Dragnea despre modificările privind angajarea rudelor parlamentarilor: "Un demers nefericit". Gorghiu, despre colegii din PNL care au votat acest proiect: "Atât i-a dus capul"

Dragnea despre modificările privind angajarea rudelor parlamentarilor: "Un demers nefericit". Gorghiu, despre colegii din PNL care au votat acest proiect: "Atât i-a dus capul"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră "un demers nefericit" propunerea legislativă care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul deputaţilor şi senatorilor care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013, respectiv anterior intrării în vigoare a dispoziţiilor din Statutul parlamentarilor care interziceau acest lucru.

Propunerea precizează că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-şi pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv şi nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârşite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziţii, adică înainte de 21 august 2013.

"Din punctul meu de vedere, îmi asum faptul că nu am fost atent, mi se pare un demers nefericit, nu văd ce efecte poate să aibă, doar subiecte de discuţie", a spus Dragnea, întrebat în legătură cu această decizie a Parlamentului.

El a spus că, din ce a înţeles, nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese şi nu ştie ce spune ANI în această privinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din ce am înţeles de la colegii mei, nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese. Eu nu am votat, nu am fost în plen când s-a votat şi m-am uitat cu atenţie pe articolul de lege, doar pe interpretare. Am înţeles că a fost Legea statutului parlamentarilor în 2006, modificată în 2013. Până în 2013 nu exista o prevedere prin care să se interzică angajarea rudelor. Această interdicţie a apărut în 2013 şi ceea ce s-a votat astăzi clarifică faptul că nu se poate aplica o lege retroactiv. Am văzut şi comentarii că de azi înainte parlamentarii îşi pot angaja rudele. Nu, categoric nu. Doar că acea prevedere este valabilă din 2013 încoace, nu înainte. Asta scrie şi în articol. Am înţeles că se depune o contestaţie la CCR şi cel mai bine este să aşteptăm decizia Curţii, după care o să discutăm", a explicat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, colegii săi parlamentari au crezut că prin acest proiect se clarifică o problemă.

"Nu ştiu ce spune ANI. Dacă articolul de astăzi este inutil şi nu are niciun efect, cu atât mai bine, este un articol de lege în care colegii mei au crezut că pot să clarifice această problemă. Până la urmă, CCR va adopta o soluţie pe care o vom respecta cu toţii", a adăugat Dragnea.

La rândul său, co- preşedintele PNL Alina Gorghiu s-a declarat ''neplăcut surprinsă'' de faptul că şi colegii săi, senatori şi deputaţi liberali, care au fost prezenţi la plenul reunit al Parlamentului, au votat pentru adoptarea legii prin care aleşii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013 nu pot fi urmăriţi de ANI.

"Înţeleg că s-a votat unanim. Credeţi-mă că sunt neplăcut surprinsă. Atât i-a dus capul. Mai mult de atâta nu am ce să comentez şi o să-i întreb şi eu pe cei doi lideri de grup de la noi, că de la PSD nu pot să am pretenţii, eram obişnuită să voteze aşa. Mă surprinde că sunt colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD. (...) Nu pot să-i înţeleg pe cei care au votat dezincriminarea faptelor de conflict de interese anterioare. O să cer o explicaţie. Nu mă puneţi să vă spun acum despre sancţiuni pentru că aş vrea să aud ceea ce spun liderii de grup", a spus Alina Gorghiu, la Parlament.

Parlamentul a adoptat miercuri o propunere legislativă prin care senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriţi de Agenţia Naţională de Integritate.