Domnilor de la Enel, credeţi că se poate?

Domnilor de la Enel, credeţi că se poate?

Citesc, e adevărat cam târziu, că la Expo Milano 2015, compania italiană de utilităţi Enel - prezentă şi în piaţa energiei din România, a creat primul oraş electric inteligent din lume, un veritabil Electric City, care asigură nevoile de energie a 100.000 de locuitori.

Cu acurateţe aflu că, de fapt, acolo, la Expo, în mai anul acesta Enel „a creat Electric City-ul imaginat de filmele SF”.

Dumnezeule, vă daţi seama cât de SF mă simt acuma eu, un mic locuitor din oraşul Bucureşti, căruia i se opreşte curentul când îi e lumea mai dragă, mai ales când e căldura mare, foarte mare. Din diverse motive, unul fiind acela că „oamenii folosesc la maxim aparatele de aer condiţionat” şi de aceea sunt avarii etc., etc.

Adică domnii aceştia de la Enel ce fel de SF fac? Din acela care nu biruie nenorocitele de călduri de peste 40 de grade, sau frigurile care îţi îngheaţă curentul în prize? Mai aflu că în ianuarie anul trecut, Enel a trimis clienţilor, pe mail, un mesaj în care descrie metodele şi motivele notificarii de avarie, în contextul condiţiilor meteo „deosebite”, corespunzătoare codului roşu sau portocaliu, care pot determina întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Printre altele, cel mai mare distribuitor privat de energie în piaţa locală le cere în mesaj clienţilor să se uite pe geam (!) când apare o pană de curent. Iar dacă avaria este extinsă să nu sune la call center, pentru a nu bloca liniile de comunicare. „În cazul în care survine o pană de curent şi observaţi că şi locuinţele vecinilor sau alte cladiri de pe stradă nu au lumină, înseamnă că avaria este mai extinsă şi echipele noastre cunosc deja situaţia şi vor remedia deranjamentul în cel mai scurt timp posibil, aşadar nu e nevoie să mai sunaţi la call center”, mai scrie în  mesaj. Tare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştiţi ceva? Pe mine puţin mă interesează pavilionul interactiv de la Milano care, într-o pădure virtuală iluminată, a permis vizitatorilor să vadă “interiorul unei camere de control al orașului inteligent - centrul nervos al acestui oraș, în care tehnicieni și experți interacționează cu diferite tehnologii prin care se gestionează fiecare centrală”.

“Centrul nervos” - adică Me, stă într-un oraş nu prea inteligent, munceşte şi de acasă pentru multinaţională, lucrează pe un computer care se opreşte brusc pentru că dumneavoastră opriţi des curentul (nu îmi spuneţi că e de la căldură) şi nu poate avea hrană OK în frigider deoarece se duce pe apa sâmbetei (plus banii daţi pe ea) din aceleaşi motive. 

Domnilor de la Enel, aş vrea să am lumină. Să nu mai stau la lumânare, aşa cum era pe vremea lui Ceauşescu - după cum spune mama. Credeţi că se poate? Mulţumesc.