Două direcții în PNL: colaborare cu PSD sau trântirea Guvernului

Două direcții în PNL: colaborare cu PSD sau trântirea Guvernului

Lideri ai noului PNL s-au întâlnit, ieri, în prima ședință din noul an, unde s-au stabilit, în linii mari, direcțiile strategice pentru 2015. Astfel, programul de guvernare are termen de finalizare data de 28 februarie, urmând ca o moțiune de cenzură să fie depusă ulterior. „Ca urmare a dialogului pe care l-am avut și cu premierul desemnat, Cătălin Predoiu, suntem în etapa în care se merge spre finalizarea proiectului de viziune guvernamentală, proiect care are termen 28 februarie”, a spus Alina Gorghiu, la finalul ședinței PNL. Anterior, ea a făcut referire la cum dorește PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate.

 „Desigur, nu suntem copii, știm că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituția”, a precizat însă Gorghiu. Și asta pentru că declanșarea alegerilor anticipate este determinată de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.

Predoiu, premier oficial, MRU aspirant

Dacă varianta oficială de premier a PNL este Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu țintește și el aceeași funcție, acesta fiind susținut și de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, potrivit unor surse liberale. În ceea ce privește calendarul fuziunii dintre cele două partide, s-a decis ca în teritoriu să se meargă pe structuri bicefale, tocmai pentru a nu fi create nemulțumiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima ședință a noului PNL nu a fost lipsită de diferende între cei doi copreședinți. Alinei Gorghiu i s-a cerut opinia în legătură cu oportunitatea unei colaborări dintre PNL și PSD, propunere făcută de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. În timp ce Gorghiu tocmai spunea că PNL este deschis la astfel de colaborări pe proiecte concrete, Vasile Blaga a întrerupt-o, brusc: „De acord cu dialogul, dar guvern nu cu PSD. Ar fi și absurd: depunem moțiune de cenzură împotriva PSD și apoi să facem guvern cu PSD”.

În plus, în interiorul ședinței s-a stabilit să se solicite Parlamentului convocarea pe 26 ianuarie a Comisiei de Cod electoral. Blaga a arătat că PNL propune, în Legea alegerilor locale, ca primarii și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin. De asemenea, el a indicat că PNL vrea sistem de vot mixt pentru alegerea Parlamentului, care să fie bicameral, dar cu un număr mai restrâns de parlamentari.

Iohannis, consultări cu partidele

Săptămâna viitoare, președintele Klaus Iohannis va chema la consultări partidele parlamentare. Șeful statului va discuta cu fiecare partid în parte. Astfel, mai întâi vor fi invitate la Cotroceni formațiunile politice aflate la putere, iar ulterior cele din opoziție, urmând să aibă loc discuții care ar trebui să stabilească modul de colaborare dintre președinte și partide. Între timp, președintele Iohannis se va întâlni și cu premierul Victor Ponta, în seria de întrevederi săptămânale anunțată deja de șeful PSD.

Ponta: Anticipatele, 100 de zile de instabilitate

Victor Ponta a reacționat pe Facebook referitor la dorința liberalilor de a avea alegeri anticipate, afirmând că o astfel de situație ar însemna o criză politică sintetizată în 100 de zile de instabilitate, până la alegerea unui nou Legislativ. Ponta mai spune că PNL trebuie să aibă în vedere că scrutinul ar avea loc în baza acutalei legi electorale, ceea ce înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroși. Premierul conchide că este nevoie de un consens politic pe modificarea legii electorale, a Constituției, a legii finanțării partidelor și a regionalizării, după care pot fi făcute și alegeri.