Dosarul de corupție care îl clatină pe Ponta. Premierul, acuzat că l-a „uns” cu funcții pe Șova pentru trecutul infracțional

Dosarul de corupție care îl clatină pe Ponta. Premierul, acuzat că l-a „uns” cu funcții pe Șova pentru trecutul infracțional

Dezvăluirile făcute de „Evenimentul zilei” încă din iunie 2011 sunt confi rmate de ancheta DNA. Vineri, în dosarul lui Dan Șova, DNA a început urmărirea penală față de avocatul Ponta pentru comiterea a 19 infracțiuni și a cerut Camerei Deputaților aprobarea ca să-l urmărească penal pe primul-ministru pentru trei fapte de confl ict de interese

Evenimentul zilei” dez văluia în 20 iunie 2011 despre relația de căpușare a Complexelor Energetice (CE) Turceni și Rovinari de către cabinetul de avocați „Șova și Asociații”, precum și despre relația acestuia cu avocatul Victor Ponta, la care ajunseseră de la „Șova și Asociații”, 181,4 mii lei. La vremea res pectivă, aparent, nu s-a întâmplat nimic mai mult decât un proces pe care ni l-a intentat Victor Ponta și pe care acesta l-a pierdut definitiv în mai 2014, la Curtea de Apel București.

ANAF a predat documentele, la cerere

În urmă cu o lună, procurorii anticorupție au intrat în posesia tuturor actelor în care au fost consemnate inspecțiile fiscale, derulate de ANAF, la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”, după cum reiese din comunicatul oficial al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Documentele au fost predate, la cererea DNA, după ce, anterior, la sfârșitul lunii aprilie, procurorii obținuseră anumite informații, indicii și probe referitoare la infracțiunile de care este acum suspectat Victor Ponta, după cum reiese din declarația de ieri a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce e acuzat Ponta

Procurorii DNA spun că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan- Coman și al persoanelor din sfera sa relațională. Una dintre acestea este chiar Victor Ponta, care este urmărit penal pentru fapte ce ar fi fost comise în calitatea lui de avocat. Este vorba despre nu mai puțin de 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor.

FOTO: Dan Sova

Concret, între cele două cabinete avocațiale, la data de 30.08.2007, a fost încheiată pe perioadă nedeterminată „o convenție de conlucrare profesională”, privind dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Conform documentului, onorariile erau prevăzute să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta urma să primească o sumă fixă de 2.000 euro, majorată la 3.000 din aprilie 2008, pentru care trebuia să emită factură, lunar. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru.

Metoda „copy-paste”

Procurorii spun că Ponta nu a efectuat nici o activitate profesională în temeiul convenției, dar cu toate acestea el a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile au fost achitate de „Șova și Asociații”. Anchetatorii DNA mai spun că pentru a nu stârni suspiciunile inspectorilor fiscali care au început să facă controale în perioada mai-octombrie 2011, Ponta și cu Șova s-au înțeles ca să întocmească în fals rapoarte cu privire la pretinsa activitate juridică a lui Ponta, rapoartele fiind falsificate, în august 2011, prin metoda „copy-paste” din rapoartele altor avocați de la „Șova și Asociații”. O parte din sumele obținute de Ponta au fost folosite ca să-și cumpere două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București, spun procurorii. Ponta mai este acuzat că, în perioada 11 noiembrie 2008-iunie 2009, a beneficiat de foloase din partea SCA „Șova și Asociații”, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, al cărui leasing l-a preluat în iunie 2009 fără a achita firmei de avocați avansul și ratele de leasing de până atunci, în total de 79.641,11 lei.

Având în vedere aceste beneficii pe care le-a avut, în trecut, de la Șova, procurorii DNA spun că Ponta, în calitate de prim-ministru, s-a aflat de trei ori în conflict de interese. Mai exact, atunci când l-a desemnat pe Dan Șova ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna august 2012, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna decembrie 2012, ministru interimar al Transporturilor, în luna februarie 2014, și ministru al Transporturilor, în luna martie 2014. Pentru aceste din urmă fapte, DNA a cerut Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a prim-ministrului.

Ponta s-a apărat pe Facebook

Primul-ministru Victor Ponta spune că nu a avut nici o implicare în relația cu CE Rovinari și Turceni. În sprijinul acestei afirmații, el a postat, ieri, pe pagina lui de Facebook, nu doar dovada suspendării ca avocat - care datează din 13 ianuarie 2009 -, ci și mai multe documente primite în 2009 din partea celor două companii. Astfel, în cazul complexului Rovinari, compania atestă lipsa unei colaborări cu firma de avocatură „Ponta Victor Aurel”. În cazul complexului Turceni, printr- o adresă din 2009 se precizează că nu există și nu au existat relații contractuale de nici o natură nici cu persoana fizică Ponta Victor Viorel, nici cu cabinetul acestuia de avocat. Același răspuns l-a dat și Societatea Națională a Lignitului Oltenia, prin adresa din 30 iulie 2009.