Dragnea l-a tras pe Oprișan după el, în dosarul „Referendumul fraudat”

Dragnea l-a tras pe Oprișan după el, în dosarul „Referendumul fraudat”

Baronul de Vrancea a predat lecții de democrație la Instanța Supremă: a spus lozinci patriotice și a ridicat în slăvi PSD și organizația pe care o reprezintă. Nu a recunoscut nicio fraudă majoră a referendumului din 2012 și a atacat procurorii DNA când a susținut că dosarul este unul politic.

La termenul de ieri al dosarului „Referendumului fraudat”, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, ar fi trebuit să dea declarații în fața celor trei judecătoare. Nu a venit, dar s-a prezentat, în schimb, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și vicepreședinte al PSD, alături de alți trei deputați PSD.

Mobilizarea din PSD

Printr-un discurs revolu țio nar și limbaj de lemn, Oprișan a încercat să explice magistraților că procesul lui Dragnea este o mascaradă. El a vrut să acrediteze ideea că, dincolo de cazurile izolate, când s-a votat multiplu sau s-a pierdut vreo ștampilă, acțiunile șefului coordonator de campanie, actualul vicepremier Liviu Dragnea, au fost perfect legale, dosarul fiind unul „politic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punctul său de vedere, organizația pe care o conduce și-a făcut doar datoria și a stimulat oamenii să iasă la vot. El a explicat că, în fiecare bloc, partidul are un responsabil care are obligația de a scoate oamenii, din ușă în ușă, la vot.

Telefoane pentru alegeri

Despre aplicația informatică despre care DNA susține că i-a ajutat pe social-democrați să știe în timp real cum au votat alegătorii, Oprișan a susținut că nu este ilegală. La fel a spus despre telefoanele mobile cumpărate de partid și distribuite reprezentanților PSD din fiecare secție de votare, telefoane prin care s-au transmis SMS-uri către și dinspre Liviu Dragnea.

Oprișan a început apoi săși laude oamenii de la Vrancea și să susțină că nu a băgat în seamă SMS-urile primite de la Dragnea, deoarece ei știu mai bine ce au de făcut. „Organizația Vrancea este una dintre cele mai importante din țară. Nu mi-am făcut probleme în a atinge un prag anume. Suntem implicați mai mult decât alții. Noi ne făceam oricum datoria. Nu prea ne conformăm adreselor de la Centru. Avem strategii proprii”, a continuat, cu înflăcărare, Oprișan. Încurajat de statutul de martor, baronul local a început să țină o lecție de cultură civică, explicând sistemele de vot din Belgia și Grecia, unde votul este obligatoriu. A fost oprit de Corina Jîjîie, președinta de Complet care judecă dosarul.

Oprișan a încheiat cu un ton ridicat, ca într-un discurs electoral, și a afirmat că acest „dosar e o jignire la adresa judecătorilor. Este un dosar politic. Liviu Dragnea nu mi-a cerut nimic. Ne-am sfătuit să ne facem datoria față de România”, a încheiat Oprișan, în timp ce judecătoarele zâmbeau ironic.

Termene zilnice

Procesul s-a finalizat cu audierea celorlalți martori din dosar, noul termen fiind stabilit pentru astăzi, când vor fi audiați alți participanți la referendumul din iulie 2012.

Anchetatorii susţin că, în fraudarea referendumului, Dragnea a fost susţinut de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Complicii au fost trimişi în judecată pentru falsificarea documentelor electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele ștampilate de alegători.

Despre democrație în America

Oprișan le-a povestit magistraților că a văzut cu ochii lui cum erau aduși oamenii la vot și în America: „În democrații pe care le iubim, precum America, alegătorii sunt aduși cu autocarul și transportați înapoi. Numai la noi este denumit, impropriu, turism electoral. Acolo, autocarul vine și oprește la 250 de metri de secția de votare și coboară activistul care face prezența alegătorilor. Așa am văzut cu ochii mei”. Ce a omis să spună Oprișan este că, în America, dreptul la vot este exercitat doar de cei care s-au înregistrat în prealabil, adică și-au trimis datele de identificare, inclusiv online, la circumscripțiile unde domiciliază

„Glumițele” lui Liviu Dragnea

Audierile au continuat cu fostul director de campanie al PSD Teleorman, actualul deputat PSD Valentin Boboc. Susține că interceptarea de la dosar carel privește a fost o glumă pe care Liviu Dragnea i-a spus-o pentru a scoate un rezultat bun. „În glumă mi-a spus: Hai, mișcați-vă și voi, adică a zis să continuăm ca să crească prezența, cerându-mi să scot lumea la vot: «Îi legați, îi luați în brațe, îi rugați»”.

FOTO: Adrian Simionescu FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Păreri diverse

Un alt deputat liberal, Marin Almăjanu, a arătat că, din punctul său de vedere nu este în regulă să îndemni alegătorii să voteze în ziua votului, „A fost o videoconferință cu domnul Dragnea, care a făcut apel să convingem lumea să iasă la vot”, a susținut Almăjanu.

FOTO: Valentin Boboc FOTO: NICU DÎRDÎIAC

El a fost contrazis de colegul social-democrat Adrian Simionescu, deputat PSD de Teleorman, care a reușit performanța să se contrazică singur în declarația dată în fața judecătorilor: „Nu e ilegal să ceri să se ducă cetățenii la vot, ci să spui cu cine să voteze. E ilegal să îndemni să meargă la vot”.