DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Ce spun analiștii despre variantele

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Ce spun analiștii despre variantele

Cătălin Predoiu și Călin Popescu Tăriceanu au fost analizați în campania „Dosar de prim-ministru”. Sociologii consultanți de EVZ au afi rmat că este puțin probabil ca Predoiu să devină premier.

Redacția „Evenimentul zilei” a lansat, săptămâma trecută, campania intitulată „Dosar de prim-ministru”, prin care își propune să realizeze o analiză asupra șanselor pe care le au diferite personalități publice și politice să devină premieri, după alegeri prezidențiale de pe 16 noiembrie. În plus, ne propunem să aflăm punctele de vedere ale cititorilor noștri cu privire la numele celor care ar putea ocupa Palatul Victoria din această toamnă. Acestea vor fi publicate în ediția de print și online pentru fiecare dintre personalitățile incluse în campania „Dosar de prim-ministru”.

Primul episod al campaniei „Evenimentului zilei” a fost dedicat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, personalitatea publică în care românii au cea mai mare încredere. Au urmat : George Maior, Cătălin Predoiu, Călin Popescu Tăriceanu, urmând ca episodul de miercuri să îi fie dedicat lui Cristian Diaconescu.

Numele lui Cătălin Predoiu a fost vehiculat pentru funcția de premier ca premiu de consolare acordat PDL pentru renunțarea la o candidatură proprie la prezidențiale și pentru mobilizarea democrat-liberalilor în cursa lui Iohannis pentru Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noua coaliție de Dreapta, un nou CDR”

Analistul politic Bogdan Dospinescu a precizat că sunt două condiții necesare pentru ca Predoiu să devină premier. „Klaus Iohannis să câștige alegerile prezidențiale și să poată răsturna majoritatea parlamentară pe care PSD o are acum. Sunt mulți de „dacă”, mai ales în cea ce privește a doua condiție pentru că Traian Băsescu și PMP, UDMR, Vasile Blaga și PDL, PNL ar trebui să stea la aceeași masă și să formeze nucleul unei coaliții de guvernare”, a explicat Dospinescu. Analistul politic a adăugat că Predoiu „este un om politic văzut ca un bun profesionist, dar fără capacitatea de a convinge votanții”, dar a punctat că principalul semn de întrebare este legat de capacitatea lui Cătălin Predoiu de a ține sub control o coaliție de guvernare. „Noua coaliție de dreapta riscă să dea nou guvern CDR. Nu îl văd pe Cătălin Predoiu reușind să păstreze unit un guvern în care partenerii se vor critica încă din primele luni”, a adăugat el.

„Rămâne de văzut dacă PDL îl selectează pe Predoiu”

La rândul său, sociologul Barbu Mateescu a afirmat că Predoiu are avantajele unui „profil bun în străinătate, expertiză pe justiție, iar în plan electoral mobilizează PDL la prezidențiale”. Mateescu a adăugat că dacă Iohannis câștigă, atunci premierul va veni cu siguranță de la PDL. „În ciuda scenariilor vehiculate de președintele actual al României, Iohannis nu-și poate permite să-și ostilizeze PDL pentru că ar fi suspendat de practic toată lumea cu excepția PNL. De văzut dacă PDL îl va selecta pe Predoiu”, a subliniat Mateescu.

Sebastian Lăzăroiu a afirmat că nu crede în posibilitatea ca Predoiu să fie desemnat premier, pentru că, dacă PSD pierde alegerile, ar prefera să iasă de la guvernare la sfârșitul lui 2015. „Dar și atunci nu văd de ce Blaga l-ar lăsa pe Predoiu premier, când poate fi el însuși”, a mai punctat Lăzăroiu. Sociologul a mai afirmat că Predoiu are experiență guvernamentală, ar putea conduce un guvern pentru că a făcut parte din mai multe guverne, deci știe mersul lucrurilor și are o relație bună la Bruxelles.

Predoiu și Tăriceanu

Experiența în actul guvernării, într-o perioadă economică extrem de bună, l-ar recomanda pe Călin Popescu Tăriceanu pentru un nou mandat de premier. Cu toate acestea, analiștii contactați de Evenimentul z-ilei nu cred în șansele acestuia de a reveni la Palatul Victoria, având în vedere că nu mai are o forță politică puternică în spate.

Sociologul Vasile Dâncu a precizat că fostul premier liberal se bucură de notorietate tocmai pentru că a rămas în mentalul colectiv ca fiind premierul unei etape de creștere economică. Dâncu spune însă că, la o analiză atentă, mandatul său de premier este, de fapt, o vulnerabilitate sub aspectul eficienței, al modului în care au fost utilizate resursele și cheltuiți banii obținuți din privatizări. La acest nivel, Tăriceanu ar putea trece drept campionul pomenilor electorale. Sociologul mai crede că marele dezavantaj constă în ambiguitatea politică a lui Tăriceanu, fiind perceput ca „trădător” de către liberali, deși se proclamă om de dreapta. În opinia sa, el nu mai are forța necesară pentru a reveni și pentru a guverna, având în vedere că Partidul Liberal Reformator pe care l-a înființat este o formațiune neglijabilă pe scena politică.

Mircea Kivu a spus și el că este neîncrezător în șansele lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi numit premier după alegerile prezidențiale, pentru că asta ar genera nemulțumiri în interiorul PSD și ar însemna ca Victor Ponta să își dea singur foc la valiză. El a declarat că principalul avantaj ar fi legat de faptul că s-ar transmite mesajul de refacere a USL, ceea ce s-a dorit de la bun început în cazul susținerii fostului premier liberal de către social-democrați. Pe de altă parte, există o mare parte din electorat care consideră și acum că Tăriceanu a fost cel mai bun premier al României, fiindcă acea perioadă a fost foarte bună din punct de vedere economic, lumea a trăit bine și își amintește doar fluturașii de salariu. Așadar numirea lui ar aduce un câștig de popularitate, din această perspectivă.

La rândul său, Bogdan Dospinescu a precizat că numirea lui Tăriceanu ar avea ca principal atuu experiența în domeniul guvernării și aici vorbim despre un cumul de factori: a avut un mandat lung, dus până la capăt (ceea ce implică și experiența politică de a ține în mână o coaliție și sprijinul popular). În plus, mai spune Dospinescu, fostul premier are o favorabilitate care depășește intenția de vot.

Tăriceanu mai are un avantaj: acela de a putea atrage electorat de stânga, din zona PSD, dar și din zona de dreapta. În ceea ce privește neajunsurile unei eventuale numiri, analistul a precizat că problema lui Tăriceanu ar consta în faptul că nu are o echipă pe care să o poată controla și va trebui să guverneze cu miniștri PSD.

Ultimele evoluții arată deja o dependență a fostului premier liberal față de PSD. „Tăriceanu ar fi un premier de vreme rea, pentru scenariul în care alegerile prezidențiale ar fi foarte strânse, ar exista o contestare puternică a alegerii lui Victor Ponta și tensiunile din interiorul PSD ar fi atât de mari încât Ponta ar fi nevoit să recurgă la varianta nominalizării fostului premier liberal”, crede Dospinescu.