Dosarul "Eterna şi fascinanta Românie". Statul, bun de plată pentru un “tun” girat de Hrebenciuc pe vremea lui Văcăroiu.

Dosarul "Eterna şi fascinanta Românie". Statul, bun de plată pentru un “tun” girat de Hrebenciuc pe vremea lui Văcăroiu.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a fost obligat, luni, să plătească peste 5,79 milioane de dolari către Banca Comercială Română (BCR) despăgubiri pentru contractul încheiat în 1995 privind editarea albumului „Eterna şi Fascinanta Românie”, proces în care au fost chemaţi în garanţie Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, cu funcţii la vremea respectivă în Cabinetul Văcăroiu.

Secţia a V-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea SGG de chemare în garanţie a celor trei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Admite apelul declarat de reclamanta BCR SA. Schimbă în tot sentinţa civilă nr. 14145/15.10.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti Secţia a VI-a Civilă în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată şi obligă pârâta SGG la plata sumei de 5.796.980 USD în lei la cursul oficial al BNR din ziua plăţii. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanţie a numiţilor Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai şi Fruntelată Neculae Dan. Respinge ca nefondat apelul formulat de către pârâta SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei CAB.

În data de 16 octombrie 2012, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată au câştigat şi la Tribunalul Bucureşti procesul prin care li se solicita să restituie BCR peste cinci milioane dolari ca despăgubiri pentru contractul încheiat în 1995 privind editarea albumului „Eterna şi Fascinanta Românie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La vremea respectivă, judecătorii au dat câştig de cauză şi SGG şi au respins ca neîntemeiată cererea BCR.

În martie 1995, între Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de către Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice, şi firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetăţenie română şi franceză, a fost semnat un contract pentru editarea unui album foto despre România, denumit „Eterna şi Fascinanta Românie”, care să fie distribuit în 144 ţări cu scopul atragerii investitorilor străini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari, transmite Mediafax.

Cazul a fost investigat de către procurori, cu acuzaţia spălării de bani, care au arătat că, după încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit în contul unei bănci străine, în avans, suma de 1,5 milioane de dolari, dar că din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decât 4.200 bucăţi.

În 1999, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a reţinut pe Răzvan Temeşan, fostul director Bancorex, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şi a început urmărirea penală a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Nicolae Dan Fruntelată, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Temeşan a fost eliberat în ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată au fost scoşi de sub urmărire penală în decembrie 2000.

În acelaşi timp, în februarie 1998, Bancorex a formulat o cerere de chemare în judecată a Secretariatului General al Guvernului, prin care a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat litigiul irevocabil în favoarea Băncii Comerciale Române (care a preluat prin fuziune Bancorex), în sensul constatării nulităţii absolute a acestui contract de sponsorizare.

În aceste condiţii, BCR a solicitat în instanţă ca suma de 5,79 milioane dolari să fie restituită, iar SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, astfel încât aceştia să fie obligaţi să despăgubească Secretariatul General al Guvernului pentru prejudiciul suferit, în echivalent cu suma solicitată de BCR.