DOSARUL OPRESCU. Filmul acțiunii așa cum a fost. Operațiunea „Prindeți-l cu șpaga pe Sorin Oprescu!”

DOSARUL OPRESCU. Filmul acțiunii așa cum a fost. Operațiunea „Prindeți-l cu șpaga pe Sorin Oprescu!”

Prins cu banii asupra sa, primarul general al Capitalei a fost percheziționat la DNA. Alte bancnote însemnate de procurori au fost recuperate de la o colaboratoare a lui și din locuința personală.

După o serie de lămuriri în cazul reținerii lui Sorin Oprescu, explicații venite din partea șefei DNA, Laura Kovesi, s-a ajuns la concluzia că primarul avea asupra lui 5.000 de euro pe care i-a predat în sediul DNA, cu prilejul percheziției corporale. Tot la DNA a fost percheziționată și mașina cu care s-a deplasat primarul general.

În scurtul interviu dat pe scările Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Kovesi a arătat că în sediul DNA a avut loc o percheziție corporală.

„O parte din bani (cei 25.000 de euro înseriați – n.r.) au fost găsiți cu ocazia percheziției corporale asupra suspectului, o parte din bani au fost găsiți la domiciliu, o parte din bani au fost găsiți la un martor care a fost audiat în aceeași seară”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biroul de presă al instituției susține că anchetatorii au procedat corect și că nu se impune o anchetă paralelă, faptele descrise în referat fiind conforme adevărului.

În referatul cu pricina se arată că Oprescu a fost oprit în trafic după ce a împărțit o parte din mită. Fraza ime diat următoare din referat precizează: „cu ocazia efectuării percheziției corporale și a autoturismului (.....) , solicitându-i-se predarea sumelor de bani aflate asupra sa ori în autoturism, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a predat suma de 5.000 de euro”.

De aici, mass-media a tras concluzia că verificarea corporală și a mașinii primarului a avut loc pe stradă, în miezul nopții, lucru infirmat de Laura Kovesi.

Noaptea cea mai grea din viața primarului

În baza referatului întocmit de procurori, „Evenimentul zilei” a refăcut traseul lui Oprescu din noaptea de 5 spre 6 septembrie 2015. Potrivit documentului, rezultă următoarele:

● sâmbătă seara, după ce directorul învinuit Bogdan Cornel Popa i-a dat 25.000 de euro lui Oprescu (moment filmat chiar de angajatul Direcției Cimitirelor), primarul general a plecat după 5-10 minute din casa din Ciolpani, cu mașina proprie.

● Sorin Oprescu a fost urmărit de ofițerii judiciari ai DNA până în Satul American din localitatea Corbeanca. Acolo, Oprescu ar fi lăsat 9.400 de euro din mita primită de la Popa la locuința Nadinei Nedelea Rus, consiliera sa pe probleme de comunicare.

● imediat după ce a plecat de acolo, primarul a fost oprit în trafic și condus la sediul DNA.

● ordonanța de reținerea a acestuia a fost emisă începând cu ora 00.33.

Mita adunată

Sumele împrăștiate de Oprescu în noaptea cu pricina au fost recuperate de anchetatori de la martora Nadina (Nedelea) Rus, de la locuința primarului, vilă percheziționată a doua zi dimineața de anchetatori, și de la primar, personal.

În continuare, Kovesi a explicat faptul că, la sediul instituției, Oprescu a fost percheziționat corporal și că a fost audiat în prezența avocaților. Întrebată în amănunt despre cum a decurs percheziția corporală, Kovesi a aprecizat că nu poate oferi detalii despre activitatea procedurală a procurorului de caz. Ea a arătat că în urma acestei acțiuni, „s-a întocmit un proces verbal care constituie mijloc de probă”. Chestionată în continuare dacă percheziția corporală a avut loc în stradă, la momentul opririi în trafic sau la sediul DNA, Kovesi a precizat clar: „În sediul DNA”.

„Săltatul” pe stradă

Un procuror ne-a explicat cum se procedează, în realitate, când se emit mandatele de aducere sau când se organizează un flagrant.

„Când oprești pe cineva în trafic, după ce te legitimezi, trebuie să-i dai celui în cauză și o explicație. Unde îl duci și motivul pentru care l-ai «săltat». În 90 % din cazuri, polițiștii știu deja ce caută și întreabă direct. Sunt cazuri, de exemplu, în care suspectul încearcă să scape de drogurile avute asupra sa. Nimeni nu stă în acele momente de tensiune maximă să întocmească procesul verbal de percheziție corporală. Ce te faci dacă suspectul este înarmat? Nu-l cauți de pistol înainte? Individul este adus la Parchet sau la Poliție unde se dispune efectuarea unei percheziții corporale pentru a descoperi eventual și alte obiecte suspecte asupra învinuitului. Se întocmește un proces verbal cu ce s-a găsit asupra lui”, ne-a declarat un anchetator sub protecția anonimatului.

Mandatul de aducere

El mai arată că în cazul perchezițiilor domiciliare este nevoie de mandat de la judecător. În acest caz, procesul verbal trebuie să fie cât mai detaliat. „Să cuprindă poziționarea camerelor și ce s-a găsit, descris în detaliu. Într-o anexă se trec bunurile ridicate și o copie se lasă persoanei percheziționate. În cazul mandatului de aducere nu are importanță juridică faptul că obiectul infracțiunii a fost predat de suspect la sediul poliției, pe drum spre Poliție sau a fost găsit asupra suspectului”, ne-a mai declarat procurorul amintit.

Tot ieri, procurorul șef al DNA a explicat clar că nu a fost un flagrant delict în cazul lui Sorin Oprescu, că primarul a fost adus cu mandat și că a predat anchetatorilor banii însemnați primiți ca mită.

Magistratul suveran

Șefa DNA a precizat că procurorul de caz a ales acest mod de lucru, magistratul fiind suveran în deciziile pe care le ia în astfel de situații. „Din considerente de tactică a anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârșirii presupusei fapte, ci imediat după. A fost citat cu mandat de aducere”, a repetat Laura Codruța Kovesi. „Având în vedere că în această cauză sunt suspectate și alte persoane, acesta a fost citat cu mandat de aducere, la scurt timp după presupusa comitere a faptei”, a spus șefa DNA.

Sorin Oprescu a fost arestat 30 de zile după ce a fost prins cu 5.000 de euro asupra sa, bani primiți mită pentru a facilita o serie de firme la contracte publice.

25 de mii de euro ar fi primit Sorin Oprescu, bani cu seriile copiate, pentru a debloca o serie de plăți aferente unor contracte publice