Doar șapte medicamente pentru pacienții cu boli cronice

Doar șapte medicamente pentru pacienții cu boli cronice

Pacienții cu patologii multiple sunt situația de a alege, lună de lună, ce medicamente iau și la care renunță, întrucât medicii de familie și cei specialiști le pot prescrie un număr limitat.

 Pacienții cu mai multe diagnostice și care au nevoie de mai multe medicamente pentru a se trata nu mai pot obține mai mult de șapte medicamente, lunar, indiferent de numărul de rețete. „Am 74 de ani și diagnostice de nu le mai știu numărul, de la cardiopatie ischemică, angină pectorală atipică, stenoză, aritmie extrasistolică, hipertensiune, diabet de tip II, astm bronșic, insuficiență venoasă cronică, adenom de prostată, gastrită și până la obezitate morbidă”, explică un pacient din București.

„Sunt disperat”

Domnul Cristescu se plânge că nuși mai poate lua decât maximum șapte medicamente pe lună, pentru toate bolile cronice de care suferă. „Sunt disperat, să știți! Din șase medicamente pentru inimă mai iau doar două, din patru, pentru stomac, mai iau doar unul. Dacă înainte de 1 aprilie, plăteam din buzunar 200 de lei pe lună pentru medicamente, acum dau 500-600 de lei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit reprezen tanților Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, reglementarea din contractul- cadru nu este o noutate. Potrivit articolului 145, numărul de medicamente din sublistele A și B compensate între 50 și 90% nu trebuie să fie mai mare de șapte pe lună, indiferent de numărul de rețete la care se adaugă încă trei din sublista C, compensate 100%.

Vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, dr. Anca Bălan, afirmă că reglementarea este în vigoare de doi sau trei ani. „Până acum pacienții se duceau la medicul de familie și luau o rețetă, apoi la medicul specialist pentru alta și foarte posibil depășeau șapte medicamente. Acum însă sistemul informatic a devenit mai performant și în rețea apare informația că respectivul pacient mai are o rețetă pe boli cronice, chiar dacă nu ni se spune și câte medicamente i s-au prescris. Dacă eu îi prescriu trei medicamente, iar el a mai luat alte cinci de la alți medici, în total opt, unul dintre medicamente mi se impută mie”, a explicat dr. Bălan.

Medicul adaugă că nu-i poate învinui pe pacienți cu boli cronice că încearcă să-și protejeze sănătatea, dar că unii pacienți au speculat sistemul. Este foarte posibil ca în condițiile în care sistemul informatic nu precizează câte medicamente au fost prescrise pe rețetă, unii medici să se ferească să mai prescrie ceva, de teama de a nu le plăti din buzunar, a conchis medicul.