Editura Evenimentul si Capital

Update DNA a cerut arestarea lui Nicușor Constantinescu în dosarul ”Centrul Militar Zonal”. Curtea de Apel Constanța l-a lăsat în arest la domiciliu în alt dosar. Ameninţă DNA cu plângeri

Autor: | | 1 Comentarii | 563 Vizualizari

Magistrații de la Tribunalul Constanța au judecat, astăzi, solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv, în cazul lui Nicușor Constantinescu, în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța. Decizia va fi dată mâine. Tot astăzi, Curtea de Apel Constanța a acceptat cerearea acestuia de a fi cercetat în arestat la domiciliu, în dosarul în care este anchetat în legătură cu mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Județean Constanța cu diverse firme. Imediat după terminarea ședinței de judecată, Nicușor Constantinescu a fost transportat la sediul IPJ Constanța, apoi a fost eliberat. ”Baronul de Litoral” a fost așteptat de șoferul său și a plecat acasă, o vilă cu vederea la mare. Mâine va afla dacă Tribunalul va păstra controlul judiciar sau îl va aresta in dosarul "Centrul Militar Zonal".

UPDATE- La ieşirea din arestul IPJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu a atacat, din nou, DNA-ul, acuzând procurorii anticorupţie de fabricarea dosarelor sale. Speranţa lui rămâne Justiţia.

“Sunt abuzuri ale aceleaşi DNA, ale aceleiaşi Poliţii Politice. Domnul procuror DNA Constanţa, (Andrei) Bodean, de anul trecut a început mascarada pe platou, a continuat-o cu mandate de arestare în lipsă, acuma a fabricat un alt dosar. Până la urmă instanţa m-a eliberat după cinci zile foarte grele, aici în arest. Sper ca Justiţia, până la urmă, să-şi spună cuvântul. Doamne ajută !” a declarat, închinându-se, preşedintele suspendat al CJ Constanţa.

Nicuşor Constantinescu va face plângeri împotriva DNA   

„Mâine ( la Tribunal) sper să câştig, ce să sper? Dacă nu, fac recurs şi tot aşa. Dar nu-i normal, într-o ţară, în 2015, să se întâmple atâtea abuzuri, fără să fie sancţionate de nimeni. Procurorii DNA încearcă, în permanenţă, să creeze noi şi noi acuzaţii, confundând hotărâri de consiliu judeţean, cu fapte penale. Pentru că hotărârile de consiliu judeţean şi votul aleşilor locali privesc democraţia autorităţilor locale, democraţia din România, şi acest vot nu poate fi sancţionat penal. Scrie şi în lege. De aia sunt abuzuri. Am făcut plângeri, şi voi face plângeri, peste tot, pentru că dacă suntem în Europa, hai să fim în Europa”.

Procesul de azi, de la Tribunalul Constanța

Procurorii DNA susțin că sunt probe suplimentare care atestă tentativa de abuz în serviciu chiar după ce, în luna ianuarie, Nicușor Constantinescu a revenit la șefia Consiliului Județean Constanța. Deși era sub control judiciar, susțin procurorii, Nicușor Constantinescu a continuat să facă plăți către SOTI NEPTUN în valoare de 218.856 lei, în intervalul 1-5 februarie, și suma de 121.687 lei către SC Conpress, în intervalul 16-11 februarie. ”În ambele firme este asociat cu Sorin Strutinsky, deci este vorba despre conflict de interese”, susțin anchetatorii. În replică, Constantinescu spune că tot ce a dispus în Consiliul Județean după revenirea lui este legal. El s-a contrazis cu judecătoarea și nu s-a oprit din vorbit. ”Sunt grav bolnav de cancer și stau într-o celulă cu alți 7 deținuți. Plus că am așteptat în instanță și ieri, și azi, câte 5-6 ore până a intra în sala de judecată. Beneficiez de tratament abuziv”, a declarat Nicușor Constantinescu. El a depus la instanță documente și probe care ar atesta că procurorul DNA Andrei Bodean este cel care nu îl lasă în pace.

Întrebat de judecătoare în ce firme e asociat cu Sorin Strutinsky, baronul de Constanța a răspuns: ”Nu mai știu în care sunt. Atât eu cât și Radu Mazăre suntem asociați cu Strutinsky, dar nu în SOTI CABLE NEPTUN. Am ieșit cu Mazăre din 2003. Nu sunt asociat cu Strutinsky nici la Conpress Holding, de unde m-am retras demult. SOTI CABLE NEPTUN este, după cum știți, televiziunea Neptun. Era un contract de prestări servicii cu Consiliul Județean, în baza unei licitații publice, pentru promovarea programelor CJ și a programelor cu finanțare europeană. Din mai 2014, când eu eram plecat în SUA, și până în 2015 nu s-au mai făcut plăți și SOTI a făcut notificare, calculând penalități de 72.000 de lei. Este un abuz al DNA, sunt supravegheat permanent de procurorul DNA Andrei Bodean și alții”. La rândul său, procurorul Bodean cere arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, pentru patru noi infracţiuni, deposedarea de atribuţii a unui director din CJ, două conflicte de interese şi o tentativă de abuz în serviciu.

În acest dosar, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

DOSARUL ”CENTRUL MILITAR ZONAL CONSTANȚA”

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, a precizat DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, a precizat DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au mai stabilit procurorii.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro