Dosarul Agentului 007

Dosarul Agentului 007

Serviciile secrete britanice MI5 au făcut nu demult publice o serie de documente şi fotografii care constituie, conform oficialilor, aşa numitul “Dosar secret al agentului 007”.

Documentele declasificate merg mult mai departe decât personajul Bond, făcând publice acte care vorbesc despre istoria reală a spionilor şi a agenţilor secreţi. Oficialii britanici au ţinut să sublinieze că “de-a lungul timpului, multă lume s-a întrebat dacă viaţa personajului James Bond are la bază informaţii reale, sau sunt numai produsul imaginaţiei bogate a scriitorului.

Acest dosar consistent menţionat , dezvăluie aspectele vieţii unui spion, aspecte care l-au inspirat pe creatorul lui James Bond - Ian Fleming. De fapt, se poate spune că au existat în realitate mai mulţi James Bond!”. Fleming a lucrat în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial la serviciul de informaţii al Marinei, şi atât biografii, cât şi serviciile secrete susţin că această experienţă l-a ajutat in crearea Agentului 007 si a aventurilor sale.

Femei fatale şi stilouri explozive

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele, care se află în Arhivele Naţionale britanice, vorbesc printre altele despre un război secret de apărare a Gibraltarului. Un război al "jucătorilor" excepţionali, al agentelor "femei fatale" şi al stilourilor explozive.

Mai mult decât atât, aceste mărturii scrise vorbesc despre planul italienilor de a utiliza oameni-torpile, istorie care l-a inspirat pe Fleming să scrie "Thunderball" - transformat într-unul dintre primele filme cu James Bond. Mai precis, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Spania lui Franco era oficial neutră, şi datorită unui dezacord între Franco şi Hitler, Gibraltarul a fost ferit de atacuri directe. Însă, din cauza faptului că atât germanii, cât şi spaniolii şi italienii aveau interese în zonă, s-a declanşat un război secret al spionajului, sabotajelor şi actelor de contrabandă. De partea britanicilor, lupta Departamentul serviciului de securitate, condus de David Scherr.

Informaţii fascinante

Istoria personală a lui Scherr, declasificată dupa 60 de ani, oferă astăzi informaţii fascinante despre actele de spionaj ale vremii. În acele vremuri, Gibraltarul mişuna de spioni si informatori, ceea ce stia si echipa lui Sherr. Deşi păstrau controlul asupra germanilor şi spaniolilor (au reuşit anihilarea a 70 de atacuri în patru ani), italienii erau greu de prins şi de învins. Arma secretă a italienilor era echipa de scafandri Tenth Flotilla MAS, care a reuşit să lovească 14 vase comerciale în numai trei ani. Italienii au creat torpile speciale care puteau fi pilotate de scafandri până la ţintă.

"Metoda normală de apropiere era să meargă la suprafaţă până aproape de ţintă, după care să se scufunde. Când ajungeau la vaporul respectiv, scafandrii lăsau focoasele torpilelor la carenă, după care se retrageau", a declarat Sherr. Şi, într-un stil identic cu cel al lui James Bond, după ce ieşeau la mal, scafandrii îşi dădeau costumele jos şi le îngropau în nisip, urmând să se întoarcă şi să le ia atunci când erau în siguranţă. Siguri de reuşită, italienii chiar au creat un vas de 5.000 de tone, Olterra, adaptat să poată "livra discret" astfel de oameni-torpilă, cu trape menite să lanseze aceste arme. Potrivit biografului lui Fleming, Andrew Lycett, scriitorul a fost atât de inspirat de această idee, încât a utilizat-o în filmul “Thunderball” din 1965.

Prima întâlnire

Unul dintre cei mai eficienţi agenţi dubli ai britanicilor a fost o femeie (care l-a si inspirat de altfel pe Fleming in crearea unui astfel de personaj feminin).

Numele ei de cod era "Regina inimilor", iar David Scherr a descris prima lor întâlnire astfel: "era o femeie de 30 de ani, manierată, atractivă însă fără să fie ţipătoare, seducătoare. S-a aşezat în faţa mea, şi-a încrucişat picioarele (aşezându-şi fusta in asa fel încât să o avantajeze) a tras un fum din ţigaretă, după care m-a întrebat cine sunt". Regina inimilor a fost cea care a dus la deconspirarea "armei secrete" a italienilor, care urmau să dea o grea lovitură marinei regale.