Dosarul fraudării referendumului la Cluj, pierdut între instanțe

Dosarul fraudării referendumului la Cluj, pierdut între instanțe

Fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, judecat pentru fraude la referendumul din 2012, are toate șansele să scape basma curată.

Judecătoria Cluj Napoca pare că s-a specializat în tergiversarea dosarelor grele. După dosarul lui Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, care se află pe rol de aproape opt ani, un alt dosat greu, cel al lui Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobrițoiu, a fost mutat la altă instanță, unde nu a fost înregistrat. Samson a fost trimis în judecată de către DNA Cluj, sub acuzația de fruadare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Dumitru Samson a fost acuzat că împreună cu mai mulți interlopi din Cluj și București a organizat turism electoral pe la mai multe secții de votare din Cluj Napoca, Turda și Câmpia Turzii. Procurorii DNA susțin că romi de la groapa de gunoi de lângă Cluj Napoca, care au fost și ei trimiși în judecată, au fost plimbați cu autocarele unei companii private pe la mai multe secții de votare, unde au și votat, în schimbul sumei de 50 de lei.

Primul termen al dosarului de judecată a fost în data de 11 ianuarie 2013. Magistratul chemat să judece speța i-a condamnat, după patru termene de judecată, mai exact în data de 10 mai 2013, pe romii care au participat la turismul electoral la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare. Aceștia au preferat să recunoască acuzațiile și să beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interlop din clanul Sportivilor, pe lista judecaților

Dosarul lui Dumitru Samson și a celorlalți interlopi acuzați de fraudă la referendum a continuat la Judecătoria Cluj Napoca, dar și-a pierdut brusc urma un an mai târziu, mai exact în data de 15 mai 2014. De la momentul condamnării romilor votanți și până în mai 2014, în dosarul lui Dumitru Samson nu s-a judecat nimic din cauza faptului că unul dintre inculpați, mai exact interlopul Chiras Gigi Daniel, a fost arestat într-un dosar cu fapte de violență alături de alți 28 de membri ai clanului Sportivilor și a clanului Cămătarilor.

Rolul lui Chiras în fraudarea referendumului de la Cluj a fost de a-l ajuta pe Dumitru Samson în organizarea turismului electoral și de a interveni în forță dacă pe parcursul zilei ar fi apărut evenimente care s-ar fi lăsat cu scandaluri publice. Practic, din mai 2013 și până în luna mai 2014, în dosarul lui Samson nu s-a judecat nimic deoarece nu s-a putut îndeplini procedura cu interlopul Gigi Chiras care, deși era încarcerat la București, nu a fost adus la instanța din Cluj pentru a i se lua o declarație. În același dosar mai este judecat și Bogdan Măgurean, zis Kamaz, un alt cunoscut interlop din Cluj Napoca și Oradea.

Dosarul a dispărut din evidențele Justiției

În 15 mai 2014, dosarul 10816/211/2013, care se referă la Dumitru Samson a fost scos de pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca și trimis la Tribunalul Cluj, unde însă nu a mai ajuns și, în consecință, nu a fost înregistrat. Brusc, judecătorul a dispus scoaterea de pe rol a dosarului 10816/211/2013, la aproape doi de ani de la trimiterea în judecată, deoarece inculpații ar fi constituit un grup organizat care a avut ca scop fraudarea rezultatului referendumului. Potrivit Codului Penal, dosarele care se referă la grupurile organizate se judecă de către Tribunale. Numai că, din luna mai și până în august, adică de trei luni, la Tribunalul Cluj nu s-a înregistrat niciun dosar cu referire la Dumitru Samson și la ceilalți interlopi. O căutare prin portalul instanțelor indică faptul că la Tribunalul Cluj nu s-a înregistrat niciun dosar al fiului fostului ministru al Apărării.

Samson ar fi rezolva licitații cu Uioreanu

Numele lui Samson Dumitru apare și în dosarul de corupție în care a fost arestat președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu (foto). Principalul martor al acuzării le-ar fi spus procurorilor că Dumitru Samson era foarte influent pe lângă Horea Uioreanu și că negocia contracte pentru diferite societăți comerciale. Samson ar fi negociat cu Uioreanu, în toamna anului 2013, obținerea contractului de curățenie de la aeroportul din Cluj Napoca, contract pe care l-ar fi atribuit societății Exclusiv Clean SRL, deținută de Moisa Dragoș, un apropiat al lui Samson, a declarat Răzvan Pop.

„O să ți-i trimit după amiaza asta prin cineva”

Potrivit DNA, în dimineața zilei de 29 iulie 2012, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobrițoiu, ar fi luat legătura cu un interlop din Cluj, Bogdan Măgurean, pentru a mobiliza alegatorii, cu bani și produse alimentare, ca să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Samson dorea convoaie de rromi care sa voteze de cinci ori, în schimbul a 500 de lei pe cap de votant, susțin procurorii DNA. Într-una din stenograme, Măgureanu îi cere lui Samson banii promiși.

Bogdan Cristian Măgurean: Salut, Dan! Ce ...

Dumitru Samson ...frațior, nu dau de T. ca să vorbesc cum să ți-i trimit.

Măgurean: Cum?

Samson: O sa ți-i trimită după amiaza asta prin cineva. Nu știu prin cine, că trebuie să dau de el.

Măgurean: Dar vezi cum dai. Te rog din suflet. Bine?

Samson: Păi, da. Ai văzut că eu sunt băiat serios. Nu trebuie să-mi spui cine te-a sunat. Nu mă interesează. Mi-ai dat tu telefon.