cei doi au contestat sentinţa la Completul de cinci judecători de la ICCJ, care urmează să ia în discuţie cauza în 13 octombrie.