Drama unui tânăr de 19 ani, trimis acasă de la spital. „Mămică aprinde becul că mi-e rău. A cuprins-o şi a murit în braţele ei”. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii verifică cazul

Drama unui tânăr de 19 ani, trimis acasă de la spital. „Mămică aprinde becul că mi-e rău. A cuprins-o şi a murit în braţele ei”. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii verifică cazul

Zilele trecute, scriam despre drama unui tânăr de 19 ani, Ilie Mutescu, din comuna suceveană Vicovu de Jos, care dădea în aceste zile examenul de bacalaureat, însă a murit săptămâna trecută, la o zi după ce a fost la spital, cu dureri de burtă, însă medicii l-au trimis acasă, dându-i o reţetă şi spunându-i că nu e nimic grav.

Ilie a murit în urma unei ocluzii intestinale. S-a stins în braţele mamei sale.

„A spus: <Mămică, aprinde becul că mi-e rău>. S-a repezit în braţele ei, a cuprins-o pe maică-sa, maică-sa l-a cuprins... şi a murit”, povesteşte o mătuşă de-a tânărului, Aurelia Cenuşă.

Ieri, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a venit în control la Spitalul Rădăuţi, acolo unde tânărul de 19 ani a fost investigat şi lăsat să plece, cu o banală reţetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

După mai multe zile de tăcere, conducerea spitalului rădăuţean a trimis un comunicat de presă în care, culmea, se dă vina pe rudele tânărului. În comunicatul semnat de directorul spitalului, Dorin Tibeică, se arată că medicul de gardă i-a spus tânărului şi aparţinătorilor acestuia (mama şi sora) să rămână sub supraveghere la Urgenţe, însă aceştia ar fi refuzat, pe motiv că elevul dorea să meargă la o mănăstire să se roage pentru examene.

„În zilele următoare, pacientul trebuia să susţină o probă de bacalaureat şi dorea să se pregătească în vederea susţinerii examenului. În condiţiile date, medicul de gardă îi prescrie o reţetă şi recomandări de investigaţii de laborator urmând ca, după susţinerea probei de bacalaureat, pacientul să vină să fie revăzut sau la nevoie să se adreseze spitalului oricând”, se arată în comunicatul remis de reprezentanţii spitalului.

Întrebat dacă există o declaraţie sub semnătură a tânărului sau a rudelor acestuia prin care refuză să rămână în spital, directorul Tibeică se eschivează: „Nu pot să răspund acum la astfel de întrebări. Este un caz medico-legal şi o anchetă în derulare a organelor abilitate”.

De cealaltă parte, rudele îndoliate ale lui Ilie Mutescu susţin contrariul celor afirmate de conducerea spitalului din Rădăuţi.

„Trebuia să se vadă la ecograf şi să-l oprească dacă o văzut că era ceva mai rău, să-l oprească la spital, să nu-l trimită acasă şi a doua zi să moară în mâinile mele ... şi n-am avut ce să-i fac”, era copleşită de durere Dorina Mutescu, mama lui Ilie Mutescu, mărturisind că la autopsie i s-a spus că, dacă era operat la timp, copilul ei putea fi salvat.

„Nu a avut niciodată nici o problemă, nici de stomac, nimic, nimic...Nici nu a fost internat”, mai spune femeia.

Şi bunicul tânărului decedat e convins că medicii au greşit: „Desigur că medicul nu şi-a făcut datoria, că altfel îl interna pe băiat, nu îl trimiţi acasă, cu durere”.

În paralel cu controlul reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Direcția de Sănătate Publică Suceava a declanşat verificări cu privire la modul în care a fost investigat tânărul de 19 ani,

„Ne-am autosesizat şi am întrunit o comisie formată din două persoane, un bioinginer şi un medic, care vor verifica activitatea compartimentului de primiri urgenţe de la Spitalul Municipal Rădăuţi. Vrem să aflăm cine l-a consultat pe tânărul de 19 ani, ce investigaţii i s-au făcut, ce diagnostic s-a stabilit şi ce tratament i s-a recomandat. Dacă ajungem la concluzia că e culpă medicală, vom sesiza Colegiul Judeţean al Medicilor”, a explicat ieri directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei.