Dorina Mihai a depus armele învinsă de compatrioţi

Dorina Mihai a depus armele învinsă de compatrioţi

Dorina Mihai-Lupu, campioană mondială la sabie în 2003, a decis să se retragă la numai 26 de ani.

Dorina, mamă şi soţie, preferă să intre în posesia rentei viagere, decât să mai continue într-un lot care tremură între desfiinţare şi reînfiinţare.

În 2003, la Havana, Dorina Mihai cucerea aurul mondial. Fata venise din pământ, din iarbă verde, luptase curajos, aproape inconştient, şi câştigase. În noaptea de după victorie nu închisese un ochi, trăise la maximum ce i se întâmplase pe planşă şi oboseala nu-i ajungea pentru a merge la somn. Avea 22 de ani şi se afla la începutul vieţii. Lotul s-a desfiinţat înaintea Mondialelor A obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, dar a renunţat la competiţie pentru un motiv mai important. Cu câteva luni înainte de Olimpiadă a rămas însărcinată, iar fiul ei, Luca-Nicolas, are acum trei ani şi merge deja la grădiniţă.

Medalia din Cuba a rămas însă singura din palmaresul Dorinei. În această toamnă, sabrera a luat hotărârea de a se retrage din activitatea competiţională. „Regret din tot sufletul că am ajuns la această decizie. Nu mai aveam nicio motivaţie. Lotul feminin de sabie se desfiinţase, la Campionatele Mondiale de la Sankt Petersburg nu ne-au mai trimis. Au considerat din start că nu mai avem şanse pentru Olimpiada de la Beijing, de anul viitor“, a explicat Dorina. Sportiva şi-a depus deja cererea pentru renta viageră ce i se cuvine ca urmare a câştigării titlului mondial. „Va fi un venit mai bun decât salariul pe care îl am în acest moment“, a adăugat sabrera.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Laura Badea mă tot împinge de la spate să nu mă las. La fel şi Alexandru Mironov. Ştiu că sunt prea tânără pentru a pune capăt carierei mele, dar asta e! Nu voi fi niciodată antrenoare, pentru că nu am suficientă răbdare. Voi rămâne, cel mai probabil, în cadrul Ministerului de Interne“, a spus Dorina Mihai-Lupu.

Campionii mondiali primesc o pensie viageră în valoare de 1,5 salarii medii brute pe economie începând cu prima zi a anului următor celui în care s-au retras. Cum guvernul a estimat că salariul mediu brut în anul următor va fi de 1.550 de lei, fosta sportivă va primi 2.225 de lei. Conform legii, această sumă este neimpozabilă.

CV

Dorina Gabriela Mihai-Lupu > Născută pe 1 iunie 1981, la Bucureşti > A început cu floreta, a trecut ulterior la sabie > Campioană mondială în 2003, la Havana > Este prima medaliată cu aur mondial din România la proba de sabie > Sportiva anului în România în 2003, alături de halterofilul Valeriu Calancea.