Dosarul silicoanelor. Medicii cer să fie cercetaţi în libertate

Dosarul silicoanelor. Medicii cer să fie cercetaţi în libertate

Managerul Spitalului de Arşi din Capitală, Vitalie Stan, şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi medicul Aurelia Isac au fost aduşi la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi judecată starea de arest în dosarul silicoanelor. Ei au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti după ce anchetatorii au descoperit, în urma percheziţiilor sute de mii de euro la medicii implicaţi în dosar, care sunt cercetaţi acum pentru luare de mită, înşelăciune şi fals intelectual.

În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care procurorii au propus arestarea preventivă - Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac -, dar şi al unei angajate a unei clinici private, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar. Nouă medici de la Spitalul de Arşi şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), după percheziţii şi audieri. În acest dosar sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, o asistenţă medicală şi nouă pacienţi.

500.000 de euro din şpăgi

Anchetatorii au făcut percheziţii la Spitalul de Arşi şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani. În unele cazuri, percheziţiile au fost întârziate până la sosirea maşinilor de numărat bani, în condiţiile în care anchetatorii au găsit la un doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei, potrivit unor surse judiciare. Acasă la un alt medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte, 1.000 de euro, conform aceloraşi surse. În total, la cei vizaţi de percheziţii au fost găsiţi peste 500.000 de euro, au mai precizat sursele citate. Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, iar banii erau împărţiţi între membrii echipei operatorii. Pe baza documentaţiilor false întocmite de medici, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clienţi de vază

Procurorii susţin că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare. Ulterior, medicii ofereau consultaţii pacienţilor pentru operaţii estetice, după care le comunicau acestora că pot beneficia de tarife preferenţiale, sub preţul pieţei, pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepeau aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate. Conform unor surse apropiate anchetei, printre pacienţi se numără Anda Adam şi Ioana Tufar. În cazul în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, suspecţii întocmeau documentaţia medicală falsificată, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.