Doi clujeni sunt implicaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de la Braşov. Unul dintre ei a făcut MILIOANE de euro DECONTAMINÂND Autostrada Transilvania

Doi clujeni sunt implicaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de la Braşov. Unul dintre ei a făcut MILIOANE de euro DECONTAMINÂND Autostrada Transilvania

Cei doi au vrut să facă milioane de euro de pe urma vânzării unei păduri imense obţinută ilegal de către un moştenitor al familiei Sturdza.

Miercuri dimineaţa, la prima oră a dimineţii, mai mulţi poliţişti de la DNA Braşov şi DNA Cluj au descins la locuinţele lui Daniel Călugăr Constantin şi Ioan Gheorghe Varga, primul fost patron al firmei de construcţii I C Transilvania Construcţii SRL, care a derulat contracte de milioane de euro cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România iar al doilea un, personaj cunoscut al cafenelelor din centrul Clujului, care se ocupă în principal cu achiziţia drepturilor litigioase.

Procurorii DNA îi acuză pe cei doi că au luat legătură prin intermediul deputatului PSD Ion Adam cu Paltin Gheorghe Sturdza, descendent direct al celebrei familii nobiliare româneşti Sturdza, pentru a fi intermediarii vânzării unui suprafeţe de pădure de 43.227 hectare. Cei doi clujeni urmau să solicite punerea în executare o sentinţă ilegală şi abuzivă privind retrocedarea către Paltin Sturdza a unor moşii care au aparţinut familiilor. Călugăr şi Varga urmau să joace rolul intermediarilor vânzării pădurilor obşţinute ilegal pentru sume care ar fi fost convenit ulterior dar nu mai puţin de 68 de milioane de euro. "Ce urma să obţină în plus era al lor", spune un anchetator de la DNA Cluj. 

În prima fază, cei doi i-au plătit lui Sturdza suma de aproximativ un milion de euro, reprezentând un avans din valoarea terenului. Ulterior, după şase luni, din cauza faptului că Varga şi Călugăr nu au reuşit să găsească niciun cumpărător, Paltin Sturdza a revocat procura specială dată acestora şi i-a scos din jocul în care a intrat Dan Bengescu. Procurorii DNA susţin că Bengescu a fost cel care a preluat iniţiativa şi a apelat la serviciile lui Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul căruia a început să facă presiuni asupra reprezentanţilor Romsilva pentru a-şi retrage acţiunile din justiţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Constantin Călugăr a patronat firma IT Transilvania Construcţii care a derulat un contract de 17 milioane de euro cu CNADNR pentru decontaminarea unor suprafeţe de teren peste care a fost construită autostrada Transilvania. Firma lui Călugăr a lucrat la acest contract alături de firma Euroconstruct Trading 98 SRL, care la momentul respectiv era patronată de Dan Besciu, un apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş.