DOSARUL TRANSFORMATORUL. 27 ianuarie, ziua decisivă pentru Relu Fenechiu. Curtea Supremă a decis că nu acceptă noi probe în proces

DOSARUL TRANSFORMATORUL. 27 ianuarie, ziua decisivă pentru Relu Fenechiu. Curtea Supremă a decis că nu acceptă noi probe în proces

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat astăzi recursul în dosarul ''Transformatorul'', în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

UPDATE Completul de cinci judecători al instanței supreme a respins majoritatea cererilor făcute de avocații fostului ministru. Magistrații au decis să nu mai fie audiați noi martori și să nu se facă noi expertize. Totuși, aceștia au decis să primească la dosar o expertiză extra-judiciară făcută de Fenechiu. Ultimul termen al dosarului, când se vor pune concluziile finale a fost stabilit pentru 27 ianuarie. Completul de 5 judecători urmează să se pronunţe pe o solicitare făcută de avocaţii lui Relu Fenechiu, care cere noi probe în acest dosar: audieri de martori şi expertize de specialitate. Tot la ultimul termen, Relu Fenechiu şi fratele său, Lucian, au dat declaraţii amănunţite despre faptele de corupţie de care sunt acuzaţi.

  • CAZUL Transformatorul. Fenechiu, ultimul cuvânt în fața JUDECĂTORILOR. Instanța a rămas în pronunțare

Toţi inculpaţii vor fi audiaţi La termenul din 9 decembrie 2013, avocaţii ar fi trebuit să depună în scris toate motivele avute în vedere la declararea recursurilor, lucru care nu s-a întâmplat. Preşedinta completului de judecată, Livia Stanciu, le-a atras atenţia avocaţilor că este pentru ultima oară când mai amână dosarul pe aceste motive de procedură, asigurându-i că pe 7 ianuarie toţi inculpaţii vor fi audiaţi. Pe 12 iulie, un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la 5 ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui acestuia, Lucian Fenechiu.

Toate condamnările din dosar: Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare Deciziile au fost contestate la completul de 5 judecători de la . Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul, aproximativ 7 milioane de lei, şi a menţinut sechestrele asiguratorii puse pe case, conturi şi autoturisme. "Dosarul Transfomatorul" În "Dosarul Transformatorul", Relu Fenechiu, fratele său Lucian Fenechiu şi unul dintre partenerii de afaceri, Bogdan Damian, au fost trimişi în judecată pentru 39 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi 7 acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În total: 46 de infracţiuni. Combinaţia cu bulibaşa Ceilalţi trei acuzaţi -Ioan Turbatu, Ion Mărghidan, Petru Andronache- sunt foştii şefi ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, care au avizat achiziţiile frauduloase şi au favorizat firmele din Grupul Fene. Prejudiciul este de aproximativ şapte milioane de lei. Era vorba, în special, de achiziţii de transformatoare electrice vechi, cumpărate ca şi cum ar fi noi. În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că trei dintre firmele controlate de Relu Fenechiu (Fene Grup, Tehnorom şi La Rocca) au cumpărat echipamentele de la Dragoş Stănescu, unul dintre liderii romilor din judeţul Iaşi. Echipamentele erau din anii ’70, dar au fost vândute ca noi şi la preţuri supraevaluate către SISEE Moldova. Bulibaşa a turnat la DNA că i-a avut parteneri de afaceri pe cei doi fraţi Fenechiu şi că "le-a vândut toată marfa de pe stoc". Mai mult, angajaţii acestuia au explicat că transformatoarele erau de la fier vechi.

Ne puteți urmări și pe Google News