Dosarul în care este cercetat primarul din Baia Mare este aproape de finalizare! Procurorii DNA Cluj au reluat audierile de martori

Dosarul în care este cercetat primarul din Baia Mare este aproape de finalizare! Procurorii DNA Cluj au reluat audierile de martori

Procurorii DNA Cluj au reluat, în cursul zilei de miercuri, audierile în dosarul de corupție care îl privește pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Dosarul a fost deschis în anul 2013 iar de atunci, anchetatorii au adunat probe și au ridicat documente atât de acasă de la primar cât și de la sediul Primăriei Baia Mare dar și de a sediul unor societăți comerciale. Surse judiciare apropiate anchetei susțin că procurorii vor să termine cât mai repede acest dosar complex, care se referă la mai multe fapte de corupție care ar fi fost comise de primarul Cherecheș.

În cursul zilei de miercuri, la sediul DNA din Cluj au fost citați mai mulți martori care au dat declarații complete. Câțiva dintre martorii audiați sunt jurnaliști din Baia Mare. Acestora, procurorii DNA le-au prezentat mai multe stenograme ale unor discuții purtate de primarul Cherecheș cu ei, după care au fost întrebați despre rolul primarului în activitatea unor ziare și televiziuni locale. ”Am impresia că procurorii au vrut să știe dacă primarul din Baia Mare a interferat în activitatea unui trust de presă și al unei televiziuni, care în prezent se află aproape în faliment”, spune unul dintre martorii audiați.

Procurorii au prezentat mai multe stenograme, declasificate de curând, în care primarul vorbește direct cu ziariștii. De exemplu, pe una dintre ziariste, primarul a sunat-o la ora 23, și i-ar fi cerut anumite informații. Unui alt ziarist, primarul i-ar fi zis, pe un ton amenințător să își vadă de treburile lui și de „muzica lui populară”, cei doi discutând despre deschiderea unui studio local al unei televiziuni de știri cu acoperire națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii dintre martorii prezenți la audieri au dat declarații, chiar și șase ore, în timp ce alții au fost lăsați să plece după o jumătate de oră.

”Am depus niște cereri, printre care și audierea unor martori, cărora procurorii trebuie să le dea curs. Toate lucrurile sunt clare și în opinia mea singura soluție este cea de clasare. Am cerut ca oamenii să explice niște lucruri. Dacă vrem să fim tendențioși atunci putem fi tendențioși”, a declarat primarul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Acuzat de luare de mită și trafic de influență

În vara anului 2013, DNA Cluj a început urmărirea penală împotriova lui Cherecheș într-un dosar de corupție, cu mai multe acuații, una dintre acestea referindu-se la implicarea primarului în cumpărarea trustului de presă e-maramureș.ro.

În comunicatul de presă emis la vemea respectivă de către DNA, se arată în sarcina lui Cherecheș s-au reținut mai multe infracțiuni de luare de mită, trafic de influență și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește. ”În cursul anilor 2011-2013, învinuitul Cherecheș Cătalin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins și primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanții a cinci societăți comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora. De asemenea, în perioada februarie - mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale”, susține DNA.