Dosarul Rompetrol II: Procurorii DIICOT se pregătesc să ceară aviz pentru cel puţin patru miniştri din Guvernele Năstase şi Tăriceanu

Dosarul Rompetrol II: Procurorii DIICOT se pregătesc să ceară aviz pentru cel puţin patru miniştri din Guvernele Năstase şi Tăriceanu

Doi miniştri din Cabinetul Năstase şi doi din cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sunt vizaţi de procurorii DIICOT în dosarul “Rompetrol II”, pentru favorizarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Este vorba despre fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu şi de foştii miniştri de Finanţe Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu.

Gruparea infracțională condusă de Dinu Patriciu a beneficiat, în cadrul procesului de privatizare a rafinăriilor Vega și Petromidia, de “sprijinul total al clasei politice la putere în perioada respectivă”, prin prisma conexiunilor politice sau de afaceri pe care omul de afaceri le avea în PSD și PNL, se arată în documentele procurorilor aflate la dosarul Rompetrol II.

De asemenea, procurorii susțin că reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor Publice, Fondului Proprietății de Stat, APAPS și OPS au dat dovadă de o pasivitate “greu de înțeles”.

Dosarul Rompetrol II va trece la o nouă etapă după ce în primă fază procurorii DIICOT le-au dus la cunoștință persoanelor implicate în privatizarea rafinăriei Petromidia și a OUG dată de Guvernul Năstase pentru datoriile lui Dinu Patriciu extinderea urmăririi penale în acest dosar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, surse judiciare au declarat pentru EraNews că procurorii de la combaterea crimei organizate se pregătesc să ceară aviz Președinției pentru a începe urmărirea penală împotriva unor miniștri implicați în favorizarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Miniștrii vor fi acuzați de abuz în serviciu, unii pentru niște fapte pe care le-au făcut, alții pentru nerealizarea unor obiective legale.

Dan Ioan Popescu și Mihai Tănăsescu au fost artizanii celebrei Ordonanțe Patriciu. Procurorii DIICOT scriu despre cei doi că au fost capacitați de Dinu Patriciu și partenerii acestuia „încât aceştia să iniţieze adoptarea unui act normativ care să conducă la transformarea obligaţiilor bugetare restante ale SC ROMPETROL RAFINARE SA în obligaţiuni convertibile care să fie subscrise de Ministerul Finanţelor cu scadenţa la 20 de ani”. Asta pe fondul riscului ca Rompetrol Rafinare să fie executată silit sau introdusă în insolvență pentru datoriile de circa 600 de milioane de dolari.

Ancheta procurorilor DIICOT a stabilit că „niciuna dintre etapele obligatorii ale adoptării unui act normativ nu a fost respectată, fiind adoptată o ordonanţă de urgenţă care nu avea notă de fundamentare, nu era redactată în forma finală, nu avea niciunul dintre avizele obligatorii şi mai ales a fost redactată sub controlul direct al lui Patriciu Dan Costache”.

Ceilalţi doi foşti demnitari vizaţi sunt Gheorghe Pogea și Sebastian Vlădescu. Principala lor problemă o reprezintă, potrivit procurorilor DIICOT, că deşi aveau obligaţia creeze cadrul legislativ necesar tranzacţionării pe Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor subscrise la data de 26.01.2004 de Ministerul Finanţelor Publice, nu au respectat dispoziţiile legii astfel încât aceste obligaţiuni să fie tranzacţionate pe o piaţă de capital reglementată iar statul român să recupereze creanţele bugetare pe care SC Rompetrol Rafinare Sa le avea la data de 30.09.2003. Adică prejudiciul de 603 milioane de dolari.

Nici Varujan Vosganian nu este scăpat de emoții judiciare, surse judiciare spunând că este în aceeași situație faptică cu Pogea și Vlădescu dar că în cazul lui procurorii DIICOT vor continua în ancheta pentru a mai lămuri alte câteva chestiuni.

În acest moment procurorii au sub urmărire penală în jur de persoane care l-au sprijinit pe Dinu Patriciu la privatizarea rafinăriei Petromidia și care l-au ajutat apoi să nu respecte clauzele din contractul de privatizare și să evite plata datoriilor către bugetul de stat.

Unul dintre cei mai cunoscuți învinuiți în dosar este Adrian Volintiru, fost șef la AVAS în Guvernul Ponta. În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, surse judiciare spun că Memorandumul negociat de el cu Kaz Munay Gas nu va face obiectul anchetei DIICOT, această parte a dosarului urmând a fi instrumentată de altă structură de parchet.

Pentru a asigura recuperarea prejudiciului de peste 600 de milioane de dolari DIICOT a instituit sechestru pe toată rafinăria Petromidia, cu excepția conturilor, și a introdus societățile Kaz Munay – care a preluat rafinăria de la Patriciu, drept parte responsabilă civilmente. Acest lucru înseamnă că în cazul unui prejudiciu kazahaii vor plăti găurile lui Patriciu.