„Doamne, a fost atât de ușor! Bine că n-am aruncat banii pe meditații!” | Bacalaureat 2016

„Doamne, a fost atât de ușor! Bine că n-am aruncat banii pe meditații!” | Bacalaureat 2016

Beatrice, o adolescentă frumușică și isteață-foc, e personajul principal al acestui reportaj născut ieri pe un trotuar din fața Colegiului Național Spiru Haret din București. Filolog prin aspirație, Beatrice a mâncat istoria pe pâine. La doi pași, „realiștii” - o gașcă de „cocoși” gălăgioși - bravează, umflându-și pieptul tânăr: „A fost bătaie de joc la mate! Prea simplu, domne’!”

Ieri dimineață, între 11.00 și 11.30, primele fețe zâmbitoare au început să se reverse dinspre termopanele albe, inestetice, care țin locul porților la „Spiru Haret”. Nerv, exuberanță, prospețime: „Floare la ureche, ăștia chiar ne subestimează. Halal subiecte!”, clamează un băiat subțirel, a cărui vârstă e trădată scurt de două coșuri roșii proțăpite în mijlocul pometelui înalt. „Ai făcut tot la mate?”, îl chestionează, timid, o ochelaristă, devastatoare într-o rochiță înflorată. „Am terminat cu o oră înainte! Hai să-ți explic unde-ai greșit”, se oferă, galant, viitorul matematician.

BAC-ul continuă mâine cu proba scrisă, la alegere, a profilului - Fizică, Biologie, Chimie, Geografie, Psihologie, Sociologie, Logică și argumentare, Economie sau Informatică. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele, iar în aceeași zi pot fi depuse contestațiile

Dej, Ceaușescu și bruneta proastă

Ne puteți urmări și pe Google News

Invadat de lumina acestor tineri superbi, trotuarul se chircește până când silueta îi dispare cu totul, înghițită de tropăitul ușor al balerinilor și al tenișilor. Tocmai când alunecam discret în lumea propriilor amintiri despre BAC, o voce pițigăiată, ofticată, mă trezește din reverie: „Ce proastă am fost! Eram sigură că despre Ceaușescu era vorba! La Dej nu m-am gândit, e adevărat. În fine, sper să iau un cinci la Istorie”. Mă întorc spre această fată isterică, o brunețică. Se izbește repetat cu pachetul de țigări peste fruntea îngustă: „Ce toantă, ce fraieră!”.

FOTO: Beatrice

Din toată această mică armată de oameni care abia așteaptă să-și lepede hainele copilăriei, brunețica pare singura ființă supărată. „Constituțiile comuniste, cea din ’48, și cea din ’52, adică aberațiile lui Dej, urmate de tâmpeniile lui Ceușescu. Secolul XV, bătăliile lui Mircea cel Bătrân în contextul general al Europei. Care nici măcar nu era Europa la acea vreme. Am scris opt pagini la Istorie și tot am ieșit înaintea lui Popescu”, sintetizează, deștept, un adolescent cu alură de manechin, care trage cu nesaț dintr-o țigară parfumată. În spatele lui, un roi de fete asaltează o femeie cochetă, între două vârste: „Doamna profesoară, am scris bine despre comuniști?”. „Sigur, draga mea, stai liniștită”. „Mamă, și ce-am mai tocit constituțiile democratice!”, se lamentează alt pițigoi de fată. Dialogul atinge și schimbarea de la cârma Educației: „S-a dus și Curaj, să vedem ce face Mircea Dumitru. Ăsta i-a dat peste nas lui Ponta, cu plagiatul”, răsună dinspre grupul profesoarei cochete.

Blonda de la Drept

La capătul trotuarului și la începutul acestui mic viitor românesc, subiectele la Istorie, prinse în xeroxul unei banale foi de hârtie, se zbat neputincioase între două degete firave. „Doamne, a fost atât de ușor! Bine că n-am aruncat banii pe meditații! Am învățat două luni la Română și încă două la Istorie. A fost suficient. Vineri mai am examenul la Logică, unde voi lua zece, doar așa, să termin cu notă mare. Nu că mi-ar trebui o medie bună pentru admiterea la facultate. Dau la Drept, unde voi susține proba la Gramatică și pe cea la Economie. Am știut din clasa a opta că voi face Filologia. Dacă dădeam BAC-ul la Mate, picam sigur, indiferent de cât de ușoare au fost subiectele anul acesta”, se confesează o adolescentă blonduță, creață, vioaie, unei colege hipnotizate de telefonul mobil. Mă apropii de această copilă bălaie, argintviu, mă prezint și o rog să-mi permită să fotografiez pagina albă pe care sunt trecute subiectele la Istorie. Mi-o întinde, fluturând în aer câteva cuvinte: „Mă numesc Beatrice, visul meu este să intru la Drept, să pun puțină ordine în țara asta”. Să-ți ajute Doamne- Doamne, Beatrice!

O beizadea din Timiș, prinsă la copiat cu „pixul șmecher”

Un elev de clasa a XII-a, de la Liceul Traian Vuia din Făget, care a susținut examenul de Bacalaureat la Colegiul Iulia Hașdeu din Lugoj a fost dat afară din examen după ce a fost prins încercând să copieze. Potrivit cetățeanul.ro, elevul eliminat de la proba de Matematică ar fi Bogdan Medelean, fiul primarului din Tomești (Timiș). Mai mulți elevi au declarat că Medelean a fost dat afară din examen după ce ar fi încercat să copieze cu ajutorul unui pix „șmecher”. La proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, au absentat, în Timiș, 253 de candidați, dintre care 228 de candidați la Matematică și 25 la Istorie. (Georgeta Petrovici)