Dragostea ne zdruncină creierii. Savanții au aflat ce se petrece în capul nostru atunci când iubim

Dragostea ne zdruncină creierii. Savanții au aflat ce se petrece în capul nostru atunci când iubim

După ce au scanat activitatea cerebrală a persoanelor îndrăgostite și au comparat-o cu a celor care au susținut că nu iubesc sau nu li s-au aprins vreodată călcâiele după cineva, oamenii de știință au putut să realizeze o hartă a schimbărilor care au loc la nivelul creierului

Cu ajutorul RMN-ului au fost identificate mai multe zone ale creierului implicate în procesul amoros și una singură – nucleul caudat – căreia îi revenit dificila sarcină de a se ocupa de despărțire. Un cocktail de chimicale duce mesajele dintr-o regiune în alta.

În cadrul unei cercetări întreprinse de Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei, China, au fost scanate 100 de persoane extrem de îndrăgostite sau care încheiaseră recent o relație amoroasă. Li s-a spus să se relaxeze și apoi li s-au arătat fotografii cu persoana iubita, pentru a putea surprinde schimbările apărute la nivelul creierului și felul în care colaborează diversele regiuni cerebrale.

Rezultatele au arătat faptul că ariile implicate în acest proces sunt cele asociate cu recompensa, motivația, emoția și tulburarea obsesiv-compulsivă. Alte regiuni ar mai fi globus pallidus, substantia nigra, nucleul Raphe, talamusul, cortexul insular, cingulat anterior şi cingulat posterior, implicate în ataşamentul matern, ceea ce arată că modalitatea de ataşament influenţează iubirea. Scopul sistemului de ataşament este siguranţa resimţită, persoana iubită dând sentimentul de siguranţă. Nu în cele din urmă, sunt implicaţi hipotalamusul şi hipocampul posterior, aceste structuri fiind legate de frecvenţa sexuală.

Ne puteți urmări și pe Google News