Dosarul Ţânţaş: cea mai grosolană muşamalizare a unei crime pe şoselele din România

Dosarul Ţânţaş: cea mai grosolană muşamalizare a unei crime pe şoselele din România

BEIZADEA. Darius Ţânţaş avea alcoolemie 1,1 la mie, carnetul suspendat şi a fost dat în urmărire generală. A omorât un om şi a scăpat.

Darius Ţânţaş a băut toată noaptea prin Satu Mare, s-a mutat dintr-un club în altul, a dansat pe mese. La 5 dimineaţa s-a urcat în Mercedesul său şi a gonit pe drumul naţional, în drum spre casă. Avea peste 1 la mie alcoolemie în sânge şi o viteză cuprinsă între 160 şi 200 km/h, conform anchetei ulterioare. A spulberat o maşină din faţă, care circula cu 62 km/h. Şoferul a murit pe loc, medicii au stabilit că i-a explodat inima din cauza compresiei exercitate de forţa uriaşă a impactului.

Darius Ţânţaş este o beizadea. Tatăl său este un multimilionar în euro care câştigă pe bandă rulantă lucrări la Agenţia Naţională a Apelor Române. Celălalt fiu al lui Ţânţas a călcat un poliţist vara aceasta, când se întorcea de la mare, în maşină cu manechina Natalia Mateuţ. Dosarul "Darius Ţânţaş" este unul dintre cele mai flagrante cazuri de muşamalizare a accidentelor mortale de pe şosele. Tânărul era băut, avea carnetul suspendat şi a fost dat în urmărire generală. Dar a primit doar o pedeapsă cu suspendare. E genul de caz care te face să arunci cu basca de pământ.

L-a lovit din spate ca un meteorit

Ne puteți urmări și pe Google News

Accidentul mortal a fost filmat cu un aparat radar fix. S-a întâmplat pe 7 septembrie 2008, la ora 5.15, în localitatea Ciuperceni, Satu Mare. Impactul din spate a fost atât de puternic încât Grigore Borhidan, un tânăr de 28 de ani, a murit înainte de a-şi da seama ce l-a lovit.

Tânţaş conducea un Mercedes CLS 63 şi a intrat în depăşirea unui autoturism care circula regulamentar cu 50 km/h. În faţa acestuia, circula un alt Mercedes E 200, condus de Grigore Borhidan. La revenirea pe banda de circulaţie, beizadeaua nu a mai văzut maşina condusă de Borhidean şi a intrat în plin în spatele acesteia. Experţii chemaţi să se pronunţe au ajuns la concluzia că viteza maşinii conduse de Ţânţas era de 167 de km/h în timp ce Mercedesul condus de tânărul care şi-a pierdut viaţa avea doar 62 km/h. Avocatul Vasile Gere, care reprezintă în justiţie interesele familiei lui Borhidan, spune că viteza reală era de 240 de km/h. "Şi expertiza s-a făcut cum s-a făcut. Experţii au refuzat să ţină cont de distrugerile celor două maşini. Totul în acest dosar, toţi procurorii sau judecătorii, cu mici excepţii, au lucrat pentru familia Ţânţaş", spune avocatul Gere.

A plecat din spital pentru a scăpa de alcoolemie

Beizadeaua a fost transportată la spitalul din Satu Mare cu fractură deschisă de femur. La primul contact cu pacientul, medicii şi-au dat seama că acesta este beat criţă. În foaia de observaţie medicul de gardă a notat: "Darius Ţânţaş se află sub influenţa alcoolului având o comportare agitată; orientare în timp şi spaţiu - confuz; judecată - incoerentă".

La două ore şi jumătate de la accident, la ora 7.40, poliţiştii le-au cerut medicilor să îi recolteze lui Darius Ţânţaş prima probă de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Rezultatul: 1,10 grame la mie. A două probă de sânge nu s-a mai recoltat niciodată. În practică se recoltează şi a doua probă de sânge, la o oră după prima, pentru a se vedea dacă alcoolemia este în creştere sau în descreştere. În cazul lui Ţânţaş nu a mai fost posibil deoarece a fost transferat la Baia Mare. Acest lucru s-a întâmplat sub ochii poliţiştilor, care nu au însoţit ambulanţa spre noua locaţie. La spitalul din Baia Mare, beizadeaua a stat internată câteva ore după care a fost transferată în Germania, cu o ambulanţă privată.

Nerecoltarea celei de-a doua probe de sânge este o practică şmecherească des folosită de cei care au relaţii în luma justiţiei. În lipsa celei de-a doua probe nu se poate efectua o expertiză judiciară care să stabilească valoarea alcoolemiei. De acest lucru s-a folosit şi Darius Ţânţaş.

Procurorul nu a văzut alcoolemia

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Darius Ţânţaş, pentru ucidere din culpă, reţinând că era sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru această faptă, Codul Penal prevede pedepse de la 5 la 15 ani. În 26 septembrie 2008 s-a cerut şi un mandat de arestare pe numele lui Darius Ţânţaş, şi a fost dat în urmărire generală. Văzând că lucrurile se complică, familia a făcut demersuri pentru întoarcerea acesteia în ţară şi predarea în faţa autorităţilor, lucru care s-a şi întâmplat pe 28 octombrie 2010.

Din acel moment, ancheta a fost dată peste cap. Procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică, scoţând din dosar condiţia agravantă a consumului de alcool. Darius Ţânţaş a fost brusc acuzat doar de omor din culpă, cu o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani şi pentru care se dă suspendare. A stat o lună şi trei săptămâni în arest preventiv după care, exact în Ajunul Crăciunului din 2008, a fost pus în libertate. Între timp s-a însurat, a divorţat după numai un an şi continuă să-şi trăiască viaţa luxoasă.

Un procuror miop: Sebastian Vălean

Procurorul Sebastian Aurel Vălean a făcut mari eforturi pentru a-l ajuta pe Ţânţaş. A menţionat în rechizitoriu că tânăra beizadea consumase băuturi cu mult ore înainte de producerea accidentului şi că "nivelul de îmbibaţie alcoolică în sânge al inculpatului nu se poate calcula deoarece există o singură probă de sânge". Aceasta deşi la dosar se afla fişa medicală completată de medicii de la Satu Mare şi buletinul de analiză a singurei probe prelevate.

Dar colac peste pupăză, Darius Ţânţaş avea şi permisul suspendat când a comis accidentul mortal, procurorii nemenţionând niciun cuvânt despre această circumstanţă agravantă. S-au limitat să deschidă un alt dosar pentru această infracţiune. Judecătoria Satu Mare l-a condamnat pe fiul de bani gata la trei ani cu suspendare.

În sfârşit, un judecător curajos

Lupta familiei Borhidan cu justiţia durează de 3 ani. Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a avut curaj în urmă cu câteva săptămâni să ceară rejudecarea dosarului, de data aceasta reţinându-se circumstanţa agravantă: con sumul de alcool.

"Motivarea legată de lipsa celei de a doua probe pentru recalcularea alcoolemiei este lipsă de suport juridic, atâta vreme cât existenţa unei probe biologice care atestă existen ţa unei alcoolemii peste limita legală se încadrează perfect pe dispoziţiile art. 178. Întregul probatoriu administrat în cursul urmăririi penale confirmă fără dubiu că la momentul producerii evenimentului rutier alcoolemia inculpatului depăşea limita admisă de lege", arată judecătorul.

Mai mult, judecătorul a hotărât conexarea dosarului cu permisul suspendat la accidentul mortal şi aplicarea unei singure pedepse. Darius Ţânţaş este din nou cu sabia deasupra capului.

La 5 dimineaţa, cu alcoolul în cap, Ţânţaş l-a spulberat pe Borhidan Cum se observă în schiţa de sus, Darius Ţânţaş s-a angajat într-o depăşire imprudentă. Avea 167 km/h, conform expertizei. Din faţă venea un alt automobil. Când Ţânţaş a văzut, era prea târziu. A revenit pe banda de pe care a plecat intrând cu viteză maximă în maşina condusă de Grigore Borhidan.

Experţii au presupus că Ţânţaş nici măcar n-a văzut că are un automobil în faţă. Impactul a fost atât de puternic încât maşina victimei a fost distrusă în proporţie de 70% (foto).

Şi vorbim de un Mercedes clasa E. Şoferul, Grigore Borhidan, a murit pe loc, medicii legişti menţionând un traumatism cranio-cerebral foarte grav şi explozia cordului din cauza compresiei. Borhidan s-a izbit violent de volan. În dreapta se afla o tânără care a suferit de asemenea leziuni grave. Aceasta însă şi-a protejat călăul după ce-a primit despăgubiri.

ARGINŢI

Martorul principal a descris imediat după accident beţia lui Darius Ţânţaş. După două luni a retractat tot

Înainte de a comite accidentul, Darius Ţânţaş a petrecut în două baruri din Satu Mare. A fost văzut de multe persoane dar care nu îşi aduc aminte să îl fi văzut consumând băuturi alcoolice.

"Dansa pe mese, se clătina vizibil"

Culmea este faptul că şi martora principală, care se afla în maşină cu Borhidan şi care l-a văzut pe Darius Ţânţaş consumând băuturi alcoolice şi-a schimbat declaraţia, după ce familia beizadelei a fost de acord cu plata despăgubirilor. Simona Bâlea se afla pe locul din dreapta a maşinii conduse de Grigore Borhidan. În declaraţia dată în ziua accidentului, Simona le spunea anchetatorilor că se afla în barul Score Pub şi că l-a văzut pe Darius Ţânţaş. "Am sesizat că Darius Ţânţaş se clătina vizibil pe picioare, dansând chiar pe masa pe care o ocupa şi pe care se aflau pahare de băutură. În clubul Score Pub am observat cum Darius Ţânţaş bea şampanie".

După două luni, acelaşi martor şi-a retras plângerea ca urmare a împăcării părţilor. În noua declaraţie Simona Bâlea nu a mai văzut nimic. A negat că Darius Ţânţaş a consumat alcool în cele două baruri. Judecătorul n-a avut curiozitatea s-o citeze în proces ca să se convingă dacă a minţit sau a spus adevărul.

Salvarea i-a albit cazierul beizadelei Ţânţaş

Darius Ţânţaş spune că în seara cu pricina nu a băut decât 50 de grame de wisky şi că nu ştie de unde i se trage povestea cu alcoolemia.

"În seara de 7 septembrie 2008 am fost la barul Wodoo din Satu Mare şi am consumat 50 de grame de wisky. Am urcat în maşină şi am pornit spre Negreşti Oaş. La ieşirea din localitatea Ciuperceni am vrut să depăşesc o maşină. Eram pe banda din stânga când autoturismul din faţa mea mi-a luat faţa. Pentru că venea o maşină din faţa mea nu am putut să finalizez depăşirea, am trecut pe banda din dreapta şi l-am lovit în spate. La acel moment, aveam aproximativ 110 km/h", spune Darius Ţânţaş.

Nici fuga dintr-un spital în altul nu este văzută ca o încercare de a scăpa de recoltarea de probe biologice. De la Satu Mare, Darius a plecat la Baia Mare pentru că aşa i-ar fi spus medicii. Darius Ţânţaş spune că a plecat de la Baia Mare, din nou, la cererea părinţilor. "Din spitalul din Baia Mare am plecat la cererea părinţilor mei. M-am trezit din nou în salvare, în drum spre Germania şi nu am ştiut cine mă transportă pentru că primisem morfină", a mai spus Darius Ţânţaş.

OMOARĂ PENTRU CĂ NU PĂŢEŞTE NIMIC

Ţânţaş avea un cazier rutier înfiorător

În momentul în care a produs accidentul de circulaţie Darius Ţânţaş nu era la prima abatere pe drumurile publice. Cazierul auto este plin de fapte comise de tânăr încă de când avea 18 ani.

18.10.2005 - Darius Ţânţaş a fost depistat conducând pe drumurile publice cu peste 50 de km/h faţă de limita legală dar nu i-a fost luat permisul pentru că nu l-a prezentat;

4.05.2006 - Din nou Darius Ţânţaş a fost prins de poliţişti conducânt cu viteză foarte mare. A rămas cu permisul pentru că le-a spus poliţiştilor că nu îl are asupra lui;

16.09.2006 - Darius Ţânţaş comite infracţiunea de părăsire a locului accidentului. Este condamnat definitiv de către Curtea de Apel Oradea la un an de zile de închisoare cu suspendare. La momentul respectiv, Darius Ţânţaş a prezentat un permis de conducere emis în SUA, păstrându-l pe cel românesc.

7.09.2008 - comite accidentul de circulaţie pe raza localităţii Ciuperceni în care îşi pierde viaţa Grigore Borhidean. Foarte ciudat, instanţa a stabilit despăgubiri mai mari chiar decât ceruseră rudele victimelor. "Ne-au dat ca să ne închidă gura", spune avocatul Vasile Ghere. Citiţi şi:

  • Accidentele produse de nebunii şoselelor, un mod legal de a omorî oameni
  • Cum să-i frânăm pe şoferii vitezomani care spulberă vieţi pe şosele
  • Interlopul care a zdrobit două surori gemene va fi cercetat în libertate