DOCUMENT. Raportul SRI pe 2014. Ce au spionat străinii în România

DOCUMENT. Raportul SRI pe 2014. Ce au spionat străinii în România

România a fost în 2014 în zona de confruntare a intereselor şi influenţelor principalilor actori geopolitici.

Potrivit Raportului SRI pe 2014, depus la Parlament, s-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ţării.

Acţiunile de spionaj au urmărit, funcţie de interesele specifice fiecărui serviciu de informaţii străin: penetrarea informativă a instituţiilor statului, intruziuni informatice asupra entităţilor care au informaţii cu valenţă strategică, contracararea proiectelor promovate de statul român, consolidarea controlului asupra comunităţilor conaţionale de pe teritoriul autohton şi a principalelor forme associative ale acestora, fructificarea unor potenţiale oportunităţi de afaceri pentru agenţi economici conaţionali, derularea de acţiuni de propagandă şi contrabandă, iniţierea de agresiuni informaţionale menite să denigreze statul român, derularea de operaţiuni clandestine pe teritoriul României împotriva altor state.

În raportul SRI se mai arată că discursul pro-autonomist a relevant tendinţa de clamare deschisă a acestui deziderat. În plan extern s-a mizat pe internaţionalizarea “politicii anti-maghiare” a statului român, pe plan intern s-a pus accentul pe reliefarea agresivă a specificităţii etno-culturale “secuieşti”.

Ne puteți urmări și pe Google News

SRI se laudă că în 2014 a înregistrat succese pe toate dimensiunile misiunilor sale. Astfel, a destructurat un grup infracţional organizat conexat la structura mafiotă Camorra, specializat în falsificare de bani, a prins un grup afiliat Ndrangheta, specializat în traficul internaţional cu droguri, sau a descoperit reţele de crimă organizată axate pe evaziune fiscală de amploare, spălare de bani, deturnare de fonduri şi criminalitate organizată.

SRI a transmis în 2014 beneficiarilor legali din plan central 5.373 informări cu 10 la sută mai puţine decât în 2013. Informările adresate factorilor de decizie locali au generat 4.000 de reacţii ale acestora, în creştere cu 42 la sută faţă de 2013.

SRI a obţinut, pe linia de prevenire, neacordarea sau retragerea unor avize pe legi speciale. Serviciul a contracarat 13 atacuri cibernetice atribuite unor state.

În domeniul interceptărilor, în 2014 SRI a pus în executare 44.759 acte de autorizare din care 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului Public şi DNA.