Dosar de candidat la prezidențiale 2014. Victor Ponta, unificatorul sub acoperire

Dosar de candidat la prezidențiale 2014. Victor Ponta, unificatorul sub acoperire

Propaganda prezidențiabilului PSD este centrată pe „mândria de a fi român”, mesajele sale fiind construite în jurul conceptului de „Mare Unire”. Social-democratul a avut însă mai multe ieșiri care duceau mai curând la ideea de dezbinare.

Pe întreaga durată a campaniei, discursul prezidențiabilului Victor Ponta a căutat să „unifice” atât doleanțele electoratului tradițional al PSD, cât și pe cele din zona de dreapta.

Una dintre principalele cărți jucate de social-democrat a fost cea a pensiilor, însă, în același timp, el a avut grijă să promită că va menține cota unică și nu va mări taxele și impozitele.

Potrivit programului politic, Victor Ponta defilează cu sloganul „Dreptate până la capăt” și susține că toate anchetele din ultimul deceniu trebuie să fie finalizate. „Nimeni nu mai poate fi deasupra legii, toate anchetele începute cu privire la neregulile din ultimii 10 ani trebuie să fie finalizate cu răspunsuri din partea instituțiilor statului”, se arată în document. Ponta mai promite „eliminarea controlului politic din numirea magistraților și depolitizarea Curții Constituționale”, implementarea legislației europene privind confiscarea extinsă a averii și informatizarea sistemului judiciar. La nivel economic, premierul s-a lăudat că a majorat salariile și pensiile și le-a promis românilor că nu vor mai avea parte de austeritate. Obiectivul enunțat este acela de a menține creșterea economică de peste 3% și de a deveni astfel „economia de top a Europei de Est”. „În următorii 10 ani, putem ajunge în Top 15 țări europene cele mai competitive economic și în Top 40 țări din lume. Putem deveni economia de top a Europei de Est”, se mai arată în oferta electorală a premierului. El mai promite reducerea șomajului și accelerarea absorbției fondurilor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între „Grânarul Europei” și „România digitală”

Pe lângă menținerea cotei unice, programul mai prevede diminuarea birocrației și a fiscalității, deși numai în 2014 guvernul a fost criticat pentru introducerea a 36 de noi taxe. În viziunea sa, România ar trebui să redevină „Grânarul Europei”, prin dezvoltarea agriculturii. În același timp, Ponta invocă o „Românie digitală”, care ar trebui să fie un hub tehnologic, prin dezvoltarea industriei IT.

Cel mai important obiectiv ar fi însă acela de a ajunge lider regional în domeniul energetic. În context, nu se face însă nicio referire la controversatele proiecte legate de exploatarea gazelor de șist.

Candidatul PSD pledează pentru o politică externă „pragmatică”, enumerând succint consolidarea parteneriatelor euro-atlantice (în special cu SUA), susținerea integrării Republicii Moldova în UE, dar și întărirea relațiilor cu state puternice din zonă (Polonia și Turcia). Tema unității este reluată și în domeniul diplomației: „România trebuie să militeze pentru o Europă mai unită și mai solidară, să rămână ferm dedicată procesului de extindere și să continue colaborarea strategică cu SUA, atât în interiorul NATO, cât și în plan bilateral”.

Președinte-debăsificator

Joacă rolul de președinte-unificator, cel care ar veni să facă Marea Unire a unei societăți dezbinate, după 10 ani de mandat cu „jucătorul” Traian Băsescu. După ce a purtat ani de zile tricoul cu Che Guevara, social-democratul Victor Ponta îmbracă haina naționalismului și a ortodoxismului. Toate acestea sunt în contradicție cu imaginea de lider european pe care vrea să o proiecteze. Discursul său a fost dublat de afirmații care trădau mai curând spiritul vindicativ: este vorba despre declarațiile sale referitoare la necesitatea de a „debăsifica” societatea.

Susținători

Premierul a încercat să atragă de partea sa mai multe personalități din zona sportului și a culturii. Atleta Gabriela Szabo a fost numită ministru al Tineretului și Sportului, în timp ce actorul Bogdan Stanoevici a fost desemnat ministru pentru românii de pretutindeni.

De altfel, sportul a fost unul dintre instrumentele folosite de echipa sa de campanie pentru a atrage tot mai multe simpatii sau voturi. Tentativa de a câștiga capital de imagine pe seama unor campioni, cum ar fi tenismena Simona Halep, a stârnit însă valuri de nemulțumire în mediul online.

Un mare impact asupra opiniei publice l-a avut și implicarea unor actori de prestigiu în campania de susținere a prezidențiabilului social- democrat. Este vorba despre seniorul Radu Beligan, actorul prezentând un mesaj de sprijin cu ocazia lansării candidaturii liderului PSD la președinție, eveniment care a avut loc chiar de ziua de naștere a premierului, pe Arena Națională. „Îl susțin pe Victor Ponta, pentru că țara asta are nevoie de un președinte tânăr și energic!”, spunea actorul Radu Beligan, în mesajul video difuzat pe stadionul național.

Intervenția sa a generat mai multe critici, inclusiv din partea comunității actorilor, dar cel mai vocal a fost scriitorul Andrei Pleșu, cel care, la rândul său fusese catalogat de PSD drept unul dintre „intelectualii lui Băsescu”.

Apropiat de Iurie Leancă

Pentru a întări mesajul de „președinte unificator”, Victor Ponta s-a afișat la lansarea candidaturii cu premierul moldovean, Iurie Leancă. Acesta a avut unul dintre cele mai elogioase discursuri de susținere, în pofida oricăror cutume ale diplomației și a faptului că face parte dintr-o formațiune afiliată pe lângă gruparea popularilor europeni.

Socialiștii europeni Martin Schulz (președintele Parlamentului European) și Sigmar Gabriel (vicecancelarul Germaniei) s-au mai numărat printre suporterii. La fel, primarul Sorin Oprescu, medicul Irinel Popescu, fotbalistul Helmut Duckadam și artistul plastic Sorin Ilfoveanu.

Bila albă

Guvernul condus de Victor Ponta a menținut cota unică de impozitare, cu toate că PSD a pledat pentru introducerea unui sistem de impozitare progresivă.

Bila neagră

A speculat tema pensiilor, transmițând electoratului că este singurul care le garantează veniturile celor vârstnici, deși măsurile de austeritate din 2010 nu au inclus tăierea acestora.

Controverse

Cel mai mare scandal în care a fost implicat este legat de acuzațiile potrivit cărora a plagiat teza de doctorat. Universitatea din București a dat un verdict de confirmare a plagiatului.

Deși a respins acuzațiile, Ponta a scos din CV-ul oficial teza de doctorat „Curtea Penală Internațională”. În campania electorală, Ponta a fost protagonistul unui nou scandal, fără precedent: președintele Traian Băsescu l-a somat să admită că a fost ofițer sub acoperire la SIE, în perioada 1997-2001, când era și magistrat, ceea ce reprezintă o încălcare a Constituției. Premierul a replicat că este ținta unei „campanii murdare”. El a fost prins în offside de anchetele penale în care au fost implicați oameni ai partidului, inclusiv socrul său, Ilie Sârbu, urmărit penal în Dosarul Retrocedărilor.

Fostul lider PSD, deputatul Viorel Hrebenciuc, a fost nevoit să demisioneze din Parlament, după ce DNA a cerut arestarea sa în același dosar. Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Ponta, Dan Șova, a fost surprins de procurori negociind cu Hrebenciuc șefia partidului contra legii amnistierii. Pentru a-și salva imaginea, Ponta l-a suspendat pe Șova.

Cu toate acestea, prezidențiabilul PSD a aplicat dubla măsură în cazul senatorilor Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, cererea DNA de urmărire penală a celor doi în Dosarul Microsoft fiind în continuare blocată la Senat. Mai mult, deși Ponta susține că nu-i va amnistia pe corupți, PSD a refuzat să respingă legea în Camera Deputaților.

CARTE DE VIZITĂ- VICTOR PONTA prezidențiabilul PSD

Absolvent al Facultății de Drept al Universității din București, la doar 25 de ani a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția anticorupție, după un foarte scurt stagiu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Adrian Năstase este omul care i-a făcut intrarea în viața politică, numindul șef al Corpului de Control. În 2002, este ales șef al organizației de tineret a PSD, pentru ca, la opt ani distanță, să câștige președinția partidului. Din această postură, ajunge cel mai tânăr premier și candidatul social-democraților în cursa pentru Cotroceni. Pasionat de baschet și raliuri, este căsătorit cu fiica senatorului PSD Ilie Sârbu, Daciana, cu care are un fiu. El mai are un copil dintr-un mariaj anterior.