Dosarul Hexi Pharma. Parchetul General, final de anchetă cu multe semne de întrebare, în cazul morții lui Dan Condrea

Dosarul Hexi Pharma. Parchetul General, final de anchetă cu multe semne de întrebare, în cazul morții lui Dan Condrea

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au pus capăt celei mai controversate anchete din acest an: moartea afaceristului Dan Condrea a fost un act sinucigaș. În urma acestei concluzii rămân, însă, multe semne de întrebare, iar acum începe bătălia pentru avere

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat finalizarea cercetărilor în cazul morții suspecte a patronului Hexi Pharma. Procurorii susțin că Dan Condrea s-a sinucis și au clasat cauza cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă. Anchetatorii aduc ca argument raportul de expertiză criminalistică și cel de expertiză tehnică, „coroborate cu celelalte probe administrate în cauză”, fără să explice care sunt aceste probe. Concluzia se bazează pe faptul că autoturismul „a intrat în coliziune cu obstacolul ca urmare a acțiunii conducătorului auto”, având o viteză de peste 100 Km/h şi fără a i se acţiona sistemul de frânare. Procurorii argumentează și cu faptul că mașina nu ar fi avut defecțiuni la sistemul de frânare ori direcție, iar șoferul „a schimbat direcția de deplasare rectilinie înspre marginea carosabilului, deși o atare manevră era evident că determină o stare de pericol grav și iminent, decesul reprezentând consecinţa unui act suicidal”.

FOTO: Dan Condrea

Ne puteți urmări și pe Google News

Un prim semn de întrebare care reiese din comunicatului Parchetului General este faptul că nu este menționată ora producerii accidentului, ci doar ora apelului la 112, respectiv 18.47. Așa cum atrăgeam atenția într-unul dintre articolele anterioare, în primul comunicat oficial, Parchetul General a dat ca oră a producerii accidentului 18.30, iar întrun alt comunicat, a precizat că intervalul în care Dan Condrea s-a deplasat pe traseul Buftea- Corbeanca a fost 17.31 – 18.38.

Specialiști care contrazic varianta sinuciderii

De-a lungul celor două luni scurse de la moartea lui Dan Condrea, mai mulți experți și martori au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că modul în care a avut loc impactul frontal dintre Opelul J condus de Dan Condrea și copacul de pe marginea șoselei care leagă localitățile Corbeanca și Buftea este este cel puțin suspect.

Marian Chirvase, unul dintre cei mai experimentaţi cascadori români, ne-a explicat: „Vă spun cu certitudine că, în 15 m de la locul impactului cu copacul și până unde era mașina pe un teren agricol, acel Opel, chiar dacă se răsturna de câteva ori și avea 120 km/h, nu arăta așa niciodată”. În completarea celebrului cascador, un mecanic auto, expert în mașini Opel, a explicat că radiatorul autoturismului condus de Condrea nu putea rămâne aproape intact la un impact frontal. Totodată, un specialist în aeronautică a detaliat, în „Evenimentul zilei”, cum evenimentul rutier care a pus capăt vieții lui Dan Condrea putea să fie determinat cu ajutorul unei tehnologii folosite în prezent pe drone, prin direcționarea autoturismului de la distanță.

Concluziile Parchetului General nu lămuresc pe deplin împrejurările în care a murit Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

Câți martori au fost audiați?

În comunicatul Parchetului General nu se precizează motivele care l-au determinat pe Dan Condrea să se plimbe de 13 ori pe o porțiune de doi kilometri, înainte ca mașina lui să se izbească de un copac. Apoi nu se precizează câți martori au fost audiați în acest caz. Singurele persoane audiate, la scurt timp după accident, au fost Gabriela Pelin și un biciclist, deși, din fotografiile făcute de mai mulți martori reiese că la fața locului erau mai multe persoane, în ziua de 22 mai, la puțin timp după producerea accidentului. De asemenea, principala martoră, Gabriela Pelin, a dat declarații contradictorii. Ea a spus, inițial, că a văzut cum a depășit-o mașina lui Condrea care vorbea la telefon și a observat cum zburau bucăți din mașina acestuia. Totul se întâmpla pe o porțiune de doar un kilometru în care, susținea martora, pe acolo nu era altă mașină. O filmare făcută la un minut după accident arată, însă, că pe marginea șoselei, în dreptul locului în care a avut loc tragedia, era o mașină de poliție, doi polițiști, cei doi martori oficiali, dar și alte mașini parcate pe marginea drumului, plus oamenii coborâți din ele. Apoi, femeia spunea că a văzut mașina avariată în curtea Poliției Buftea, ceea ce nu era adevărat. În context, unul dintre martorii chestionați de reporterii EVZ a declarat că Dan Condrea era șicanat în trafic de o altă mașină. Cea mai vehementă în privința unui act sinucigaș a fost Laura Georgescu, fosta soție a lui Dan Condrea, care a declarat, la scurt timp după moartea acestuia: „Dacă e sinucidere, l-au împins să facă asta!”.

Bătălia pentru avere

Finalizarea anchetei morții lui Dan Condrea dă startul bătăliei pentru averea acestuia, mai puțin pe bunurile sechestrate de Parchetul General, care continuă ancheta în cazul dezinfectanților diluați din spitalele românești furnizați de firma Hexi Pharma. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, afaceristul decedat pe 22 mai a lăsat în urma sa o avere impresionantă. Conform procurorilor, acesta deţine, chiar dacă nu le-a trecut pe numele său, 23 de case şi apartamente în Bucureşti şi prin împrejurimi. Prejudiciul în dosarul Hexi Pharma este estimat la 51 de milioane de lei, în timp ce Dan Condrea a lăsat în urma sa o avere de circa 110 milioane de lei, mare parte din ea fiind proprietăţi imobiliare. Coincidență sau nu, Dan Condrea și-a întocmit testamentul cu doar două săptămâni înainte să moară. În document apar ca moștenitori copiii săi, dar și actuala nevastă, Uliana Ochinciuc. Fosta soție nu este trecută, dar Laura Georgescu a anunțat că va cere partajul pe care nu l-a făcut la finalul căsniciei cu patronul Hexi Pharma. Laura a primit, ca să accepte divorțul, suma de 7 milioane de euro de la fostul ei soț. Așa se poate explica suma neobișnuit de mare, 3.000 de euro, pe care Laura Georgescu o plătește lunar sub formă de pensie alimentară pentru copilul lor.