Editura Evenimentul si Capital

Dosarul Microsoft. Audieri maraton pentru șpăgi de milioane de euro

Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, a precizat printre dinți că a fost chemat degeaba la audieri FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 5 Comentarii | 1012 Vizualizari

Procurorii DNA au audiat, ieri, timp de mai multe ore, patru personaje din zona politică și cea a afacerilor, implicate în cumpărarea de licențe „Microsoft”.

Update ora 6.00 Primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, a fost reţinut, marţi dimineaţă, de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft.

Procurorii DNA i-au mai reţinut, luni noapte, şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Dorin Cocoş, şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro.

Update ora 00.00 Fostul ministru al Telecomunicațiilor Gabriel Sandu și omul de afaceri Dorin Cocoş au fost reținuți pentru 24 de ore. Dorin Cocoș și Gabriel Sandu au fost scoși din sediul DNA, cu cătușele la mână, și urcați într-o mașină a poliției. Ei au fost duși în arestul Poliției Capitalei. Cei doi sunt acuzați de spălare de bani și luare de mită (Gabriel Sandu) și trafic de influență (Dorin Cocoș), potrivit unor surse judiciare.

Ieri dimineață, de la ora 9, la sediul DNA a început forfota. Două mașini ale Poliției au adus, cu mandat, doi suspecți în dosarul „Microsoft”. Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru au intrat la audieri.

Două ore mai târziu, primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost adus și el „pe sus” la DNA. A transmis scurt: „Am fost adus degeaba”. După care ușa s-a închis în urma sa. Avea să fie urmat, după două ore, de un alt personaj important. Este vorba de fostul ministru al Telecomunicațiilor, Gabriel Sandu. A intrat însoțit de polițiștii judiciari ai Direcției și nu a scos niciun cuvânt.

Pregătiri de rețineri

La un moment dat, la sediul DNA s-a prezentat avocatul Cătălin Dancu, apărătorul primarului „Pinalti”. „Se discută de transferuri în sarcina lui Gheorghe Ștefan de 4 milioane de euro, operațiuni financiare care ar fi fost făcute în vederea susținerii acestor proiecte a licențelor Microsoft. Am fost rugat, pentru că eu mai am o anchetă, să mă reîntorc, întrucât discuțiile vor merge până spre seară. (...) Cred că vor fi aduși toți cei care au legătură cu toate tranzacțiile și transferurile ce fac obiectul dosarului. Procurorul mi-a confirmat că după terminarea tuturor audierilor se poate pune în discuție și această situație (n.r. — a reținerii)”, a afirmat Cătălin Dancu, atunci când s-a întors în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Denunțătorii

În ordonanța de începere a urmăririi penale a procurorilor, se arată că Fujitsu Siemens GmbH Austria a formulat denunţ cu privire la fapte de corupţie săvârşite de angajaţii societăţii în legătură cu încheierea şi derularea contractului din anul 2004 cu Guvernul României. Alți denunţători ai faptelor de corupţie din dosarul contractelor de licenţiere Microsoft sunt fostul şef al Fujitsu în România Claudiu Florică, Doru Boştină şi martorii Gabi Marin, Dragoş Stan, Adrian Fortuneanu şi Vasile Andrei.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri - senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Cum erau împărțiți banii și traseul lor

Unul dintre cele mai importante denunțuri este o declarație care explică în detaliu circuitul șpăgii. „Știu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan, Dorin Cocoș, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plată i-au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menționate, la fel si persoanele de contact. Din discuțiile purtate am înțeles că plata efectuată către Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost făcută în considerarea faptului că dânsul a emis o scrisoare de garanție absolut necesară contractului... Din câte am auzit, Dorin Cocoș a primit aproximativ 8-9 milioane de euro, iar Gheorghe Ștefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit și Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost virați în off-shore”.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro