DOCUMENTE. Secretele Arhivei Ministerului Afacerilor Externe din perioada comunistă nu mai sunt secrete

DOCUMENTE. Secretele Arhivei Ministerului Afacerilor Externe din perioada comunistă nu mai sunt secrete

Multe adevăruri ascunse zeci de ani românilor, cum ar fi moartea la Viena a lui Marin Ceauşescu, fratele fostului dictator comunist, ar putea ieşi la iveală prin studierea corespondenţei diplomatice din perioada comunistă.

Guvernul Ponta a declasificat în decembrie 2012, prin Hotărârea nr.1201, toate informaţiile elaborate de Ministerul Afacerilor Externe înainte de 31 decembrie 1989. Mai mult, au fost trecute în clasa secret de serviciu informaţiile clasificate secret de stat întocmite de MAE în perioada 1 ianuarie 1990-12 aprilie 2002. S-au exceptat de la declasificare informaţiile privitoare la cifrul de stat, precum şi instrucţiunile privind cifrul de stat, elaborate în perioada 17 februarie 1972 -12 aprilie 2002. Majoritatea documentelor au o importanţă istorică deosebită cu relevanţă în domeniul politicii externe a României.

Analiza categoriilor de informaţii cuprinse în documentele clasificate elaborate anterior anului 1990, făcută de experţii din minister, a evidenţiat faptul că diseminarea publică a acestora nu afectază securitatea naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat.

Încă se lucrează

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie menţionat că declasificarea, începută în 2013, nu este finalizată, dar accesul la documentele desecretizate este permis în urma unei cereri adresate directorului Unităţii Arhive Diplomatice.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi ne-a declarat că arhivele diplomatice reţin comunicările criptate, destul de convenţionale, mai ales într-o dictatură, unde adevărul era mereu deformat de reflexul ideologic partizan”. “Sunt total de acord cu declasificarea. Trebuie să ne asumăm tot trecutul, aşa cum a fost. Pe de altă parte, arhivele diplomatice reţin comunicările criptate, destul de convenţionale, mai ales într-o dictatură, unde adevărul era mereu deformat de reflexul ideologic partizan. Îi invit pe istorici să profite de această deschidere legală”, ne-a mai spus Teodor Baconschi.

 

Radu Carp, fost director general al Institutului Diplomatic Român, spune că este  curios “ce telegrame trimiteau ambasadele României în centrală în perioada 17 - 25 decembrie 1989, mai ales ambasada de la Moscova”.

Temeiul legal

HG nr.1201/2002 a fost adoptată în temeiul art. 108 din Constituţie şi al art 24 alin. 2-4 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

Legea nr. 182, art 24:

(2) Prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite regulile de identificare şi marcare, inscripţionările şi menţiunile obligatorii pe documentele secrete de stat, în funcţie de nivelurile de secretizare, cerinţele de evidenţă a numerelor de exemplare şi a destinatarilor, termenele şi regimul de păstrare, interdicţiile de reproducere şi circulaţie. (3) Încadrarea informaţiilor secrete de stat în unul dintre nivelurile prevăzute la art. 15 lit. f), precum şi normele privind măsurile minime de protecţie în cadrul fiecarui nivel se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. (4) Informaţiile clasificate potrivit art. 15 lit. f) pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.

Misterul morţii lui Marin Ceauşescu

Marin Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu, a fost găsit spânzurat  pe 28 decembrie 1989, la Viena. Era şeful Agenţiei Economice a României din capital Austriei, organizaţie care coordona toate conturile de valută ale României din străinătate. Oficial, dosarul a fost clasat drept sinucidere însă în jurul metodelor care au condus la această concluzie planează un val de mister şi acum, după 26 de ani. Din dosarul 23/P/1990, clasat şi aflat în arhivele Parchetului General, lipsesc copii din cele două rapoarte medico-legale, făcute atât în Austria, cât şi în România. Primul examen a avut loc la Institutul de Medicină Legală al Universităţii din Viena, dar în dosar nu apare copia acelui raport, ci doar o menţiune de trei rânduri, prinsă în rezoluţia de clasare a cazului: "Moartea lui Ceauşescu Marin a fost violentă şi s-a produs prin spânzurare... Alte cauze concurente ale morţii nu au reieşit".

Desecretizaţi arhiva averii PCR!

Este evident că informaţiile din documentele Externelor sunt mult mai importante pentru siguranţa naţională decât cele din actele Gospodăriei de Partid. Totuşi, ultimele sunt clasificate şi la această oră. Singura explicaţie logică este că la vârful statului român există interese majore pentru a se ascunde marele jaf post-decembrist. Tocmai de aceea, Evenimentul Zilei solicită desecretizarea arhivei Gospodăriei CC al PCR, pentru a se putea stabili ce, cât şi cum din uriaşa averea a statului s-a furat în cei 26 de ani care au trecut de la căderea comunismului şi, mai ales, cine a profitat.