Doctorul-asasin din Ferrari s-a întors la cămătărie

Doctorul-asasin din Ferrari s-a întors la cămătărie

O rețea periculoasă de cămătari, în frunte cu temuții Udrea și Andraș, a fost destructurată de DIICOT Timișoara. Printre cei ridicați este și medicul Adrian Cocoană

Procurorii DIICOT Timişoara, cu ajutorul Poliției de Frontieră și cu sprijinul DIPI au efectuat, ieri, 33 de percheziții, fiind vizați 23 de interlopi acuzați de cămătărie.

Unul dintre cei mai temuți e Sorin Udrea, liderul clanului ce-i poartă numele, judecat într-un dosar de crimă organizată, pentru tentativă de omor, constituire de grup infracțional organizat, tâlhărie, contrabandă și instigare la ultraj după ce a fost săltat de mascați, vara trecută, de pe terenul de fotbal din Chișoda, alături de „locotentenții” lui. Un altul e Ioan Florin Andraș, considerat cel mai de temut cămătar din Timișoara. Valer Pocovnicu, Gabi Grasu, Costică Țiganu sau Marius Bunoiu sunt alți interlopi de temut în oraș, vizați de ancheta DIICOT. Aceasta vizează actele de cămătărie ale interlopilor desfășurate în perioada 2006 – 2013. Din primele estimări, prejudiciul este între 2 și 3 milioane de euro.

Avea nevoie de bani când a ieșit din închisoare

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre suspecți se află și Adrian Cocoană, doctorul care nu a practicat niciodată medicina. Din cămătărie și alte afaceri și-a cumpărat Ferrari, și-a făcut vilă și ducea un trai luxos. El a devenit cunoscut în 2008 după ce s-a urcat cu Ferrari-ul pe trotuar și a ucis un tânăr, pe care l-a lăsat acolo să moară în chinuri, părăsind locul accidentului și predându-se la poliție a doua zi. Știa de la școală că după 24 de ore analizele probelor biologice nu mai sunt relevante, dacă e vorba de alcool sau halucinogene. Ucigașul din Ferrari a fost condamnat la patru ani de închisoare, fiind eliberat în 2013, pentru bună purtare, după ce a ispășit jumătate din pedeapsă în postura de „bibliotecar” al penitenciarului din Timișoara. Când a ieșit, s-a întors la cămătărie, spun surse din cadrul anchetei. „Cocoană era dinainte implicat. După ce a ieșit din penitenciar, a avut nevoie de bani. Erau persoane care se împrumutaseră de la alți cămătari ai rețelei, iar el mergea la ele, să le intimideze, cerându-le banii deîndată, spunând că banii erau de fapt ai lui”, a declarat, pentru EVZ, unul dintre anchetatori. Din toamnă până acum, Cocoană a efectuat patru tranzacții, cu sume cuprinse între 20 și 40.000 de euro.

Împrumutau doar femei singure

Potrivit anchetatorilor, cămătarii acționau după rețetă proprie. Alegeau victimele exclusiv din rândul femeilor singure, cu apartamente în proprietate și afaceri. Se purtau curtenitor cu ele până le împrumutau prima tranșă de bani. „De regulă era vorba de sume de ordinul zecilor de mii de euro, între 30 și 100.000, la care se percepea o dobândă de 5 – 10% pe lună”, spune șeful DIICOT Timișoara, Mircea Andreș. În momentul în care venea termenul scadenței, stabilit din scurt, victimele ce nu puteau achita banii erau șantajate emoțional și hărțuite, iar când erau deja foarte speriate, erau puse în legătură cu alt cămătar din rețea, care le dădea suma cu care să își achite datoria la primul cămătar, dar cu comisioane suplimentare. La notar, victimele girau împrumuturile cu apartamentele sau vilele proprii.