PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Opinii EVZ

Dragi guvernanți, în loc să-i ARESTAȚI pe medici pentru că iau șpagă, nu mai bine LE MĂRIȚI SALARIILE? Construim un Stat Polițienesc în locul unui Stat Decent

Autor: | | 354 Comentarii | 15474 Vizualizari
Dan Andronic
Nu cred că există vreun om care să nu aibă o poveste legată de sistemul de sănătate din România. Care s-a terminat cu bine datorită abnegației și profesionalismului unor medici. Sau nu… Dar sunt foarte rare cazurile în care vina pentru un sfârșit tragic a aparținut modului în care un medic a respectat jurământul depus. A fi medic, îmi spunea cineva, odată, înseamnă în primul rând să ai vocație. Să vrei să salvezi oameni. Sunt puțini aceia care se duc, imediat după bacalaureat, la 18-19 ani, la Facultatea de Medicină cu gândul că va veni o vreme când vor lua nenumărate plicuri cu bani. Pleacă la drum cu entuziasm, își aleg o meserie nobilă, nu o carieră bănoasă.

Nu cred că există vreun om care a trecut prin spitalele din România și care să nu fi dat bani, în plic, sau direct în buzunar. Unui medic, asistente sau brancardier. Șpagă, cum este ea denumită în limbajul de specialitate al DNA. E o parte a culturii noastre, încă dinainte de 1989. Am făcut-o, de fiecare dată, de pe vremea lui Ceaușescu, până în vremurile lui Iliescu și Iohannis, având sentimentul că ajutăm un medic să trăiască mai bine. Nu am dat bani pentru că altfel nu am fi fost primiți în spital sau pentru că ni s-ar fi refuzat tratamentul. Sunt convins că există și asemenea cazuri, dar ele sunt excepția, nu regula!

De ce deschid acest subiect? Cred că de undeva trebuie începută o dezbatere, pentru că ar trebui spuse lucrurile așa cum se prezintă ele cu adevărat, în viață, nu în statistici. Sau în știrile de la ora 5…

Mărturisesc că m-a stimulat și un articol din Ziarul Financiar care ne atrăgea atenția că România cheltuie 6,3 la sută din PIB pentru siguranță națională și ordine publică. Față de 3,7 la sută, media UE. Adică tot ceea ce înseamnă stat polițienesc, așa cum se exprima autorul, este foarte bine bugetat în România. Germania alocă 3,6 la sută din PIB, iar Danemarca doar 1,7 la sută pentru instituțiile de forță. Așa că m-am gândit, oare cum arată un spital din Danemarca? Cât câștigă un medic rezident german? Dar un profesor de liceu? Ce fel de Stat construim, în condițiile în care art 47 din Constituția României spune: “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”...

Concluzia mea a fost că merită vorbit cu sinceritate despre sistemul de sănătate din România. În mod cert, același standard poate fi aplicat și la profesori, funcționari, etc. Dar, așa cum spune românul, cu sănătatea nu te joci! Sau, indiferent câți bani ai avea, Moartea te ajunge din urmă!

Experiența mea în zona asta? Din păcate, am trecut prin multe momente grele, iar într-unul din ele am fost nevoit să constat cum într-un spital din București, la secția de terapie intensivă nou-născuți nu găseai săpun și prosoape, dar aveai un medic care lucra și 72 de ore, fără pauză. Pentru că în aceea secție nu erau decât doi medici, iar unul dintre ei era plecat la un congres.

Într-altul am văzut un manager de spital care se luptă cu Sistemul și reușea să mute munți de hârțoage în așa fel încât să schimbe realitatea care i se impunea. Ca să lase în urmă, atunci când vreun politician va decide să-l schimbe,  un spital cu servicii medicale la nivel decent, pentru toți. Ținând piept mafiei cu medicamente, aparatură, servicii. Cu alte cuvinte, chivernisindu-și banii. Puțini și râvniți.

Așa cum souneam, toți avem povești legate de sistemul de sănătate. Ca urmare, ne-am mobilizat și am declanșat în EvZ un serial intitulat “Medicul de Gardă”, dezvăluind, alături de colegii mei, încă de acum doi ani, ceea ce DNA află cu surprindere zilele astea. Ceea ce se știa de ani de zile, de fapt. Dar nimeni nu a fost interesat să meargă mai departe! Am fost dați în judecată, am dovedit instanței că nu fabulăm, am câștigat.

Acum asistăm la o întreagă campanie instituțională, prin care medicii sunt denunțați, supravegheați, interceptați, arestați. Rețete false, adeverințe de invaliditate măsluite, operații banale condiționate de plicul cu șpagă. Cam astea sunt știrile care ne înconjoară. Rezultă că medicii sunt căpușele unui sistem bolnav. Numai că aceasta este o diversiune clasică. Se spun foarte puține lucruri despre multinaționalele care se joacă cu miliardele de euro anual alocate medicamentelor, despre studiile comandate șefilor de clinici, importuri de aparatură,  despre Adevărata Mafie din Sistem. Ni se oferă zilnic, un medicament amar, pe o foarte mică bucățică de zahăr. Ca în copilărie.

Nu ni se spune, la fel de brutal, o altă realitate: în timp ce salariile a 50 de demnitari au fost majorate (la cererea lor, să nu fim naivi!), salariile medicilor au rămas aceleași. Adică, pentru a fi mai clar, după 6 ani de facultate și zeci de examene, un medic rezident trebuie să se descurce cu 1400 de lei. Pe lună, căci pe Pământ nu ar avea cum! Iar acesta este venitul pe care îl ia vreo 4-5 ani, după care, pe la 30 de ani, când devine medic specialist, este plătit cu fabuloasa sumă de 2400 de lei. Încă mulți ani buni!

Deci, urmează întrebarea firească: dacă Președintele României nu putea trăi dintr-un salariu de 1000 de euro pe lună (cum a avut până zilele trecute), în condițiile în care are masă, casă, transport, plătit de Stat, respectiv contribuabilul român, cum ar putea să o facă un medic rezident, care pleacă acasă, în fiecare lună, cu 300 de euro în buzunar? Nu poate, dar n-are încotro, acesta este cel mai simplu răspuns!

Știți cât costă un stetoscop decent, fără de care nici nu-ți dai seama care-i diferența între un medic și un asistent? 500 de lei. Dar un tratat medical mai recent? Vreo 5-600 de euro. Adică salariul unui medic rezident pe o lună și jumătate. Aveți idee câți medici rezidenți trăiesc prin rezerve de spital, sau mănâncă din norma bolnavilor? Nici eu nu am, dar sunt foarte mulți!

ÎCCJ i-a declarat pe medicii angajați la stat, funcționari publici! Genial, din perspectiva aplicării Codului Penal, dar falimentar din cea a Codului Muncii. De acum, dacă vor vrea, medicii vor munci doar 8 ore pe zi, vor cere bani pentru orele suplimentare, vor face sindicat sau mai știu eu ce! Dacă sunt funcționari publici atunci când sunt arestați, ar trebui tratați ca funcționari publici și atunci când vin la spital.

Dragi guvernanți, lupta anticorupție este necesară în România, nimeni nu contestă acest lucru, dar v-ați grăbit să măriți salariile procurorilor, judecătorilor, politicienilor și ați uitat să măriți salariile medicilor. Sau pe cele ale profesorilor!

Nu aș vrea să înțeleagă cineva că pledez pentru perpetuarea sistemului, dar nu cred că un om normal va dori ca în locul unui salariu decent să ia un plic cu bani și niște ani de pușcărie. Ceea ce încerc să spun este că de undeva trebuie începută adevărata reformă a Statului. Iar noi, ca de obicei, am luat-o pe drumul cel mai lung.

Uitând că, după cum îmi spunea un medic, indiferent câți bani ai avea, Moartea te ajunge din urmă…

 

REACȚII

Editorialul de mai sus a provocat numeroase reacții, pro și contra, din partea cititorilor, pe forumul EVZ. În limita spațiului, le prezentăm pe cele mai semnificative.

 • asandi-el: Cu siguranță că sunt și medici care nu fac față. Sunt zeci și zeci. Dar restul până la zeci de mii? În Occident se spune că, dacă vrei un medic bun, să cauți un român. Nu e banc! Ce malpraxis e ăla când n-ai cu ce să lucrezi? E ca și când tu faci șuruburile cu strungul din „cele două războaie”.
 • nicolae: Medicii sunt una dintre cele mai corupte, dacă nu cea mai coruptă meserie și datorită pacienților care contribuie benevol la această situație. Șpaga din spitale este generalizată începând cu portarii și brancardierii sau liftierii. Am asistat la modul în care o bătrânică, cu un venit minor, a schimbat o bacnotă de zece lei în bacnote de un leu pentru a le da asistentelor să o bage în seamă. Spre surprinderea mea, într-un Institut de Oncologie, am văzut că acestă sumă „imensă” a fost acceptată.
 • hipocritu: Când îți crapă burta sau capul de durere, sau îți pățește ceva rău unul din familie, abia atunci vezi ce nu vrei să vezi: Ți-ai vinde și casa numai să scapi/să scape! Să aibă cine să te trateze și cu ce s-o facă, aici. Că dacă mergi în Turcia, sau altundeva, cam atât te costă!
 • @hipocritu: Și instalatorul care te scapă de inundația din casă, sau vatmanul care conduce tramvaiul merită același respect, pentru că în mâinile lui îți stă viața. Grandomania și hoțiile doctorilor din România disprețuiesc românii. Au într-adevăr salariile mici, dar nu este vina pacienților.
 • caterpilaru: Toată lumea vrea doctori și sistem medical performant, dar nu interesează cum: 75% nu-și plătesc nici măcar asigurarea medicală. În toată lumea, serviciul medical e cel mai scump, numai în Românika trebuie să fie ieftin, dacă nu gratuit. Medicina funcționează după reguli de piață. Preț mic înseamnă produs prost și faliment accelerat. Falimentul sistemului, nu al medicului hulit. Medicul, lăsat singur, e obligat să găsească soluții! 
 • Cic: Medicii să lupte pentru drepturile lor, dar să nu mai ceară, să nu mai ia, bani de la bolnavi, ca bișnițarii. Trebuie să punem piciorul în prag pentru a șterge această mentalitate.
 • Val: Sistemul de Sănătate are nevoie de transparență. Ar trebui ca toate cifrele să fie publice, doar sunt bani publici. Acest sistem de Sănătate e o mare „gaură neagră”. Cine știe câți bani sunt alocați anual? Cum sunt administrați și de către cine?
 • Gabbi: Toți vor bani de la pacient. Am fost în spital și până și infirmierele cerșesc bani. În fiecare dimineață venea infirmiera și tot lovea cu mătura de patul meu, intenționat. Se uita urât la mine pentru că eram singura persoană din salon care nu i-a dat nimic.
 • emarcu: Domnule Andronic, aveți dreptate, oamenii nu fac Medicina pentru că vor ciubuc și brățări de oțel, ci pentru că simt nevoia să ajute. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facă „muncă patriotică” toată viața. Fiecare val de arestări între medici, va fi urmat de un val de emigrari. Nu numai medicii tineri pleacă, plecăm și noi, cei cu 20-25 de ani de vechime. Tentația unui salariu decent fără riscuri și umilințe e prea mare.
 • Eva: Măriți întâi salariile medicilor și apoi arestați-i dacă mai pun mâna pe șpăgi. Dacă nu-și vor primi drepturile cuvenite, toți medicii buni vor pleca din țară, iar ceilalți vă vor ucide din incompentență și nepăsare. Asta vreți?
 • Anca: De ce să ia șpagă? Știu profesori universitari care operează numai cu șpagă de zeci de milioane. Păi ei au salarii de la 6.000 de lei în sus. O consultație costă de te ustură. Dacă ești medic competent nu ceri mită. Dacă omul vrea să îți mulțumească, îți dă el. Aia nu e mită, e cadou.
 • ^ Mihai: Este trist și jenant că sunt medici care trebuie să trăiască modest. Un medic ar trebui să aibă statutul respectat și plătit pe măsură.
 • Gabbi: Vezi pacienți care ajung la medic la timp, le dă un diagnostic tâmpit și moare omul în câteva zile. Ce respect să merite? Te-ai făcut medic să salvezi omul și să îl tratezi să se facă bine, nu să stai cu mâna întinsă să îți dea șpagă(...).
 • Asta este exact degeaba: Nu vor fi servicii mai bune. În primul rând cred că trebuie făcută curățenie. S-a format o mafie prin spitale, mai ceva ca în partide. Se plâng că nu sunt medici, dar când se fac angajari numai pilele intră.
 • Cătălin: Salariile medicilor trebuiau mărite semnificativ demult, dar, din pacate, cei care ar fi trebuit/ trebuie să le reprezinte interesele erau preocupați de rezolvarea propriilor probleme. Am doi frați care au plecat din țară și fac medicina în altă parte, iar unul dintre ei tocmai fiindcă nu dorea să trăiască din plicuri, vin și găini.
 • Ion Ionel: Sigur, corupția trebuie combătută. Dar un medic pe mâna căruia ne lăsăm viața trebue să aibă mijloacele materiale potrivite nevoilor și pretențiilor noastre de la el, de a ne oferi cel mai bun ajutor medical. Cât primește un incult de parlamentar pentru timpul efectiv cât lucrează, și cât primește un medic?

Tag-uri: editorial dan andronic, guvern, guvernul romaniei, salarii medici, spaga medici, mita medici, salarii medici romania, medicul de garda, codul penal, medicina, facultatea de medicina, iccj, inalta curte de casatie si justitie, medici functionari publici, codul muncii
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragi guvernanți, în loc să-i ARESTAȚI pe medici pentru că iau șpagă, nu mai bine LE MĂRIȚI SALARIILE? Construim un Stat Polițienesc în locul unui Stat Decent.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
 • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
 • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi