Domenii ameninţate de insolvenţă în 2014

Domenii ameninţate de insolvenţă în 2014

Sectorul alimentar, închirierile de spaţii comerciale şi birouri, alături de companiile care beneficiază de subvenţii prezintă riscuri ridicate de a se confrunta cu insolvenţe anul acesta.

Declinul industriei alimentare a început o dată cu intrarea în insolvenţă a unui mare de comercianţi, după declanşarea crizei financiare. Treptat, efectul de domino a ajuns şi la producători, care se confruntă astăzi şi cu creşterea preţurilor la materia primă şi cu condiţiile nefavorabile impuse de marile lanţuri de supermarketuri.

"Producătorii din sectorul alimentar sunt prinşi în vârtejul scumpirii materiei prime, iar în unele cazuri preţurile au urcat şi cu 50% într-un an, timp în care au fost nevoiţi să apeleze la finanţări, şi al contractelor comerciale rigide şi taxelor numeroase din relaţia cu retailerii", spune Andrei Cionca, asociat fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Un alt domeniu în care ar putea să apară un număr mai mare de insolvenţe în 2014 este cel al închirierilor de spaţii comerciale şi birouri, întrucât veniturile din chirii nu acoperă datoriile dezvoltatorilor. La polul opus se situează construcţiile civile şi agricultura. Totodată, sectorul IT, care se află în plină dezvoltare, este ocolit de insolvenţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul lunii septembrie 2013 erau pe rol aproximativ 34.000 de proceduri de insolvenţă la nivel naţional. Datele practicienilor arată că din totalul firmelor intrate în insolvenţă, doar 5% ajung în procedură de restructurare, în vreme ce restul se îndreaptă spre faliment.

CITIȚI ȘI:

  • Cine cumpără datoriile companiilor aflate în insolvenţă