DOSAR DE PRIM-MINISTRU. George Maior, diplomatul cu mână de fier

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. George Maior, diplomatul cu mână de fier

Actualul șef al SRI este unul dintre favoriții postului de premier, după alegerile prezidențiale, ipoteza fiind confirmată de mai multe voci politice. Victor Ponta declara recent că viitorul premier nu trebuie să fie un lider al partidului. Cititorii „Evenimentului zilei” pot adresa întrebări politicienilor prezentați în cadrul campaniei „Dosar de prim- ministru” la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa officeredactie@evz.ro.

George Maior, actualul șef al SRI, declara, săptămâna trecută, că orice variantă de lucru este posibilă după ce își încheie mandatul în fruntea serviciului.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune, pe 25 septembrie, întrebat dacă ar putea candida pentru postul de președinte sau premier, șeful SRI a spus: „Nu. Mă gândesc la calitatea pe care o am de director. După ce termin cu această poziție, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. (...) Începe această campanie electorală cu multe discuții despre servicii. Serviciile își fac datoria independent și profesionist”. Un răspuns nuanțat, care nu exclude scenariul după alegeri. Numele său a apărut, periodic, pe lista scurtă a premierilor.

În vârstă de 47 de ani, șeful SRI este diplomat, profesor universitar, doctor în drept, absolvent al Universității „Babeș- Bolyai” și fost parlamentar PSD, membru al așa-numitului grup reformator de la Cluj. În primii ani după Revoluție, a urmat cursurile unui master la Universitatea „George Washington”, unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numirea sa, o premieră

A intrat în politică, urmând exemplul tatălui său, Liviu Maior, fost ministru al Educației în Cabinetul Văcăroiu și ambasador al României în Canada. Imediat ce s-a întors din SUA, în 1992, George Maior intră în Ministerul de Externe, iar în perioada 1997-1999 este însărcinat cu afaceri la ambasada din Irlanda. Vorbind despre primii ani de diplomație, într- un interviu acordat unei reviste, în 2008, el spune că a făcut parte dintr-o tânără generație care a încercat să schimbe lucrurile, în condițiile în care sistemul era dominat de mitul diplomației anilor 70, când România își promova imaginea de mediator în Orientul Mijlociu.

În 2000, este numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și se va ocupa de negocierile pentru aderarea la NATO, care vor fi încheiate cu succes patru ani mai târziu. Tot atunci, devine senator PSD de Alba și președinte al Comisiei de apărare, precum și membru al Comisiei de exercitare a controlului parlamentar asupra SIE. În aceeași perioadă, el este vicepreședintele Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

Marea provocare vine în 2006, când părăsește fotoliul de senator PSD și este validat de Parlament drept șef al SRI, la propunerea președintelui Traian Băsescu. Numirea s-a produs pe fondul scandalului generat de fuga lui Omar Hayssam, acuzat de terorism în dosarul jurnaliștilor reținuți în Irak. Considerat responsabil, directorul SRI Radu Timofte demisionează. Desemnarea lui Maior pentru conducerea SRI a constituit o premieră, în sensul în care era pentru prima oară când președintele susținea un reprezentant al Opoziției, principiu pe care l-a promovat și la SIE. În cei șapte ani de mandat, Maior a fost o prezență discretă, principalul obiectiv declarat fiind reformarea internă a instituției. El a cultivat relații cu șefii CIA, FBI și MI5, profilul său fiind cel al unui “atlantist”, așa cum obișnuiesc să spună analiștii. În perioada mandatului său, serviciul a fost implicat în lupta anticorupție, fie că este vorba despre marile dosare penale, fie despre scandalul generat de fraudele de la Bacalaureat. În ieșirile sale publice, Maior a jucat cartea imparțialității și a profesionalismului, în acord cu fișa postului, și asta în pofida carierei sale în PSD și a faptului că este un apropiat al premierului Victor Ponta, în calitatea sa de naș de cununie.

Pasionat de cărți

Șeful SRI este căsătorit cu Anamaria, fiica scriitorului Augustin Buzura, și are doi copii- Lara și Cristian. Într-un interviu acordat revistei „Tango”, în 2008, el declara că a avut o adolescență fericită. „Eram împreună cu prietenii, puteam asculta rockul anilor ‚70 (Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd). Am trăit cu scriitori precum Nicolae Breban, Augustin Buzura, Marin Preda”, povestește Maior. Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, dar și literatura sud-americană (Borges, Márquez, Cortázar) figurează printre scriitorii săi preferați. „Era un mediu extrem de liberal în familie, chiar în condițiile dificile ale vremii. Eu am trăit cu cărțile din biblioteca alor mei și am evoluat odată cu comunitatea intelectuală și de prieteni formată în jurul familiei”, mai spune el. Tatăl său era istoric, pasiune pe care a preluat- o și Maior. În 2012 s-a ocupat de lansarea cărții „Eminența sa Cardinalul Richelieu și ascensiunea Franței”, volum semnat de Jean-Vincent Blanchard. De asemenea, a publicat mai multe cărți de specialitate, dintre care amintim „Un război al minții”, „Noul aliat” și „Spionii. Cine sunt, ce fac?”. Și soția sa este pasionată de cărți. Pe vremea când Maior era atașat la ambasada din Dublin, Anamaria s-a ocupat de traducerea lui Marin Sorescu în irlandeză.

Ce a spus el

● „Am acceptat această propunere (șefia SRI n.red.), deși a fost un lucru dificil. Serviciul de informații al unei națiuni reprezintă principalul depozit de putere intelectuală și operațională prin care noi îi informăm pe lideri despre tabloul realității” (2008)

● „Fiecare cred că s-a simțit măcar o dată în viață trădat și a trădat, la rându-i (în relațiile personale, n.red.). Asta nu poate să nege nimeni, decât dacă este ipocrit.” (2008)

● „Într-un registru general, dacă luăm ultima sută de ani, am performat bine ca națiune, ca stat, ca popor în ce privește drumul istoric sfârșit cu această finalitate - aderarea la NATO, UE.”(2014)

● „În circumstanțe istorice complexe, în gestionarea unor războaie, problema comunismului, care ne-a afectat mult, totuși, în elementele vitale ale statului ne-am descurcat. Nu trebuie să ne fie deloc rușine cu evoluția noastră istorică” (2014)

Ce au spus alții despre el

● Traian Băsescu: „Eu nu pot să vorbesc rău despre George Maior, pentru că îl cunosc, este unul din omenii care poate aspira la orice funcție în statul român, singurul lucru la care trebuie să fie atent este cât de rapid face trecerea de la un serviciu de asemenea dimensiuni, înapoi la clasa politică. Este un PSD-ist luminat și e un om care scrie, studiază foarte mult”

● Crin Antonescu: „Dacă vorbim de persoane fizice, pot să vă spun, că, poate paradoxal pentru unii, am mult mai multă încredere în George Maior decât în Teodor Meleșcanu, chiar dacă - sau poate tocmai pentru că - cu Teodor Meleșcanu am fost coleg de partid ani de zile”

● Titus Corlățean: „Domnul George Maior ocupă o responsabilitate extrem de importantă pentru statul român. Este șeful SRI, extrem de apreciat în comunitatea europeană și euroatlantică”.

PUNCTE TARI

● A reușit să schimbe imaginea Serviciului Român de Informații din moștenitorul fostei Securități într-un serviciu secret de informații de tip nou, modern.

● A determinat scoaterea din sistem, prin pensionare, a peste 90 % din lucrătorii fostei Securități.

● În ultimii cinci ani, SRI, sub conducerea sa, a început să transmită procurorilor informații de substanță și actuale privind fapte de corupție grave sau mari cazuri de evaziune fiscală. În trecut, mare parte din informațiile și înregistrările primite din partea SRI erau vechi, incomplete și vizau personaje fără putere de decizie.

● Sub conducerea sa, SRI a câștigat respect în rândul comunității de informații a Alianței Nord-Atlantice.

● În timpul mandatului său au fost trimiși în judecată colonelul în rezervă Corneliu Păltânea și Daniel Bucur, ofițeri implicați în traficul cu combustibil de la Rafinăria Astra Română din Ploiești.

● SRI în cooperare cu Poliţia și cu Po liţia de Frontieră au punctat decisiv în capturarea lui Viktor Bout, celebrul traficant de armament. În 2008, Bout, unul dintre cei mai mari traficanţi de armament din lume a fost prins la Bangkok. SRI a avut un aport semnificativ pen tru prinderea lui.

● În același interval a fost judecat și condamnat pentru fapte de corupție generalul Ovidiu Soare fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică din cadrul SRI și Corneliu Dumitrache de la SRI Prahova.

● SRI a devenit exportator de expertiză în cazul securității cibernetice odată cu atribuirea României de către NATO a rolului de lider al inițiativei de garantare a securității cibernetice a Ucrainei.

● Implicarea tot mai pregnantă a resurselor Serviciului în combaterea criminalității economico-financiare.

● Între anii 2000 şi 2004, Maior a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Astfel, a coordonat, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

● A lansat recent un avertisment dur: ”Corupţia ne poate aduce lângă Ucraina”. Potrivit șefului SRI, corupția poate genera situații ca în Ucraina, atunci când afectează vârful statului.

PUNCTE SLABE

● Lipsa de experiență în domeniul economic, el este spcializat în drept internațional și a lucrat ca diplomat.

● Nu are carismă.Nu este perceput de public ca un om important, pentru că nu a activat intens ca politician, înainte de numirea în funcția de director al SRI. El a fost senator PSD timp de doi ani, în perioada 2004-2006.

● Supradimensionarea schemei de personal în rândul lucrătorilor SRI din România. În timpul mandatelor sale, numărul ofițerilor SRI a crescut constant. La noi, spre deosebire de alte țări, numărul angajaților SRI este secret. Cifrele vehiculate în spațiul public se bazează pe o serie de estimări neoficiale.

● Nu a reușit să convingă judecătorii Curții Constituționale cu privirela cartelele preplătite și Legea Big Brother, care ar fi permis stocarea pentru 6 luni a unor date privind traficul pe internet și istoricul apelurilor telefonice.

● În ceea ce privește Legea Big Brother, potrivit căreia date cu caracter personal pot fi stocate pentru 6 luni, angajații SRI nu au fost convingători cu privire la necesitatea acesteia. Curtea de Justiţie a UE a apreciat că aplicarea prevederilor care urmăresc stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o imixtiune gravă în drepturile fundamenale ale omului, aducand atingere dreptului la viaţă privată.

● A fost criticat deoarece și-a exprimat public dezacordul cu privire la deciziile date de judecătorii Curții Constituționale. În cadrul acestor declarații, Maior și-a arătat nemulțumirea față de votul lui Daniel Morar, membru al CCR și fost șef al DNA. “Nu este nicio opoziție între conceptul de drepturile omului și securitatea individuală sau națională. Cred că cel mai important drept al omului este dreptul la viață... Mă mir că oameni care au activat în domeniul implementării, aplicării legii, să spunem, ca domnul Morar, nu pot privi lucrurile și din această perspectivă”

SRI, recunoscător lui Băsescu pentru libertatea de care a beneficiat

Directorul SRI și-a exprimat public mulțumirea față de relația cu Traian Băsescu, în timp ce șeful statului a lăudat performanța SRI.

● În decembrie 2013, George Maior a spus că așteaptă de la viitorul șef al statului „aceeaşi libertate care i-a fost asigurată de Traian Băsescu”.„Este extraordinar de important pentru un serviciu de informaţii capabil să-şi realizeze neutru, independent această muncă extrem de importantă, până la urmă pentru cetăţean şi pentru securitatea naţională. Este, cred, dezideratul cel mai important”, a declarat Maior, într-o emisiune „Evenimentul zilei”, difuzată de B1 TV. Potrivit directorului SRI, „nu ar fi în interesul lui de om de stat” să limiteze această libertate.

● În martie 2014, la cel mai recent bilanț al SRI, Traian Băsescu l-a lăudat pe șeful acestui serviciu. „Este o evoluție extrem de importantă a SRI, care a avut ca unul din piloni și numirea în fruntea serviciului a unui om politic din Opoziție. Cred că acest lucru a făcut ca SRI să înceapă o altă etapă a existenței lui și prima manifestare a fost aceea chiar a dorinței serviciului de a se elibera de emblema fostei securități, prin predarea integrală a arhivelor către CNSAS”, a spus Băsescu.

● Tot în martie 2014, șeful principalului servicu secret îi mulțumea șefului statului pentru „colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, cu un trecut atât de complicat”.

● La 3 martie 2014, într-un interviu pentru B1, Traian Băsescu susținea că Maior poate ocupa orice funcție în stat, dar trebuie să fie atent la momentul întoarcerii în politică. „Eu nu pot să vorbesc rău despre George Maior, pentru că îl cunosc, este unul din omenii care poate aspira la orice funcţie în statul român, singurul lucru la care trebuie să fie atent este cât de rapid face trecerea de la un serviciu de asemenea dimensiuni, înapoi la clasa politică”.

● În iunie 2014, George Maior a intervenit într-un moment crucial al campaniei lansate de Antena 3 împotriva șefului statului, în scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial. „Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciul sau serviciile de informaţii, eu mă refer la serviciul nostru, nu a abordat această chestiune într-o informare separată”, arătat șeful SRI.

George Maior, despre viața personală: „Am avut marele noroc să-mi găsesc femeia ideală”

George Maior a fost discret cu viața sa personală, iar singurele detalii le-a dat într-un interviu pentru revista „Tango”.

- Cum s-a născut prima iubire?

- Au fost aventuri plăcute în adolescență, în școală, dintre care unele, mai departe, chiar s-au transformat în cronica unui eșec anunțat, asumat rațional de fiecare parte. Mai târziu… Cred că o dată în viață găsești femeia ideală și am avut acest mare noroc, ca după, să-i spunem un fel de joacă adolescentină, repet, asumată ca un eșec de la bun început, să dau peste această femeie. De asemenea, ea provine dintr-o familie de intelectuali, este fiica scriitorului Augustin Buzura.

- Si cum ați întalnit-o pe această femeie?

- Poate dintr-o întamplare, în Clujul anilor ‚90... Deja intrasem în diplomație, dar vedeți, pentru un ardelean, migrația către București e dificilă la început. Ma întorceam des în Cluj, unde aveam cercul de prieteni. Așa ne-am cunoscut și, mai tarziu, ne-am căsătorit. Ea a venit la București și am avut o evoluție tare frumoasă de atunci. Împreună am fost la primul meu post diplomatic în Irlanda. Am stat patru ani acolo. Împreună. Avem doi copii frumoși, inteligenți, spunem noi, și sunt mulțumit.

- Cum ați luat decizia de a vă căsători?

- Pur și simplu a venit de la sine într-un ritm natural, firesc.