Doi poli de putere pentru Putin contra Occidentului

Doi poli de putere pentru Putin contra Occidentului

Într-o tentativă de etalare a mușchilor, Rusia organizează două summit-uri simultan, în plină izolare la care este supusă de Occident. Vladimir Putin a cheltuit peste 200 de milioane de dolari

De câțiva ani, Vladimir Putin încearcă să coaguleze în jurul său un pol de putere alternativ la cel occidental. După anexarea Crimeii, liderul de la Kremlin și-a intensificat acțiunea, cu ajutorul Chinei, care practică o diplomație mult mai discretă, dar la fel de activă.

Organizarea, începând de miercuri, a două summit-uri cu importanță geo-strategică, în Rusia, nu este altceva decât o accelerare a jocului lui Putin. La Ufa, în republica Bașkiria, au loc reuniunea la vârf a BRICS (organizație care grupează cinci state emergente - Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - cu mari resurse materiale și umane) și summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care cuprinde Rusia, China și o serie de foste republici sovietice din Asia Centrală: Kaza h s tan, Kîr gîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Summit-ul BRICS va prilejui inaugurarea Băncii BRICS, care se vrea o alternativă la Banca Mondială și la FMI, cel puțin pentru zona asiatică. Capitalul inițial al noii bănci este de 100 de miliarde de dolari, cea mai mare contribuție fiind a Chinei (41 de miliarde).

Ne puteți urmări și pe Google News

Venezuela, un stat cu importante rezerve de petrol, și-a anunțat intenția de a ade ra la BRICS.

Cheltuieli imense

Organizația de Cooperare de la Shanghai are o triplă miză: politică, economică și militară. Cu India, putere nucleară, care și-a anunțat intenția de a adera și ea, cu Iranul având statut de observator, „greutatea strategică” a Organizației va crește considerabil.

Rusia este direct interesată în finalizarea rapidă a negocierilor privind programul nuclear al Iranului și ridicarea embargoului asupra acestei țări, în perspectiva unor livrări masive de echipamente militar către Teheran.

Potrivit observatorilor, Ru sia a cheltuit 200 de milioane de dolari pentru organizarea celor două summit-uri de la Ufa.

„Problema Crimeii, închisă”

„Problema legată de Crimeea a fost închisă (...) de populația din peninsulă și deciziile luate de Rusia în baza voinței clar exprimate a poporului din Crimeea”, a declarat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, într-o conferință de presă, la Ufa. „Nici unul dintre partenerii noștri (din cele două organizații) nu a declarat că nu recunoaște referendumul ce a servit ca bază pentru revenirea Crimeii în componența Federației Ruse.” Apariția unei infrastructuri suplimentare a NATO în apropierea frontierelor Rusiei nu corespunde acordurilor semnate până acum între Rusia și Alianța Nord-Atlantică. a acuzat Lavrov.