Doi militari morţi şi unul rănit în Afganistan. În opt ani de operaţiuni în Afganistan, România a pierdut 17 militari

Doi militari morţi şi unul rănit în Afganistan. În opt ani de operaţiuni în Afganistan, România a pierdut 17 militari

Doi militari români au murit astăzi în Afganistan. Din primele informaţii, se pare că vehiculul în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv. Incidentul s-a produs în jurul orei 10.30, ora României. Astfel, bilanţul militarilor români morţi în Afganistan, din 2002 până în prezent, a ajuns la 17, iar alţi 55 de militari au fost răniţi.

"Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceştia", se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani, iar soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani. Ambii erau necăsătoriţi.

Incidentul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat. Un al treilea militar, care se afla în acelaşi vehicul cu Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip, a fost rănit. Este vorba despre caporalul Vasile Zbâncă. El a fost transportat cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman. MAPN anunţă că starea caporalului este stabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soldaţii vor fi decoraţi post-mortem

Oficialii români mai precizează că ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari.

Conform informaţiilor transmise de minister, în Afganistan, în luna septembrie 2010, erau prezenţi 1.663 de militari români. Dintre acesţia, 1.655 de militari participă la operaţiunea ISAF (desfăşurată sub comandament NATO). Alţi opt militari români fac parte din operaţiunea Enduring Freedom (sub comanda Coaliţiei Multinaţionale).

Tot astăzi, ministerul georgian al Apărării a anunţat decesul a patru militari în Afganistan. Militarii georgieni au murit ieri, în urma unei explozii similare.

Mesaj de condoleanţe din partea lui Traian Băsescu

"Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariţiei sergentului  -major Sfecheş Marius Florin şi a soldatului Filip Cristian Petru, căzuţi la datorie în Afganistan. Sergentul-major Sfecheş Marius Florin şi soldatul Filip Cristian Petru vor rămâne în amintirea noastră datorită curajului dovedit şi abnegaţiei cu care şi-au îndeplinit angajamentul în serviciul păcii şi al securităţii.

Gândurile mele se îndreaptă în egală măsură şi către familia caporalului Zbâncă Vasile, grav rănit în timpul aceleiaşi misiuni în Afganistan, şi îmi exprim speranţa că se va întoarce cu bine acasă. În acest moment atât de dureros, transmit sincere condoleanţe familiilor militarilor români căzuţi la datorie şi mă alătur durerii lor. Dumnezeu să-i odihnească!", anunţă Traian Băsescu, într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Alţi militari români se pregătesc să plece în Afganistan

Astăzi, la Brigada 8 Artilerie Mixtă "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani s-a organizat o ceremonie cu prilejul plecării în Afganistan a 20 de militari vrânceni. Ei vor ajunge în Afganistan săptămâna viitoare, anunţă Agerpres.

Ei vor înlocui Echipa operaţională de consiliere şi legătură 4, formată tot din militari ai Brigăzii 8 Artilerie Mixtă "Alexandru Ioan Cuza".

Bilanţul militarilor români care au murit în Afganistan

În cei opt ani de misiuni militare în Afganistan, Armata Română a pierdut 17 militari, iar alţi 55 au fost răniţi. Primul efectiv de militari români a ajuns în Afganistan în iulie 2002. Cei 405 militari care au ajuns în Afganistan în 2002 au făcut parte din prima prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 23 iunie 2010, alţi doi militari români au murit în Afganistan. Sublocotenenţii Ion Dan Ciobotaru şi Ilie Paul Caracudă au fost decoraţi post-mortem de preşedintele Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Din rândul celor care au murit în Afganistan, majoritatea au fost victimele unor dispozitive explozive peste care au trecut vehiculele militare în care se aflau. 

1.10.2010 Sergentul major MARIUS FLORIN SFECHEŞ avea 25 de ani, iar soldatul CRISTIAN-PETRU FILIP avea 26 de ani. Ambii erau necăsătoriţi.

12.05.2010 Sergentul major LEU SANDU VALERICĂ. Militarul, care se afla la a doua misiune în regiune, avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

23.02.2010 FLORIN BĂDICEANU. Avea 31 de ani, era căsătorit şi tată al unui copil.

7.04.2009 IULIU-VASILE UNGURAŞ conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar - Kabul. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi.

3.04.2009 PETRE TIBERIUS. Românul era ofiţer în Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale "VULTURII", care acţionează în estul Afganistanului. Avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil. La aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, o echipă de intervenţie rapidă româno-americană a acţionat în sprijinul unei subunităţi aliate, iar românul a fost împuşcat. A fost evacuat de urgenţă cu un elicopter MEDEVAC, dar a decedat în timpul transportului către spital. Petre Tiberius avea o pregătire de excepţie, fiind policalificat în paraşutism, alpinism şi scufundări. Căpitanul era la a doua misiune a sa în zone de război.

26.02.2009 CLAUDIU CHIRA se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), când autovehiculul de tip Humvee (HMMWV) în care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, sergentul major Chira, grav rănit, a primit asistenţă medicală la faţa locului şi a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC. Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiţerul a decedat. Avea 30 de ani şi era căsătorit. Chira lucra la Ministerului Apărării Naţionale din 2002.

31.08.2008 Sergentul major DRAGOŞ TRAIAN ALEXANDRESCU era din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Militarul a murit după ce TAB-ul în care acesta a trecut peste o bombă, într-o misiune de patrulare. Fratele său, Viorel, care era militar sanitar, a fost cel care i-a acordat primul ajutor. Însă rănile au fost prea grave, iar Alexandrescu a decedat. Avea 32 de ani, era căsătorit şi avea doi băieţi în vârstă de 5 şi, respectiv, 9 ani. Alţi patru militari români care se aflau în acelaşi blindat au fost răniţi.

13.06.2008 Fruntaşul CLAUDIU MARIUS COVRIG a fost ucis după ce patrula sa a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi grenade. Covrig era din Galaţi, avea 29 de ani şi era căsătorit.

20.03.2008 Fruntaşul IONUŢ COSMIN SANDU a decedat în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul, când autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Sandu era din Galaţi, avea 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

6.10.2007 Sergentul major AUREL MARCU din Piteşti, judeţul Argeş, şi-a pierdut viaţa după ce TAB-ul în care se afla a fost lovit de un proiectil. Marcu, împreună cu alţi colegi, încerca să ajute o patrulă americană care fusese atacată de talibani. Preşedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a transmis condoleanţe familiei şi a lăudat eroismul de care Marcu a dat dovadă. Militarul avea 31 de ani, era căsătorit şi avea o fetiţă de 5 ani. Locotenentul Nicolae Grigore şi fruntaşul Alex Octavian Zafiu au fost răniţi în timpul acestei intervenţii militare din provincia Zabul.

20.06.2006 IONEL GHEORGHIŢĂ DRĂGUŞANU a fost ucis când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil, cu trei zile înainte de a-şi termina misiunea în Afganistan. Caporalul din Basarabi, judeţul Constanţa, era sanitar şi făcea parte din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii albi". Bărbatul în vârstă de 38 de ani era căsătorit şi avea o fetiţă de 12 ani.

24.04.2005 Sergentul NARCIS ŞONEI, aflat într-un TAB, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, în timpul unei misiuni de patrulare în districtul Panjawyi, provincia Kandahar. Dispozitivul a declanşat detonarea muniţiei din interiorul TAB-ului, iar militarul a murit. Şonei era din Tecuci, judeţul Galaţi, şi avea 26 de ani.

11.11.2003 IOSIF SILVIU FOGORAŞI şi MIHAIL ANTON SAMOILĂ au fost primii militari români ucişi în Afganistan. O coloană de transportoare blindate, ce aparţinea Batalionului 151 Infanterie "Războieni" şi care acţiona în cadrul Operaţiunii ENDURING FREEDOM din Afganistan, a fost atacată cu focuri de armă automată în zona localităţii Spin Puldac, în apropierea graniţei cu Pakistan. În urma incidentului, sergentul-major Silviu Iosif Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentului major Mihail Anton Samoilă a fost rănit. Ambii se aflau pe transportorul amfibiu blindat din fruntea coloanei.

Subofiţerul rănit a fost transportat cu un elicopter în baza de la Kandahar şi supus unei intervenţii chirurgicale. După trei zile, organismul sergentului major Mihail Anton Samoilă a cedat pe 14 noiembrie 2003. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război. Iosif Silviu Fogoraşi avea 32 de ani, iar Mihail Anton Samoilă 35. Vom reveni cu amănunte.